Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”"— Előadás másolata:

1 Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
új lehetőség az Egészségpénztárak számára Siófok november 10.

2 Hatékony gyógyszerelés = gyógyszerterápiás-gondozás
megfelelő gyógyszer + gyógyszerterápiás-gondozás

3 A betegek több, mint 50 %-a helytelenül alkalmazza a gyógyszereit
Problémafelvetés A betegek több, mint 50 %-a helytelenül alkalmazza a gyógyszereit Eredménytelen terápia; Nem várt hatások kialakulása; Életminőség veszteség, anyagi kár.

4 A gyógyszerterápia eredményességét rontó tényezők
a gyógyszerterápia idő előtti abbahagyása; a helytelen bevételi-idő alkalmazása (reggel veszi be az altatót); helytelen adagolás (több, vagy kevesebb mennyiség bevétele az előírtnál); az együtt alkalmazott gyógyszer kölcsönhatások, „antagonizmusok” következményei;

5 A gyógyszerterápia eredményességét rontó tényezők
II. az alkalmazott készítmény összeférhetetlensége a beteg egyéb betegségével; az elfogyasztott étel, ital kölcsönhatása az adott gyógyszerekkel; az életmód, életvitel gyógyszerhatást befolyásoló következményei; a gyógyszerek helytelen tárolása; stb.

6 A gyógyszer terápiás gondozás célja
A megfelelő terápiát a megfelelő időben, dózisban és módon – minőségbiztosítás és –fejlesztés; Frissülő adatbázisok; Homogén ellátási protokollok; Egyénre szabott – dokumentált – terápiás menedzsment.

7 A gyógyszerterápiás gondozás alaptípusai
I. Egészség fejlesztő Az egészséges paciens „kezelése” az orvos közreműködése nélkül, vény nélkül kiadható készítményekkel, gyógyhatású termékekkel, táplálék-kiegészítőkkel (pl.: vitaminok, nyomelemek alkalmazásakor)

8 A gyógyszerész feladata: (egészségfejlesztő…)
segítségnyújtás az egészséges paciensnek a termék- választásban; tájékoztatás a helyes alkalmazásról, életviteli tanácsadás; a terápia eredményességének nyomonkövetése, szükség esetén módosítása, a hatás-elmaradás okainak módszeres vizsgálata.

9 II. Panaszkezelés vény nélkül kiadható
készítményekkel Ha a beteg panaszával közvetlenül a gyógyszerészhez fordul orvos közreműködése nélküli terápia beállítás történik vény nélküli készítményekkel, gyógyhatású termé- kekkel, táplálék kiegészítőkkel. (pl.: fejfájás, hasmenés, székrekedés, megfázás, testsúly- csökkentés, mozgásszervi panaszok, enyhe alvászavarok, depresszió, klimaxos panaszok, stb.)

10 A gyógyszerész feladata:
(ha a beteg panaszával közvetlenül a gyógyszerészhez fordul…)  döntés arról, hogy a beteg orvos közreműködése nélkül kezelhető e: differenciál- diagnosztika;  segítségnyújtás a betegnek a gyógyszerválasztásban, figyelembe véve az esetleges egyéb betegségeit, szedett gyógyszereit, anyagi tűrőképességét;  tájékoztatás a helyes gyógyszeralkalmazásról, életviteli tanácsadás;  a terápia eredményességének nyomonkövetése, szükség esetén módosítása, vagy a beteg orvoshoz küldése. A hatás-elmaradás okainak feltárása.

11 III. Krónikus betegségben szenvedők gyógyszerterápiájának menedzselése
A beteg számára a terápiát az orvos határozza meg; az adott beteget egyidejűleg több orvos kezelheti; a vényköteles gyógyszerek mellé a beteg recept nélkül kiadható termékeket vásárolhat.

12 A gyógyszerész feladata I.:
(krónikus betegségben szenvedők…) a rendszeresen alkalmazott gyógyszerek időre történő beszerzése, előkészítése; kontra-indikáció ellenőrzés az alapbetegségekkel összefüggésben; interakció, ellenőrzés; segítségnyújtás a betegnek a gyógyszerválasztásban (generikus helyettesítés);

13 A gyógyszerész feladata II.:
(krónikus betegségben szenvedők…) tájékoztatás a helyes gyógyszeralkalmazásról, életviteli tanácsadás; a terápia eredményességének nyomon követése, mellékhatás figyelés; a beteg együttműködésének elősegítése, kontrolálása; szükség esetén a kezelőorvos tájékoztatása; a várt gyógyszerhatás elmaradás okainak vizsgálata;

14 Idős, gyógyszeralkalmazásban rosszul együttműködő,
krónikus betegségben szenvedők gyógyszerterápiájának menedzselése A beteg terápiáját az orvos határozza meg, de a paciens kora, vagy állapota miatt a rendszeres pontos, helyes gyógyszeralkalmazásra nem képes.

15 A gyógyszerész feladata I.:
(rosszul együttműködő, krónikus betegségben szenvedők…) a rendszeresen alkalmazott gyógyszerek időre történő beszerzése; kontra-indikáció ellenőrzés az alapbetegségekkel összefüggésben interakció, ellenőrzés részletes tájékoztatás a helyes gyógyszeralkalmazásról és annak fontosságáról; gondoskodás a gyógyszerek házhozszállításáról;

16 A gyógyszerész feladata II
A gyógyszerész feladata II.: (rosszul együttműködő, krónikus betegségben szenvedők…) Járóbeteg „Unit Dose” gyógyszeradagolás; a terápia eredményességének nyomon követése, mellékhatás figyelés; a terápia alkalmazás szoros kontrolja napi telefon, sms kapcsolat a beteggel; a kezelőorvos rendszeres és/vagy sürgős tájékoztatása; a várt gyógyhatás elmaradás okainak vizsgálata.

17 Szükséges feltételek Gondozási protokollok;
Megfelelő klinikai és kommunikációs ismeretek; Konzultációs sarok, informatikai háttér, ismertetők, betegtájékoztató anyagok; Együttműködés a beteggel és az ellátásban résztvevők között; Finanszírozás.

18 Működés A beteg önkéntes bejelentkezése és nyilvántartásba vétele;
Egyénre szabott után-követés, rendszeres kapcsolattartás; Szakmai és technikai segítség a szedett gyógyszerek eredményességének maximálására.

19 Egészségpénztárak kapcsolódása
A szolgáltatás díjának egyik lehetséges finanszírozója; A szolgáltatástípus beemelése a finanszírozandó ellátások közé; Portfolió -bővülés „prémium szolgáltatás” -al; Tagtoborzás.

20 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések