Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Belső női nemi szervek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Belső női nemi szervek."— Előadás másolata:

1 Belső női nemi szervek

2 A petefészek endokrin része
A két petefészek a kismedencében helyezkedik el a méh két oldalán. A méhtesthez a petevezetékek és kötőszöveti szalagok kötik. A petefészek hormontermelését a petetüszők belső felében levő hámsejtek és sárgatest sejtjei biztosítják.

3

4 A peteérés kialakulása

5

6 Termelt hormonok A petefészek-ciklus első szakaszában a petetüszők ösztrogén hormonokat termelnek. A petefészek-ciklus második felében, az ovuláció után, a sárgatest progeszteront és inhibint termel.

7 A hormon hatása Ösztrogének:
Előidézik a serdülő lányok emlőmirigyének fejlődését, a mellbimbó pigmentálódását, valamint a másodlagos nemi jellegek megjelenését. a FSH-termelés csökkenését okozzák. Hatást gyakorolnak az anyagcserére: csökkentik a vércukorszintet, előidézik a víz és a nátrium szervezetben való visszatartását, valamint a kalciumnak a csontokban való lerakodását.

8

9 Progeszteron (sárgatest)
Előkészíti a méhet a megtermékenyített petesejt beágyazódására és a terhesség fenntartására. Inhibin: Gátolja az FSH- (tüszőserkentő hormon) és LH- (sárgatest serkentő hormon) szekréciót. Az ösztrogén hatása szoros összefüggésben van a hipofízis, a központi idegrendszer, a női nemi szervek és az emlőmirigyek működésével.

10 A petetüszők képződésével és a progeszteron termelődésével a méh nyálkahártyája is ciklus változásokat szenved. A változások szakaszai: Proliferációs szakasz: a nagy mennyiségben termelődő ösztrogénhormonok hatására a méh nyálkahártyája sarjadzásnak indul és megvastagszik. Szekréciós szakasz: a megtermékenyített petesejt beágyazódásához és további fejlődéséhez szükséges tartalék tápanyag-raktárok jönnek létre a nyálkahártyában.(ha a petesejt megtermékenyült) Menstruációs szakasz: akkor ha a petesejt nem termékenyült meg.

11 A here endokrin része A here (testis) páros, nagyobb szilvához hasonló szerv, mely a herezacskóban (scrotum) foglal helyet. Fő feladatai a férfi nemi hormon (tesztoszteron) termelelése, mely a másodlagos férfi nemi jellegek kialakulásáért felelős, illetve a hímivarsejtek képzése (spermiogenesis).

12 Férfi tesztoszteron

13 Termelt hormon A here hormontermelését a Leydig-féle intersticiális sejtek biztositják, amelyek termelik a tesztoszteront (de mindemellett meg ösztrogénhormonokat is termelnek).

14

15 A hormon hatása: a tesztoszteron hatására fejlődnek ki a nemi szervek
befolyásolja az elsődleges és masodlagos nemi jellegek megjelenését anabolikus hatást gyakorol a fehérjék anyagcsere-folyamataira serkenti az izmok felődését, az osszeinképződést, és befolyásolja a kálcium csontokba való lerakodását

16 Hiposzekréció(elégtelen hormontermelés):
enunuchoidizmusban nyilvánul meg, amely serdülőkor előtt jelentkezik, és késői nem teljes pubertást okoz, vagy a serdülőkor után, amikor a másodlagos nemi jellegek visszafejlődéséhez vezet.

17 Készitették: Boros Katinka Bréda Anna Krisztina Dimény Eszter
Katona Erzsébet Nagy Gréta XI.B. osztály


Letölteni ppt "Belső női nemi szervek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések