Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban"— Előadás másolata:

1 Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Dr. Pető Zoltán

2 Mi a pszichoedukáció célja: A páciensek és hozzátartozóik
pontos tájékoztatása a betegségről Az előítéletek és téves hiedelmek megszüntetése A kezeléssel való jó együttműködés elősegítése A betegség fellángolási esélyének csökkentése A kezelést végző szakemberek munkájának segítése

3 A család nem felelős a betegség kialakulásáért
A család szerepe: A család nem felelős a betegség kialakulásáért SŐT Legfőbb szövetségesünk a gyógyításban!

4 Pszichoterápiás és társadalmi segítség – 1
A gyógyszeres kezelés melletti magas színvonalú pszichoterápiás és társadalmi segítséggel 10 %-ra csökkenthető az egy éven belüli visszaesések, ill % közé a kedvezőtlen lefolyású esetek aránya. Lényege: Lehetőleg egy szakemberrel, vagy munkacsoporttal kialakított folyamatos, mindig elérhető, bizalomra épülő terápiás kapcsolat. Formái: Rehabilitáció - Pszichoedukáció Családterápia - Kognitív terápia Szociális készségfejlesztő tréning

5 Pszichoterápiás és társadalmi segítség - 2.
Rehabilitáció: A társadalomba történő visszailleszkedés segítése a munkahelyi, társas kapcsolati és családi problémák rendezése által. Családterápia: Az egész család részvételével történő terápia. A megromlott családi légkör olyan stressz-forrás, amely hozzájárulhat a visszaesésekhez. A családterápia ilyen esetekben csökkenti a visszaesések számát. Pszichoedukáció: Kiscsoportos foglalkozás páciensek és hozzátartozóik részére, melynek célja, hogy tájékoztassuk őket a betegség természetéről, okairól, terápiájáról és hatásáról a család életére.

6 Pszichoterápiás és társadalmi segítség – 3.
- Szociális készségfejlesztő tréning: Kiscsoportos formában szerepjátékok segítségével javítja a viselkedés hatékonyságát. - Kognitív terápia: A valósághoz kötődő gondolkodást erősíti, segíti a téveseszmék és hallucinációk elhatárolását és ezáltal visszaszorítását.

7 Pácienseik és hozzátartozóik:
Mit tehetnek a páciensek és hozzátartozóik? Fontos: Az orvos, a páciens és a hozzátartozók szoros együttműködése a terápiában. A páciens és a hozzátartozók együttműködve csökkenteni tudják a betegség negatív hatásait és a betegség fellángolásának esélyét!

8 Jótanácsok hozzátartozóknak – 1
Ne várjuk el a betegtől, hogy úgy teljesítsen mint a betegség kezdete előtt! Próbáljuk elkerülni a páciens túlzott ösztönzését és csökkentsük az őt érő stresszhatásokat! Hagyjunk lehetőséget a betegnek, hogy visszahúzodjon magányába, ha éppen szükségét érzi! Beszéljünk vele egyenesen, érthetően és következetesen! Legyünk vele őszinték! Biztosítsunk rendszeres napi programot számára!

9 Jótanácsok hozzátartozóknak – 2. Ne kritizáljuk túlzottan!
Találjuk meg a megfelelő egyensúlyt az alul és a túlösztönzés között! Ha a betegnek hallucinációi vagy téveszméi vannak, ne próbáljuk mindenáron meggyőzni arról, hogy nekünk van igazunk! Ne tűzzünk ki elérhetetlen célokat, ne támasszunk túl magas követelményeket a beteggel szemben! Ha ezeknek a jótanácsoknak nem tudunk mindenben megfelelni, ne érezzük magunkat hibásnak!

10 Törvények: Emberi jogok, szabadságjogok és kényszer-intézkedések a pszichiátriában („elmetörvény”) Pszichiátriai osztályra szállítás Kényszer gyógykezelés Gondnokság alá helyezés Elmeszociális otthonok

11 Szerte a világon számos önsegítő csoport alakult.
Önsegítő csoportok: Céljaik: A pszichiátriai betegségben szenvedők érdek- és jogvédelme A társadalmi megbélyegzettség csökkentése Az egészségügyi dolgozókkal való ésszerű, de jogilag szabályozott együttműködés A páciensek rehabilitációja Szerte a világon számos önsegítő csoport alakult. Egyre növekvő számban jelennek meg Magyarországon is (pl.: LÉLEK-HANG, PÁRKA), Az önsegítő csoportok tevékenységébe való bekapcsolódás révén Ön is sokat tehet helyzete javításáért.

12 Hozzátartozók szervezetei:
A páciensek hozzátartozói a páciensek jogi- és érdekvédelmükre egyesületet alakíthatnak pl. KÉSZ (Korlátozottan cselekvőképesek Hozzátartozóinak Érdekvédelmi Szövetsége). A szkizofrénia világszerte gyakori betegség (a népesség 1 %-a), így a páciensek és a hozzátartozóik száma jelentős.


Letölteni ppt "Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések