Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A hasnyálmirigy.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A hasnyálmirigy."— Előadás másolata:

1 A hasnyálmirigy

2 A hasnyálmirigy hosszan elnyúlt, fehéres-rózsaszínű mirigyes szerv, amely a patkobel hajlataban helyezkedik el.

3

4 A szerkezetében jelen lévő Langerhans-szigetek 3 tipusú sejtet tartalmaznak:
alfa-sejtek:amelyek glukagont tartalmaznak. beta-sejtek:amelyek inzulint tartalmaznak. deltasejtek:amelyek szomatosztatint termelnek.

5 Az inzulin Máj szintjén hipoglikémiás hatása van(csökkenti a vércukorszintet)és serkenti a fehérjék,zsírok szintézisét. Az izmokban elősegíti a glükóz átalakulását glikogénné(glikogenogenezis)és hosszan tartó izommunka esetén a glükóz aerob oxidációját. A zsírszövet szintjén fokozza a glükóz behatolását a zsírsejtekbe.

6 A glukagon Vércukorszint-növekedést okoz a májban,fokozza a ketontestek képződését,és gátolja a fehérjeszintézist. A zsírszövetben lipolitikus hatást fejt ki.(a zsírsejtekben levő lipázt aktiválja).

7 Hiposzekréció Cukorbajt(diabéteszt) idéz elő,amelynek jellemzői:
a hiperglikémia(a vér szőlőcukor-tartalmának növekedése) glükózuria(cukorvizelés) poliuria(nagy mennyisegű vizeletürítés) polifágia(fokozott étvágy) polidipszia(nagy mennyisegű folyadék fogyasztása) testsúlyvesztés ,ketontestek halmozódása az idegrendszerben,amelyet cukorbajos ájulás(diabéteszes kóma)követ.

8 Hiperszekréció Hipoglikémiát(vércukorszint-csökkenést) vált ki,amely elsősorban a központi idegrendszert érinti(mivel tevékenységéhez sok glükózt fogyaszt).A működési elváltozások egészen a tudatvesztésig fokozódhatnak.

9 Neuronhipofízis A mirigy tömegének a15-20 –át képezi,a hátulsó hipofízislebeny és a hipotalamusz-hipofizeális köteg(idegi köteg) alkotja. A köztiagy III.agykamrájából származik,és a hipofízisnyél útján kapcsolódik a hipotalamuszhoz.

10 A hipotalamusz elülső magvai által kiválasztott két hormon:
antidiuretikus(ADH) oxitocin

11 ADH(antidiuretikus hormon vagy vazopresszin)
Hiperszekréció A vizelet mennyisége csökken,töménysége nő. Nő az osztóeres vérnyomás. Serkenti a bél perisztaltizmusát. Hiposzekréció Diabétesz inszibiduszt idéz elő,amelynek tünetei: Poliuria(nagy mennyisegű,napi liter vizelet ürítése) Polidipszia(nagy mennyiségű vízfelvétel) és súlyos ásványi anyag hiány.

12 Oxitocin A tejcsatornák falában lévő (myoepithelialis) izomsejtek összehúzódása.

13 Könyvészet Biológia tankönyv XI. osztály

14 Cseke Heléna Szász Szabolcs Székely Sándor Vincze Tímea XI.B osztály


Letölteni ppt "A hasnyálmirigy."

Hasonló előadás


Google Hirdetések