Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szervezet szabályozása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szervezet szabályozása"— Előadás másolata:

1 A szervezet szabályozása
Hormonrendszer Idegrendszer

2 Hormonrendszer A belső elválasztású mirigy fogalma:
olyan mirigyek, amelyeknek nincs kivezető csövük, így a váladékukat (hormon) a keringésbe juttatják váladékukat és hatásukat általában a mirigytől távolabb fejtik ki. Hormonrendszer

3 A hormonok szerepe: a szervezet kémiai szabályozó rendszerének a részei     sok területen rajtuk keresztül valósul meg az idegrendszer szabályozó funkciója is  

4 pajzsmirigy hormonok hatásai
      fokozza a szervezet anyagcseréjét növeli az alapanyagcserét           fokozza a légzést, a szívműködést és a keringést           serkenti a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok bontását           magzati életben elengedhetetlen az idegrendszer normális fejlődéséhez   születés után szükséges a növekedéshez részt vesz a szervezet kalcium-anyagcseréjének szabályozásában           fokozza a Ca-ion csontokba történő beépülést

5

6 Pajzsmirigy A pajzsmirigyben termelődő hormonok a tiroxin, a trijódtironin és a calcitonin. Az első kettő az anyagcsere-folyamatokat szabályozza, míg a calcitonin gátolja a kalcium csontokból való felszabadulását. Betegsége lehet például: Hypothyreosis (pajzsmirigy alulműködés), amelynek jellemzői a fáradtság, mélyülő hang, székrekedés, indítékszegénység. Hyperthyreosis (pajzsmirigy túlműködés), amelynek egyik formája a Basedow kór. Tipikus megjelenése a kidülledt szem, a kézremegés, a piros foltok a bőrön, valamint a hasmenés, a testtömeg csökkenés jó étvágy mellett, a szapora szívműködés.

7 Pajzsmirigy nyaktérfogat növekedés tágabb szemrés

8 A csecsemőmirigy több hormont termel
A csecsemőmirigy több hormont termel. Ezek egyike a thymosin nevű hormon, mely serkenti a növekedést és a szexuális fejlődést, valamint biztosítja a celluláris immunitást, ami az idegen szövet szervezetből való kivetését jelenti. Ez a szerv a pubertás után visszafejlődik. Ez a mirigy a szervezője az immunrendszer fejlődésének.

9 Here és petefészek A here termeli a tesztoszteront, a petefészek hormonjai az ösztrogén és a progeszteron, a nemi működés szabályozásának fő alkotóelemei.

10 Idegrendszer

11 Az idegrendszer feladata
Szabályozza a testben végbemenő életfolyamatokat. Az idegrendszer legfontosabb feladata a külvilágból és a szervezetből érkező információk észlelése, feldolgozása és a megfelelő válaszreakciók kiváltása, szabályozása. Ezek elsősorban a sima-, és harántcsíkolt izmokon illetve a hormonrendszeren keresztül érvényesülnek. Végső soron a központi idegrendszer felelős a szervezet belső egyensúlyi állapotának (un. homeosztázisának) fenntartásáért, valamint a külvilághoz való alkalmazkodásért.

12 Felosztása Idegrendszer Központi idegrendszer Agy Gerincvelő
Környéki idegrendszer Agyidegek Gerincvelői idegek Vegetatív idegek

13 IDEGSEJT

14 Az idesejtek kapcsolódása, ingerületátvitel:
Központi idegrendszerünk mintegy 1–10 milliárd (1–10×109) idegsejtből áll. Ezek mindegyike kb másik idegsejttel van kapcsolatban szinapszisok által.

15 csigolya idegek gerincvelő

16 Koponya és az agyhártyák védik. 2 féltekéből áll. Felszíne barázdált.

17

18 Teszteld le Te is magad, nézzétek egyszerre többen. Ugyanazt látjátok
Teszteld le Te is magad, nézzétek egyszerre többen! Ugyanazt látjátok?- ez egyáltalán nem biztos. Ha a női alakot az óra járásával megegyező irányba látod forogni, akkor a jobb agyféltekédet használod, ha az óra járásával ellentétes irányba, akkor a bal agyféltekédet.  Néhány ember képes arra, hogy mindkét irányt felismerje, de a legtöbben csak egy féle képpen tudják nézni. Lássuk, hogy képes vagy-e megfordítani a forgás irányát, váltogatva az agyféltekéid között. MINDKÉT IRÁNY LEHETSÉGES!   A legtöbb ember egyik fajta gondolkodásmódot részesíti előnyben a kettő közül vagy csak az egyikre képes. Néhányan azonban képesek  vagyunk mindkét módon használni agyféltekénket, amikor is hol balra, hol jobbra látjuk forogni a női alakot. Általánosságban az mondható el, hogy az iskolában jobbára a bal agyféltekés gondolkodás mód a jellemző, míg a jobb agyféltekés aktivitás háttérbe szorul. A bal agyféltekés, relatív tantárgyak a logikus gondolkodásra, analízisre és pontosságra fókuszálnak. A jobb agyféltekés tantárgyak, a másik véglet, az esztétikára, érzésekre, és kreativitásra összpontosítanak.

19 Az ember jobb és bal agyféltekéje eltérően dolgozik
Bal agyfélteke:                                              Jobb agyfélteke: Logikus                                                          Véletlenszerű Következetes                                                 Intuitív Racionális                                                      Analitikus                                                      Összefoglaló Objektív                                                         gondolkodás Szubjektív    Részletekre                                Egészre koncentráló koncentráló Jobbkezesek Balkezesek

20

21 Környéki idegrendszer
Agyidegek Gerincvelői idegek Zsigeri idegek

22 Agyidegek látóideg szaglóideg háromosztatú ideg arcideg hallóideg
bolygó- ideg állkapcsi idegek

23 Gerincvelői idegek

24 Zsigeri idegek A belső szerveket idegzik be.

25 Egy kis ráadás:

26 FÉRFI

27 Kérdések a felmérőre:


Letölteni ppt "A szervezet szabályozása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések