Készítette: Kincses László

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
Advertisements

AKTUÁLIS FELADATOK A TANÜGYIGAZGATÁSBAN
A munkavédelem speciális kérdései
Munkavédelmi világnap-2014.április 28.
Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
TŰZ ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTTAK
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
Munkaszervezési ismeretek
10. Tétel.
ORSZI vizsgálatok foglalkozás-egészségügyi kérdései
MEGBÍZOTT ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓK KÉPZÉSE / TOVÁBBKÉPZÉSE
GAZDASÁGI ÉS MŰSZAKI FŐIGAZGATÓSÁG
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
TŰZ ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTTAK ÉVI TOVÁBBKÉPZÉSE A Debreceni Egyetem GF Munkabiztonsági Önálló Osztály (MBO) Szervezésében.
Baleset, munkabaleset. Munkabalesetek kivizsgálása.
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Munkaszervezési ismeretek
6. tétel.
A munkavédelmi képviselő részvétele a munkabalesetek kivizsgálásában, a foglalkozási betegségek megelőzésében Némethné Márton Erika TVK Munkavédelmi Bizottság.
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
A rendelet célja a munkahelyen jelen lévő, veszélyes anyagok és veszélyes készítmények expozíciójából eredő egészségi és biztonsági kockázatok elkerüléséhez,
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
A munkavédelem helyzete, a fejlődés iránya február 22. Papp István.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
MUNKAVÉDELEM Fogalmi rendszer.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő

Munkaszervezési ismeretek
„Jogszerű? Legyen!- JOGSEGÉLY+ Mini Szakmai Konferencia”
Balesetbiztosítás. Milliós segítség Választható csomagok, fix díjtételek Nem kell tarifálni! Nincs egészségügyi kockázatelbírálás!
ÜZEMI BALESETEK, FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI KÖVETKEZMÉNYE Dr. Szép Flórián.
BIZTONSÁGTECHNIKA ÉS MUNKAVÉDELEM
Álláskeresőként történő nyilvántartás

A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
Családtámogató ellátások
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések Munkavédelmi és Katasztrófavédelmi (ADR) Konferencia a Zala Megyei.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
„A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia február 1. A munkabalesetek vizsgálata a évtől hatályos előírások szerint.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések „A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia.
MUNKAVÉDELEM Munkabaleseti statisztika, a baleset,munkabaleset,súlyos munkabaleset fogalma, a munkabaleset kivizsgálására vonatkozó szabályok Előadó: Horváth.
Felkészülés a munkavédelmi ellenőrzésekre Összeállította: Szabó Béla munkavédelmi referens Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály.
Tűz- és Munkavédelmi oktatás Immunológiai Intézet 2014.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
A MUNKÁLTATÓ KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉGE. 1. A felelősség feltételei 2. A károk típusai 3. Kártérítés szabályai.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
Az egészségbiztosítás Előadó: dr. Kártyás Gábor
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
A szabadságra vonatkozó szabályok XI. Fejezet Weberné dr. Erős Anikó Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv.
A MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐ JOGOSULTSÁGAI ÉS MUNKAJOGI VÉDELME dr. Bérdi András főosztályvezető-helyettes Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási.
A munkavédelmi törvény évi legfontosabb változásai Dörner Rezső munkavédelmi szakmérnök.
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Munkahelyi biztonság és egészség
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
A MUNKÁLTATÓ KÁRTÉRÍTÉSI FELELŐSSÉGE
Miskolci Járási Hivatal
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Az egészségbiztosítás
2015. évi tapasztalatok, évi ellenőrzési irányelvek
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Előadás másolata:

Készítette: Kincses László Munkabalesetek Készítette: Kincses László

A baleset és a munkabaleset fogalma Baleset: az emberi szervezetet ért olyan egyszeri külső hatás, amely a sérült akaratától függetlenül, hirtelen vagy aránytalanul rövid idő alatt következik be, és sérülést, mérgezést vagy más (testi, lelki) egészségkárosodást illetve halált okoz. Munkabaleset: az a baleset, amely a munkavállalót szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől, időpontjától és a sérült közrehatásának mértékétől függetlenül. A munkavégzéssel összefüggésben következik be a baleset, ha a munkavállalót a foglalkozási körében végzett munkához kapcsolódó közlekedés, anyagátvételezés, anyagmozgatás, tisztálkodás, szervezett üzemi étkeztetés, foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás és a munkáltató által nyújtott egyéb szolgáltatás stb. igénybevétele során éri. Nem tekinthető munkavégzéssel összefüggésben bekövetkező balesetnek az a baleset, amely a sérült lakásáról (szállásáról) a munkahelyére illetve a visszaúton menet közben éri, kivéve, ha a munkáltató saját (bérelt) járművével történt.

Súlyos munkabaleset Súlyos munkabaleset, amely a sérült halálát (egy éven belül a balesettel összefüggésben), magzata vagy újszülöttje halálát, önálló életvezetését gátló maradandó károsodását; valamely érzékszerv vagy reprodukciós képesség elvesztését, jelentős károsodását; orvosi vélemény szerint életveszélyes sérülését, egészségkárosodást; súlyos csonkulást (hüvelykujj, kéz, láb két vagy több ujja nagyobb részének elvesztését; a beszélőképesség elvesztését vagy feltűnő torzulását; bénulását illetőleg elmezavarát okozta.

Üzemi baleset Üzemi baleset (társadalombiztosítási fogalom), amely a biztosítottat foglalkozási körében végzett munka közben, vagy azzal összefüggésben éri; amelyet a biztosított munkába vagy onnan lakására (szállására) menet közben szenved el (úti baleset); amely a biztosított közcélú munka végzése vagy egyes társadalombiztosítási ellátások igénybevétele során éri. Nem minősül üzemi balesetnek az a baleset, amely kizárólag a sérült ittassága miatt, munkahelyi feladatokhoz nem tartozó engedély nélkül végzett munka, engedély nélküli járműhasználat során illetve lakásról (szállásról) a munkába ill. a visszaúton menet közben indokolatlanul nem a leg-rövidebb útvonalon közlekedve, vagy az utazás indokolatlan megszakítása során történt. Az üzemi baleset társadalombiztosítási fogalom. Üzemi baleset esetén a biztosított baleseti ellátásra jogosult. Nem jogosult baleseti ellátásra az, aki sérülését szándékosan okozta; az orvosi segítség igénybevételével szándékosan késlekedett vagy balesetét szándékosan késve jelentette.

Baleseti ellátások Folyósításuk feltétele üzemi baleset vagy foglalkozási ártalom. Fajtái: baleseti egészségügyi szolgáltatás 100%-os költségtérítéssel; baleseti táppénz (a táppénz 100%-a); baleseti járadék (a 15%-nál nagyobb mértékben rokkant, de rokkantsági nyugdíjra nem jogosult munkavállalót illeti meg) baleseti rokkantsági nyugdíj.

Tanulóbalesetek Minden olyan baleset, amely a tanuló az alatt az idő alatt (vagy azon tevékenység során) éri, amikor az oktatási intézmény felügyelete alatt áll, ide nem értve a gyakorlati képzés során bekövetkezett baleseteket. Az oktatási intézménynek gondoskodnia kell a rábízott tanulók felügyeletéről, a nevelés és az oktatás egészséges és biztonságos feltételeinek megteremtéséről, a balesetet előidéző okok feltárásáról, megszüntetéséről valamint a tanulók rendszeres egészségügyi vizsgálatának megszervezéséről. Ez a kötelezettség az oktatási intézménybe történő belépéstől az intézmény jogszerű elhagyásáig terjedő időben, továbbá a nevelési, a pedagógiai programban meghatározott kötelező, de az oktatási intézményen kívül tartott foglalkozások ideje alatt tart. A tanulóbaleset nem tartozik a munkavédelmi törvény hatálya alá, de ki kell vizsgálni, nyilvántartásba kell venni és el kell készíteni a jegyzőkönyvét, és annak egy példányát meg kell küldeni a fenntartónak. A tanulót a gyakorlati képzés során ért baleset munkabalesetnek minősül, és eszerint kell eljárni.

A munkabaleset jelentése, kivizsgálása, nyilvántartása A munkabaleset jelentése: a sérült illetőleg a balesetet észlelő személy köteles a balesetet a munkát közvetlenül irányító személynek haladéktalanul jelenteni. A jelentési kötelezettség nincs semmiféle jogviszonyhoz kötve. A munkáltatónak valamennyi bejelentett ill. a tudomására jutott balesetről meg kell állapítania, hogy az munkabaleset vagy nem. Az előbbi esetben köteles azt kivizsgálni és jelenteni, az utóbbiban pedig a sérült személyt (hozzátartozóját) írásban tájékoztatni a jogorvoslati lehetőségek ismertetésével. A kivizsgálás elévülési ideje három év. A munkabalesetek nyilvántartásának módját a jogszabály nem határozza meg, arról a munkáltató saját hatáskörben rendelkezik, ugyanakkor jogszabály írja elő, hogy ezen esetekben milyen adatokat kell nyilvántartani: a sérült személyes adatai, munkaköre; a sérülés időpontja, helyszíne, jellege, az esemény leírása; a sérült ellátására tett intézkedések, folytatta-e a munkát a sérült; a tanúk neve, lakcíme; a bejelentést tevő neve, munkaköre.

A munkabaleset bejelentése A munkáltató a munkabaleset kivizsgálását követően, de legkésőbb a tárgyhót követő hónap 8. napjáig köteles a munkabaleseti jegyzőkönyvet megküldeni: a sérültnek illetve közvetlen hozzátartozójának; a halált vagy három napot meghaladó keresőképtelenséget okozó balesetek esetén a területileg illetékes munkavédelmi felügyelőségnek; a TB-kifizetőhelynek, ennek hiányában az egészségbiztosítási pénztárnak. Súlyos munkabalesetet a munkáltató köteles azonnal (telefonon, faxon stb.) jelenteni a rendelkezésre álló adatokkal a baleset helyszíne szerinti munkavédelmi felügyelőségnek. A munkabalesetet (a közúti közlekedési balesetek kivételével) a munkavédelmi felügyelőség kivizsgálhatja, a súlyosakat kivizsgálja. A bejelentés elmulasztása szankciókkal jár.

Foglalkozási megbetegedések A munkavégzés gyakorlása közben bekövetkezett olyan heveny és idült, valamint a foglalkozás gyakorlását követően megjelenő vagy kialakult idült egészségkárosodás amely a munkavégzéssel, a foglalkozással kapcsolatos, ennek során előforduló fizikai, kémiai, biológiai, pszichoszociális és ergonómiai tényekre vezethető vissza, illetve a munkavállaló számára az optimálisnál nagyobb vagy kisebb igénybevételnek a következménye. Az Mvt. 87 § 1/E. bekezdése határozza meg a fokozott expozíció fogalmát: „a munkavállaló szervezetében a munkavégzés során, a foglalkozás gyakorlása közben vagy azzal összefüggésben a külön jogszabályban meghatározott anyagok biológiai határértékeket meghaladó koncentrációja vagy mértéke, illetve zaj esetében 4000 Hz-en 30 dB halláscsökkenés bármely fülön.” A foglalkozási megbetegedéseket illetve a fokozott expozíciós esetek keletkezésének körülményeit a munkavédelmi felügyelőség vizsgálja ki.

Vége