Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Rácz Imre Vince

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Rácz Imre Vince"— Előadás másolata:

1 Készítette: Rácz Imre Vince
Az esőerdők állatai Készítette: Rácz Imre Vince

2 Milyen esőerdei állatfajok élnek a különböző földrészeken?
orángután jaguár kolibri gorilla Afrika: ____________ tigris Ázsia: _____________ arapapagáj Dél-Amerika: ____________ bőgőmajom

3 A nyílméregbéka Apró termetű, színes mintázatú kétéltű.
Legtöbbször fekete, narancs, kék, sárga és zöld színek fordulnak elő rajta.

4 Bőrváladéka mérgező, élénk színe erre figyelmeztet.
Az erdő talaján, az avaron és a fákon él.

5 A nyílméregbékafélék a kétéltűek osztályába és a békák rendjébe tartoznak. 251 fajuk tartozik a családba. A nevük onnan ered, hogy a dél-amerikai törzsek indiánjai az állatok bőréből kiválasztódó mérget nyilaik végére kenik, és azzal vadásznak.

6 Valamikor az Amazonas esőerdeiben az ott élő indián népcsoportok alapvető vadászeszköze volt a fúvócső. Mesterien tudtak bánni ezzel a saját készítésű csővel, amelybe olyan kisméretű nyilakat tettek, amelynek a hegyét méreggel itatták át. Amazon indiánok fúvócsővel (Brazília) A mérget különböző növényekből vonták ki, de a leggyakoribb az volt, amikor a nyílméregbéka váladékát használták. Halálos. Az ügyes vadászok méterre lévő célpontot is sikerrel ki tudtak lőni. Főleg a madarak, kisebb rágcsálók, majmok kerültek így terítékre.

7 Előfordulásuk Őshazájuk Dél-Amerika, és Közép-Amerika.

8 Szaporodásuk A családba tartozó békák szokatlan szaporodási és utódgondozási módjukról ismertek. Az egyik nem nőstényei tojásaikat a talajra helyezik, és az egyik szülő (az esetek többségében a hím) az ebihalak kikeléséig őrzi azokat. A frissen kikelt újszülöttek a hím vagy a nőstény hátára másznak, akik aztán víz közelébe szállítják őket. Egy másik nem ebihalai növények termésében vagy levelei között összegyűlt vízbe kerülnek. Néhány fajnál a nőstények gyakran visszatérnek ehhez a „bölcsődéhez”, hogy megetessék az ebihalakat.

9 A Közép-Amerikában és Dél-Amerikában őshonos apró, színes nyílméregbékákban eddig több alkaloidát is azonosítottak. A legmérgezőbbnek a rettenetes nyílméregbéka mérge bizonyult. Az állatok színe és mintázata változatos, de a legtöbb esetben megtalálható benne a fekete, narancs, kék, és sárga szín. A rakétabékák fajai barna színűek. Méretük 1 cm és 6 cm között változik, ami függ a béka fajától és életkorától.

10 A rettenetes nyílméregbéka
A veszélyeztetett rettenetes nyílméregbéka a világ legmérgezőbb famászóbékája. Bár csak 5 centiméter nagyra nő meg, annyi méreg van benne, amennyi (húszezer!) egeret, vagy 10 embert meg tudna  ölni. Ez a méreg azonban csak akkor halálos, ha a véráramba kerül. A bőrön csupán éget.

11 Nyílméregbékák fogságban
Fogságban a békák 5 és 12 év hosszan élnek, de a természetben szokásos élethosszukról kevés adat van. A legtöbbjük valószínűleg csak az 1-5 éves kort éli meg. Fogságban nem termelnek mérget, mert nem mérgező rovarral táplálkoznak, amiből mérget tudnának maguknak csinálni.

12


Letölteni ppt "Készítette: Rácz Imre Vince"

Hasonló előadás


Google Hirdetések