Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Virágok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Virágok."— Előadás másolata:

1 Virágok

2 A virág rövid szártagú, módosult levelekből álló, korlátolt növekedésű törpehajtás.
A virág kezdetben hiányzott, a magvak a zöld asszimiláló leveleken fejlődtek ki, később ezek differenciálódtak, míg megjelentek a zárvatermők kétivarú virágai. A kertekben termesztett megszámlálhatatlan virág mindannyiunk gyönyörködtetésére szolgál. Némelyek azonosak a nálunk vadon is található fajokkal, de sok fajuk távoli tájakról származnak. A tavasztól őszig tartó színpompás virágzásról a sok megfelelő fajta kiválasztása gondoskodik.

3 Tavaszi virágok Nyari virágok Őszi virágok
Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október Hóvirág Csillagvirág Gyöngyvirág Orgona Szegfű Nyári orgona Aranyvessző Őszirózsa Krizantém Sáfrány Jácint Tulipán Búzavirág Rózsa Orbáncfű Árnyékliliom

4

5 Zárvatermő virágának részei
Csésze Párta Lepellevél Porzók Termő

6 A virág felepítése

7 A rózsa Az egyedek egy tüskés bokor- vagy kúszónövénycsoportot alkotnak, mely akár a 2–5 m magasságot is elérheti, ritkán a többi növény fölé, 20 m magasságba is szökhet. Fajaik nagyon valtozékonyak, könnyen kereszteződnek egymással, ami nagyon megnehezíti elkülönítésüket.

8 A rózsák az emberiség első ültetett dísznövényei közé tartoznak
A rózsák az emberiség első ültetett dísznövényei közé tartoznak. Nemesítésük több ezer éve kezdődött és napjainkban is tart, számtalan fajtát, a színek és formák megszámlálhatatlan sokaságát hozva létre. Gyakorlati csoportokba osztják őket, a díszérték és felhasználás szempontjából.

9 Némely szavunk olyan dagályos már, hogy el sem fér a szánkban
Némely szavunk olyan dagályos már, hogy el sem fér a szánkban. Minden édes! Még a keserűen virágzó rózsa is. A tudatlanság, az virágzik édesen, attól látjuk leegyszerűsítve, fejük tetejére állítva a dolgokat. Lilli Promet A költő a romlásról beszélt, amely az élet központi eleme, a féreg a rügyben, a hervadt rózsa érzékisége, nyílt és lágy, oly távol a virágzástól, az élettől, hogy a puszta érintés is tönkreteszi, a levelek lehullanak, látszik a mezítelen szár, amelyben a mag sarjad. Roderick Anscombe

10 A liliom A liliomformák névadó nemzetsége, mintegy 90 fajjal. Mivel több faját is dísznövényként termesztik, különféle fantázianeveken megszámlálhatatlanul sok hibridjét, illetve változatát forgalmazzák. Több faj egy méternél is magasabbra nő. Illatos olajával a fülfájást és az égési sérüléseket kezelték. A tűzliliomot külsőleg is alkalmazták a bőrkiütések, kelések puhítására és tisztítására.

11

12 Egyszer mindenkinek nyílnak virágok
Egyszer mindenkinek nyílnak virágok! Egyszer mindenütt ébrednek új álmok! Egyszer neked is kinyílnak a virágok! Egyszer majd neked is teljesül az álmod! Légy szerény és elégedett, ki magasra tör az boldog nem lehet. A büszke pálmát letöri a szél, míg a kis cserje a szabadon megél. Rózsaszirmok legyenek talpad alatt, égi fény mossa meg arcodat. Angyalok vezessenek végig utadon, kerüljön el bánat, fájdalom!

13

14

15

16 Készítette:Vincze Katalin X.B


Letölteni ppt "Virágok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések