Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A vitaminok és ásványi sók

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A vitaminok és ásványi sók"— Előadás másolata:

1 A vitaminok és ásványi sók
Készítette: Jáger Adél

2 A vitaminok nélkülözhetetlenek,egy-egy enzim fontos alkotórészei.
Szervezetünk vitaminok előállítására nem képes,így azt készen vagy előanyag formájában kell felvennünk. Minden vitamin kémiai szempontból különböző anyag.

3 A vitaminokat oldódásuk szempontjából 2 csoportba sorolhatjuk:
Vízben oldódnak: B-,C-,H- és P-vitaminok. Ezeket folyamatosan pótolnunk kell,mert a napi szükséglet felhasználódik de a többlet kiürül. Zsírban oldódnak: A-,D-,E- és K-vitaminok. Ezek raktározódnak testünk zsírjaihoz kötődve,így ha nagyobb mennyiséget viszünk be,a többlet nem távozik szervezetünkből.

4 Az A-vitamin (antixeroftalmás vitamin)
Elősegíti a sejtek anyagcseréjét és fokozza ellenálló képességüket A látóbíbor alkotórésze Az ember napi szükséglete: 2500IE A májban raktározódik Legtöbb a halmájolajban van,de tartalmaz a tejszín,vaj és tojássárga is Hiánya farkasvakságot okoz

5 Az A-vitamint többnyire elővitaminok, azaz karotinoidok formájában vesszük fel.Ezek antioxidánsok.
A ß-karotin adja a répa sárga színét.

6 B-vitaminok A B-vitamin csoportba számos vízben oldódó vitamin tartozik. Eredetileg a beriberiellenes anyagot nevezték B-vitaminnak A beriberi egy olyan betegség ami a B1-vitamin hiányában alakul ki. A szív- az izom- az emésztő- és az idegrendszert egyaránt érintik.

7 B1-vitamin (anuerin,tiamin)
Nélkülözhetetlen az idegrendszer szénhidrát- anyagcseréjében Napi szükséglet: 1,5-2,5mg B1-vitamin az élesztőben,marhamájban és dióban is van. Legtöbb a gabonafélék magvában,a korpát adó héj alatt.Tehát a barna kenyérben több ilyen vitamin van mint a fehér kenyérben. Hiányában akár érzés-és izombénulás következhet be.

8 B2-vitamin Ez a vitamin többféle anyagból áll:
Ribofalvin (laktofalvin v. G-vitamin): szabad állapotban az ideghártyában található. Szerepe van a látás folyamatában. Napi szükségletünk: 1,5-3mg.Legtöbb a szívizomban,májban és vesében van.

9 B2-vitamin Ribofalvin hiányában bőrgyulladás,gyomorsavhiány,repedezett szájzug,gyulladásos nyelv alakul ki.

10 B2-vitamin Nikotinsavamid(niacin,antipellegrás-vitamin): Szervezetünkben fehérjékhez kapcsolódva fordulnak elő. A szénhidrát-anyagcserében fontos. Napi szükségletünk: 20-25mg Megtalálható a répában,élesztőben,gabonamagvak korpájában.

11 B2-vitamin A nikotinsavamid hiánya okozza a pellagra nevű betegséget. Ez először emésztési zavarokat okoz,izomgyengeség és hasmenés is a tünetekhez tartozik. Majd heveny bőrgyulladás lép fel,ami felhólyagosodik,kifakad,a bőr hámlik és foltos,érdes lesz.Akár halálhoz is vezethet.

12 B6-vitamin (piridoxin)
A sejtekben fehérjéhez kötődve enzimként a kén- és vasanyagcserét szabályozza. Élesztőben,májban és izomban fordul elő. Hiánya görcsöket okoz az idegrendszerben. Mint a b2-vitamint,ezt is több anyag alkotja.

13 B6-vitamin Pantoténsav:
A koenzim-A alkotórésze. Nagy mennyiségben fordul elő tejben,élesztőben,tojásban és vesében. Hiánya kárt okoz a hámszövetben(csökkenti az ellenálló képességét), és az idegrendszer működésében.

14 B6-vitamin Levélsav(folsav):
Növekedési vitamin,szerepe van a vérképzésben. Megtalálható különböző zöld levelekben(pl:spenót),füvekben,májban,vesé- ben,élesztőben. Vérszegénység esetén hatásos gyógyszer.

15 B12-vitamin(kobalamin)
4,5%-os kobalttartalmú vegyület. A vörösvérsejtek éréséhez szükséges. Az ember napi vitaminszükséglete: 0,5-6mg Húsban,joghurtban,uborkában,savanyú káposztában fordul elő.  B12-vitamin felszívódása a vékonybél utolsó, vastagbélhez vezető szakaszán (ileum) történik. 

16 Vége


Letölteni ppt "A vitaminok és ásványi sók"

Hasonló előadás


Google Hirdetések