Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A PAJZSMIRIGYMŰKÖDÉS MUTATÓINAK VÁLTOZÁSA A VÉRBEN A TIREOSZUBSZTITÚCIÓS KEZELÉS FOLYAMÁN Témavezető: Dr. Dujmovics Ferenc Szerző: Bojtos Lilla Újvidék,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A PAJZSMIRIGYMŰKÖDÉS MUTATÓINAK VÁLTOZÁSA A VÉRBEN A TIREOSZUBSZTITÚCIÓS KEZELÉS FOLYAMÁN Témavezető: Dr. Dujmovics Ferenc Szerző: Bojtos Lilla Újvidék,"— Előadás másolata:

1 A PAJZSMIRIGYMŰKÖDÉS MUTATÓINAK VÁLTOZÁSA A VÉRBEN A TIREOSZUBSZTITÚCIÓS KEZELÉS FOLYAMÁN Témavezető: Dr. Dujmovics Ferenc Szerző: Bojtos Lilla Újvidék, 2008. november 22.

2 08`novemberHypothyreosis-Tireoszubsztitúció2 HYPOTHYREOSIS A hypothyreosis a pajzsmirigy csökkent működéséből származó állapot, melynek folyamán a pajzsmirigy nem termel megfelelő mennyiségű hormont. Tünetek Labordiagnosztika

3 08`novemberHypothyreosis-Tireoszubsztitúció3 A kezelés célja a hormonpótlás. Levothyroxin Napi egy gyógyszeradag Reggeli előtt fél órával A HYPOTHYREOSIS KEZELÉSE

4 08`novemberHypothyreosis-Tireoszubsztitúció4 A HYPOTHYREOSIS KEZELÉSE A szubsztitúciós kezelésben részesülő beteg állapotának nyomon követése és a megfelelő dózis beállítása. Költséges az összes paraméter követése. Melyek azok a paraméterek, amelyek legjobban tükrözik a beteg állapotát?

5 08`novemberHypothyreosis-Tireoszubsztitúció5 A MUNKA CÉLJA A pajzsmirigyműködés mutatók változásának nyomon követése a vérben a szubsztitúció folyamán. Azon paraméterek meghatározása, melyeket leginkább figyelembe venni a terápiás dózis beállítása és a kezelés eredményességének megítélése során.

6 08`novemberHypothyreosis-Tireoszubsztitúció6 VIZSGÁLATI CSOPORT ÉS MÓDSZER 30 vizsgálati alany Dg. Primér hypothyreosis Tireoszubsztitúció A gyógyszeradag nagysága 50-100 μg A pajzsmirigyműködés mutatók meghatározása immunohemilumineszcens módszerrel történt.

7 08`novemberHypothyreosis-Tireoszubsztitúció7 VIZSGÁLATI CSOPORT ÉS MÓDSZER Pajzsmirigyműködés mutatók: FT4- szabad thyroxin TT4- össz-thyroxin FT3- szabad trijódthyronin TT3- össz-trijódthyronin TSH- tireostimuláló hormon

8 08`novemberHypothyreosis-Tireoszubsztitúció8 EREDMÉNYEK 1. diagram: FT4 értékek a gyógyszer bevétele előtt és két órával azt követően 2. diagram: TT4 értékek a gyógyszer bevétele előtt és két órával azt követően

9 08`novemberHypothyreosis-Tireoszubsztitúció9 EREDMÉNYEK 3. diagram: FT3 értékek a gyógyszer bevétele előtt és két órával azt követően 4. diagram: TT3 értékek a gyógyszer bevétele előtt és két órával azt követően

10 08`novemberHypothyreosis-Tireoszubsztitúció10 EREDMÉNYEK 5. diagram: TSH értékek a gyógyszer bevétele előtt és két órával azt követően

11 08`novemberHypothyreosis-Tireoszubsztitúció11 EREDMÉNYEK Statisztikailag jelentős összefüggés tapasztalható a FT4 és TT4 szintek között a gyógyszer bevétele előtt, és két órával azt követően. Ez az összefüggés tapasztalható a FT3 és TT3 értékek esetében is. A gyógyszer bevétele előtti és a két órával azután mért TSH értékek szoros kapcsolatban állnak egymással.

12 08`novemberHypothyreosis-Tireoszubsztitúció12 EREDMÉNYEK A T3 (TT3, FT3) és T4 (TT4, FT4) értékek között nincs statisztikailag jelentős összefüggés a hormonpótlás előtt és két órával azt követően. Szorosabb összefüggés tapasztalható a T4 és a TSH értékek között, mint a T3 és TSH értékek esetében.

13 08`novemberHypothyreosis-Tireoszubsztitúció13 KÖVETKEZTETÉSEK Az FT4 és a TT4 meghatározásakor a vérben tekintettel kell lenni az l-thyroxin bevétele és a vérvétel között eltelt időre. Az FT3 és TT3 szintek a vérben nem változnak a gyógyszer bevétele után. Értékük bármikor meghatározható függetlenül a hormonpótlás időpontjától.

14 08`novemberHypothyreosis-Tireoszubsztitúció14 KÖVETKEZTETÉSEK Amennyiben elégtelen vagy megfelelő szubsztitúcióra számítunk, a hormonokat a gyógyszer bevétele előtt és legalább nyolc órával az utolsó dózist követően kell meghatározni. Túladagolás gyanúja esetén a hormonok meghatározását három órával a hormonpótlás után kell elvégezni.

15 08`novemberHypothyreosis-Tireoszubsztitúció15 KÖVETKEZTETÉSEK A TSH értékek szórásának mértéke miatt statisztikailag nem jelentős az eltérés a TSH átlagértékei között a gyógyszer bevétele előtt és két órával azt követően. Egyéni esetekben a TSH értékek csökkenő tendenciát mutatnak két órával a hormonpótlás után. A hormon értéke függ a hormonpótlás és a vérvétel között eltelt időtől.

16 08`novemberHypothyreosis-Tireoszubsztitúció16 KÖVETKEZTETÉSEK A szubsztitúciós kezelés alatt álló betegeknél szorosabb összefüggés tapasztalható a thyroxin és a TSH értékek, mint a trijódthyronin és TSH értékek között. Ez arra utal, hogy a szubsztitúció során az l-thyroxin kihat az agyalapi mirigy sejtjeinek aktivitására és a pajzsmirigyhormonok anyagcseréjére.

17 08`novemberHypothyreosis-Tireoszubsztitúció17 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "A PAJZSMIRIGYMŰKÖDÉS MUTATÓINAK VÁLTOZÁSA A VÉRBEN A TIREOSZUBSZTITÚCIÓS KEZELÉS FOLYAMÁN Témavezető: Dr. Dujmovics Ferenc Szerző: Bojtos Lilla Újvidék,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések