Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A menstruációs ciklus.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A menstruációs ciklus."— Előadás másolata:

1 A menstruációs ciklus

2 A menstruációs ciklus A kislányok egyszer csak nagylányokká válnak. Ennek sok megnyilvánulási jele közül az egyik a menstruációs ciklus megjelenése. A menstruáció rendszeres időközönként jelentkező vérzés, amely a méh nyálkahártyájának lelökődéséből adódik. Átlagos esetben 28 naponként következik be és 4-5 napig tart. Természetesen mind a vérzés, mind pedig a ciklus hosszában lehetnek eltérések. Normálisnak tekintjük, ha a ciklus 21 és 35 nap között van, és - lehetőség szerint - azonos időközönként ismétlődik.

3 Hormonális folyamatok
A menstruációs ciklus a női szervezet ciklusos működésének bizonyítéka, így jól mutatja a szervezetben végbemenő hormonális folyamatokat. A hormonális változásokért két hormon felelős: az egyik a petefészekben termelődő tüszőhormon (ösztrogén), a másik a sárgatesthormon (progeszteron).

4 A ciklus elejét mindig a menstruációs vérzés jelzi, első napja megegyezik a menstruáció első napjával. Ettől a pillanattól kezdjük számolni a ciklust. Átlagosan 4-5 nap alatt lelökődik az előző periódusban megvastagodott és átalakult nyálkahártya, majd a lelökődés után a ciklus első felében hangsúlyos szerepet játszó tüszőhormon hatására folyamatosan megvastagodik.

5

6 Ez az időszak alatt a petefészekben lévő apró tüszőkből egy kiválik, a petefészek működése miatt folyamatosan növekszik és érik. Ideális esetben a ciklus napja között már kellően nagy és képes megrepedni. A megrepedt tüszőből kijut a petesejt, ami majd alkalmas lesz a megtermékenyítésre.

7

8

9 A szabályos görbén a ciklus első felében a hőmérséklet alacsonyabb, majd közvetlenül az ovuláció előtt hirtelen leesik (figyelem: ez nem mindenkinél történik meg). Az ovuláció után órával a hőmérséklet hirtelen vagy fokozatosan megemelkedik és a ciklus második felében a hő pár tized fokkal magasabb a ciklus első felében mért eredményhez képest.

10 A petefészekben visszamaradó tüsző ágya lesz a sárgatest, ami sárgatesthormont fog termelni. Ennek a hormonnak a hatására a már kellően megvastagodott nyálkahártya képes átalakulni. A menstruációs ciklus második felében átalakult nyálkahártya már képes a megtermékenyített petesejt befogadására, kialakul a terhesség és útjára indul az újonnan megfogant élet.

11 Ilyenkor olyan hormonális folyamatok játszódnak le a szervezetben, amelyeknek hatására a méhnyálkahártya a beágyazódást követően nem lökődik le. Abban az esetben, ha nem alakul ki a női szervezetben terhesség, ezek a védőfolyamatok nem indulnak el. A petefészek állományában lévő sárgatest elsorvad és így a méhnyálkahártya lelökődik.

12 Menstruációt megelőző vagy azzal összefüggő kellemetlenségek, panaszok
Sok nőnek nem maga a menstruáció jelenti a ciklus legnehezebb napjait, hanem az azt megelőző néhány nap. Ezt nevezzük szaknyelven premenstruációs szindrómának, vagyis rövidítve PMS-nek.

13 GYAKORI KÉRDÉSEK

14 Melyek a PMS tünetei? A PMS olyan tünetek együttese, melyek a menstruációt megelőző 7-10 napban akár megzavarhatják a nő életének normális menetét, változó súlyossági fokban. Ezek a tünetek lehetnek alhasi fájdalmak, puffadás, székrekedés, fokozott bélgázosság, mellfájdalom és a mellek megduzzadása, fejfájás, szédülés, izgatottság, fáradtság. A menstruáció kezdetekor ezek a tünetek hirtelen vagy fokozatosan megszűnnek.

15 Mi okozza ezeket a tüneteket?
A ciklus végén, miután a sárgatest hormontermelése megszűnik, a hormonszintek drasztikusan zuhannak. Erre a méhnyálkahártya leválással fog reagálni, de az pár nap alatt történik meg. Viszont a szervezet többi része stresszként megélve ezt a hormoningadozást, különböző reakciókkal felel. Ide tartozik egy másik hormonnak, a prolaktinnak a megemelkedése, melyet az agyalapi mirigy termel. Ennek köszönhető a víz visszatartás egy része, valamint a mellduzzadás és fájdalom.

16 Mikor kell nőgyógyászhoz fordulni? Ha:
a menstruáció kimarad. túl gyakran (21 napon belül) vagy túl hosszú időközönként (több mint 35 nap) jelentkezik a vérzés. a vérzés elhúzódó (5-6 napnál tovább tart) vagy nagyon erősen jön meg. menstruáció alatt erős, görcsös alhasi fájdalom jelentkezik.

17 Hogyan változik a hüvelyi nyálka a ciklus folyamán?
Minél közelebb vagyunk a tüszörepedéshez, annál nagyobb mennyiségü és jobb minöségü nyálka termelödik. A tüszörepedés környékén: tojásfehérjeszerü hüvelyi nyálka, olajos, csúszós érzés közvetlenül a tüszörepedés elött. Egyénileg tarthat ez a szakasz 1-5 napig, de akár tovább is.

18


Letölteni ppt "A menstruációs ciklus."

Hasonló előadás


Google Hirdetések