Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

VÉRBETEGSÉGEK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "VÉRBETEGSÉGEK."— Előadás másolata:

1 VÉRBETEGSÉGEK

2 Többféle vérbetegséget különböztethetünk meg:
Vérszegénység Vérmérgezés Vérbaj (szifilisz) Fehérvérőség (leukémia) Cukorbetegség Vérhas

3 1.Vérszegénység Az egyedben nem keletkezik elegendő vörösvérsejt a vérképzés során; vérképzéshez a szervezetnek vasra van szüksége. Tünete:bőre és arca feltűnően sápadt és világos színű.

4

5 2.Vérmérgezés (szepszis)
olyan fertőzés, mely során a baktériumok, vagy az általuk termelt toxinanyagok a vérpálya és a nyirokutak útján elárasztják a szervezetet. Tünete:a hidegrázással járó magas láz, a szapora pulzus, elesettség. A májban, a tüdőben, néha a csontvelőben vagy az agyban áttéti tályogok alakulnak ki.

6 3.Vérbaj(szifilisz) a klasszikus nemi betegségek egyike
A fertőzés szexuális úton terjed, átvihető közvetlenül vérrel, de átmegy a méhlepényen is a fertőzött anyáról gyermekére. először a fertőzés helyén, majd az egész testen fekélyek jelennek meg.

7 4.Leukémia A CML a csontvelői fehérvérsejtek rosszindulatú daganatos megbetegedése. Tünetek:elsősorban a fáradékonyság, éjszakai izzadás, testsúlyvesztés. A betegség előrehaladtával a tünetek súlyosbodnak, ami lázat, fokozott fáradékonyságot, hasi diszkomfort érzést valamint a vérzések kialakulását is magában foglalja.

8 5.Cukorbetegség cukor felgyülemlésének helyét tekintve a vérhez kapcsolható. A szervezet egyáltalán nem, vagy csak részben képes feldolgozni a táplálkozás során a szervezetbe jutatott cukrot, - szénhidrátot - így az egészségre veszélyes mértékben felszaporodik a vérben. lehet szerzett vagy örökölt.

9 Szűrés fontossága

10 6.Vérhas a piszkos kezek betegsége, a vastagbél fertőzéses gyulladása.
Tünetei:fejfájás, étvágytalanság, láz és hasmenés Néha csak enyhe hasmenés formájában jelentkezik, de ekkor is fertőző, ezért az élelmiszeriparban, kereskedelemben, gyermekközösségekben és vízművekben dolgozó egyének rendszeresen szűrővizsgálaton kötelesek részt venni.

11 A vérbetegség előnye Az alfa-thalassemia nevű öröklődő betegségben szenvedő gyermekek szokatlanul kisméretű vörösvértesteket termelnek, amelyek a vérszegénység (anémia) enyhébb formáját okozzák. a kutatók felfedezték, hogy ennek a rendellenességnek előnye is van: megvédheti a gyermekeket a világ egyik legnagyobb gyilkosától, a maláriától.


Letölteni ppt "VÉRBETEGSÉGEK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések