Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Munkahelyi biztonság és egészség

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Munkahelyi biztonság és egészség"— Előadás másolata:

1 Munkahelyi biztonság és egészség

2 Miért fontos? A veszélyes anyagok, veszélyes gépeken keresztül a kockázatnak különféle formái vannak. A következmények a családban, a környezetében, az egészségben jelentkezhetnek.

3 A dolgozók szempontjából az alábbi következményekkel kell számolnunk
Miért fontos? A dolgozók szempontjából az alábbi következményekkel kell számolnunk munkahely elvesztése keresetkiesés pályamódosítási kényszer betegségek többlet költségei a megszerzett szakmát nem folytathatja személyes életének megnehezülése

4 A munkáltatónál jelentkező hátrányok
Miért fontos? A munkáltatónál jelentkező hátrányok munkaerőkiesés kártérítés munkaerőpótlás képzés betanítás

5 A munkavédelem fogalma
A munkavédelem azon törvénykezési, műszaki, gazdasági, szociális, szervezési, egészségügyi előírások és intézkedések rendszere, amelyek célja: a biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtése, a dolgozók egészségének és munkaképességének megóvása a munkavégzés során.

6 A munkavédelem fogalmai
A munkabiztonság a munkakörülmények és a munkavégzés szabályait határozza meg, ill. ezek betartását ellenőrzi. Veszélyforrás a munkavégzés során jelentkező minden olyan dolog, amely a munkát végző vagy a munkavégzés hatókörében tartózkodó személyre veszélyt vagy ártalmat jelenthet.

7 A munkavédelem területei
A munkavédelemnek két területe van: munkabiztonság foglalkozás egészségügy

8 A munkavédelem területei
Munkavédelem csoportjai: munkaeszközök pl. szerszámok, a szállító-, anyagmozgató eszközök (pl. targonca, daru) mozgása,

9 A munkavédelem területei
termékek és az anyagok mozgása - pl. daruról leszakadó teher; - a szerkezetek egyensúlyának megbomlása (pl. anyag, termék lerakása, leemelése miatt megbillenő tartó, rosszul támasztott létra);

10 A munkavédelem területei
csúszós felületek - (pl. olajos padló); - éles, sorján, egyenetlen felületek, szélek és sarkok;

11 A munkavédelem területei
a tárgyak hőmérséklete - (pl. izzó kovácsdarab, edzéshez használatos szárazjég);

12 A munkavédelem területei
magasság, mélység - pl. leeshetünk vagy a fejünkre hullhat valami;

13 A munkavédelem területei
a levegő nyomása pl. keszonban, hőmérséklete, áramlása - pl. huzatos munkahely;

14 A munkavédelem területei
egyéb veszélyek - a zaj és a rezgés; - nem megfelelő világítás; - az áramütés veszélye; - a poros levegő.

15 A munkavédelem feladatai*
1. Meg kell határozni a követelményeket, a követelmények kielégítésének ellenőrzését és az ellenőrzés módját. Ehhez jogi és igazgatási szabályok kellenek. 2. Meg kell valósítani a megelőzés helyi feladatait, ehhez pedig műszaki és higiénés intézkedések és eszközök szükségesek. 3. A dolgozókkal meg kell ismertetni a munkavédelmi szabályokat, és meg kell győzni őket azok szükségességéről. Ehhez információs eljárások és eszközök kellenek.

16 A baleset és a munkabaleset fogalma
A baleset az emberi szervezetet ért olyan egyszeri külső hatás, amely a sérült akaratától függetlenül, hirtelen vagy aránylag rövid idő alatt következik be, és sérülést, mérgezést vagy más egészségkárosodást, ill. halált okoz.

17 A baleset és a munkabaleset fogalma
Meghatározó elemei tehát: - a külső hatás (vagyis a szervi betegségekből következő esetek, pl. infarktus, agyvérzés nem sorolhatók ide); - a sérült akaratától független (ezért nem baleset az öncsonkítás, öngyilkosság); - hirtelen következik be (tehát nem folyamatosan ható egészségkárosodás következménye, mint pl. a halláskárosodás).

18 A baleset és a munkabaleset
A munkavégzés közben a munkavállalót ért balesetet, az ún. munkabalesetet két szempontból kell vizsgálni: - statisztikai számbavétel és - baleseti kártérítés (ellátás) szempontjából

19 A baleset és a munkabaleset fogalma
Munkabaleset az a baleset, amely a munkavállalót a szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül.

20 Szervezett munkavégzés
A tanulói jogviszonyban a gyakorlati képzés során végzett munka. Ennek megfelelően a tanműhelyben, laboratóriumban, gyakorlati munka során bekövetkezett baleset munkabaleset. Az ide nem tartozó (pl. elméleti oktatás) balesetek tanulói balesetnek minősülnek.

21 A baleset és a munkabaleset fogalmai
Úti_baleset (nem munkabaleset) az a baleset, amely a sérültet a lakásáról (szállásáról) a munkahelyére; ill. a munkahelyéről a lakására (szállására) menet közben éri, kivéve, ha a baleset a munkáltató saját vagy bérelt járművével történt. Az úti báleset egyébként társadalombiztosítási ellátás szempontjából üzemi balesetnek tekintendő, ezért a sérültnek az átlagkeresettel azonos táppénz jár.

22 A baleset és a munkabaleset fogalma
A munkabaleseteken belül kiemelt munkavédelmi fogalom a súlyos munkabaleset. a sérült halálát okozza (halálos az a munkabaleset is, amelynek bekövetkezésétől számított 90 napon belül, a sérült az orvosi szakvélemény szerint a balesettel összefüggésben vesztette életét

23 A baleset és a munkabaleset fogalma*
- valamely érzékszerv (vagy érzékelőképesség) elvesztését, ill. jelentős mértékű károsodását okozta (pl. látás, hallás); - orvosi vélemény szerint életveszélyes sérülést, egészségkárosodást okozott; - súlyos csonkulást, a hüvelykujj vagy kéz, láb két vagy több ujja nagyobb részének elvesztését vagy ennél súlyosabb csonkulást okozta; a beszélőképesség elvesztését vagy feltűnő eltorzulását, bénulást, ill. elmezavart okozott.

24 Egyéni (személyi) védőfelszerelések
Az egyéni védőfelszerelés - ahol szükséges - a munkavégzés feltétele, ahol ez nincs, a munka nem kezdhető meg, ill. a védőeszköz nélkül munkavégzést le kell állítani.

25 Egyéni (személyi) védőfelszerelések
A dolgozók egyéni védőfelszereléssel való ellátása a munkáltató kötelezettsége, nem hárítható át a dolgozóra. A védőeszköz karbantartásáról, tisztításáról a munkaadónak kell gondoskodnia.

26 Egyéni (személyi) védőfelszerelések
A munkavállaló azonban köteles a rendelkezésére bocsátott egyéni védőeszközt, védőfelszerelést a rendeltetésének megfelelően használni és tisztításáról gondoskodni.

27 Egyéni (személyi) védőfelszerelések
Az egyéni védőfelszereléseket általában a védendő testrész szerint csoportosítjuk: - Fejvédő eszközök - Arcvédő eszközök - Szemvédő eszközök - Légzésvédő eszközök - Hallásvédő eszközök

28 Egyéni (személyi) védőfelszerelések
Az egyéni védőfelszereléseket általában a védendő testrész szerint csoportosítjuk: - Fejvédő eszközök - Arcvédő eszközök - Szemvédő eszközök - Légzésvédő eszközök Hallásvédő eszközök Védőruházat - A kéz védelme - Lábvédő eszközök

29 Vége


Letölteni ppt "Munkahelyi biztonság és egészség"

Hasonló előadás


Google Hirdetések