Jogorvoslatok a Ket-ben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szerkesztők és a törvény A források védelme és a hatóság eljárása.
Advertisements

26. Jogorvoslat és döntés-felülvizsgálat
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Felkészülés a évi országgyűlési képviselő-választásra
Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
Fogyasztói igényérvényesítés – bírósági eljárás
HÁZASSÁGI PEREK február 18. Jogász szak, nappali
Jogalkotás - jogalkalmazás
Szabálysértési méltányossági kérelem
Ingatlan-nyilvántartási jog Jogorvoslatok
Jogalkalmazás ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 6. előadás vázlata.
Közigazgatási eljárás
A közigazgatási hatósági eljárás
Jogalkotási és jogalkalmazási ismeretek
KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA Általános közigazgatási ismeretek:
Ügykezelői alapvizsga A közigazgatási hatósági eljárás szabályai
A birtokvédelmi alapeljárásban hozott döntések Koncz Gábor
Dr. Hegedűs Annamária Belügyminisztérium február 9.
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
 Módosítás jogszabályi háttere: › évi XVII. Törvény › 23/2007. (IV.17.) FVM rendelet › Letölthető:  Benyújtás helye: támogatási.
KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA Általános közigazgatási ismeretek:
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Alapelvek a polgári peres és a közigazgatási-hatósági eljárásban
A közigazgatási határozatok végrehajtása
A felülvizsgálat előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A fellebbezési eljárás
A perújítás előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA Általános közigazgatási ismeretek:
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
Bírósági felülvizsgálat Nappali tagozat Győr 2015.
A perújítás és a felülvizsgálat Dr. Nyilas Anna. Fogalma - jogerős bírósági ítélet megtámadására használható olyan rendkívüli perorvoslat, amelyet ált.
Jogalkotási és jogalkalmazási ismeretek. A norma funkciói  Közösségteremtő, integráló funkció  Magatartásmintát nyújt  Közreműködik a konfliktusok.
Hatályosította: Dr. Boros Anita július 01..
Házassági perek sajátos szabályai Eljáró bíróság hatáskör járásbíróság illetékesség házassági perek szabályai köréből [Pp. XV. fejezet]: - vagylagos [Pp.
Győr-moson-sopron megyei kormányhivatal
2015. augusztus V. fejezet hatályosítva: január.
Bevezetés a jog- és államtudományokba 7. előadás A jogalkalmazás.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
Közigazgatási hatósági eljárásjog
A közigazgatási perek I.
Önkormányzat és állam.
A Ket. jogorvoslási rendszere
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
Az általános közigazgatási rendtartás
Az európai fizetési meghagyásos eljárás
Jogorvoslatok nappali tagozat
Közigazgatási eljárás III.
A közigazgatási eljárás III. – Jogorvoslati rendszer
Döntés-felülvizsgálati eljárások
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Újratervezés a hazai közigazgatási eljárásjogban
A bírósági végrehajtás I.
26. Jogorvoslat és döntés-felülvizsgálat
A közigazgatási perek április 3..
A közigazgatási bíráskodás alapjai
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
Az adós gazdálkodó szervezet vezetője kártérítési felelősségének megállapítása iránti kereset   A hitelező vagy - az adós nevében - a felszámoló a felszámolási.
Határozatok Fajtái Ítélet per érdemében ítélet teljességének elve
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
Rendkívüli jogorvoslatok
Kompetenciák 1. Joghatóság
A tanügyi jogorvoslat és eljárási szabályok
Közbeszerzési Döntőbizottság
BAMKH Hatósági Főosztály
Néhány ábra (Büntető eljárás- 2)
Előadás másolata:

Jogorvoslatok a Ket-ben

(2)Kérelemre induló jogorvoslati eljárások a) a fellebbezési eljárás, b) a bírósági felülvizsgálat, c) az újrafelvételi eljárás, d) az Alkotmánybíróság határozata alapján indítható eljárás. (3)Hivatalból kerül sor a közigazgatási döntés felülvizsgálatára a) a döntést hozó hatóság saját hatáskörében indított eljárás keretében, b) a felügyeleti eljárás keretében, c) az ügyészi felhívás nyomán.

A döntés kijavítása és kiegészítése 81/A. § (1) Ha a döntésben név-, szám- vagy más elírás, illetve számítási hiba van, a hatóság a hibát - szükség esetén az ügyfél meghallgatása után - kijavítja, ha az nem hat ki az ügy érdemére, az eljárási költség mértékére vagy a költségviselési kötelezettségre. (2) A kijavítást a hatóság a) a döntés eredeti példányára és - ha rendelkezésre állnak - kiadmányaira történő feljegyzéssel, b) a hibás döntés bevonása mellett a döntés kicserélésével vagy c) kijavító döntés meghozatalával teljesíti. (3) A kijavítás ellen jogorvoslatnak nincs helye. (4)A kijavítást közölni kell azzal, akivel a kijavítandó döntést közölték. 81/B. § (1) Ha döntésből jogszabály által előírt kötelező tartalmi elem hiányzik, vagy az ügy érdeméhez tartozó kérdésben nem született döntés, a hatóság a döntést kiegészíti. (2) Nincs helye a döntés kiegészítésének, ha a) a döntés jogerőre emelkedésétől számított egy év már eltelt, vagy b) az jóhiszeműen szerzett és gyakorolt jogot sértene. (3) A kiegészítést a hatóság a) önálló kiegészítő döntéssel és - lehetőség szerint - e ténynek a döntés eredeti példányára és kiadmányaira történő feljegyzésével vagy b) a hiányos döntés bevonása mellett az eredeti döntést és a kiegészítő döntést egységes döntésbe foglalva a döntés kicserélésével teljesíti. (4) A kiegészítés ellen ugyanolyan jogorvoslatnak van helye, mint az eredeti döntés ellen volt. (5) A kiegészítést közölni kell azzal, akivel a kiegészítendő döntést közölték.

A fellebbezés - rendes, fellebbviteli halasztó hatályú jogorvoslat; teljes körűen felülvizsgálja - jogosult Határidő Kizárt Kivétel a halasztó hatály alól: fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható Elbírálása: elsőfokú hatóság: érdemi vizsgálat nélkül elutasítja vagy kijavítja, kiegészíti, módosítja, visszavonja vagy felterjeszti. Másodfokú hatóság: a döntést helybenhagyja, megváltoztatja vagy megsemmisíti Ha a tényállás további tisztázása szükséges, a másodfokú döntést hozó hatóság a döntés megsemmisítése mellett az ügyben első fokú döntést hozó hatóságot végzésben új eljárásra utasíthatja, vagy a kiegészítő bizonyítási eljárás lefolytatását maga végzi el, és ennek alapján dönt.

Bírósági felülvizsgálat (Közigazgatási per) - rendkívüli (jogerős döntéssel szemben, ha kimerítették a fellebbezést), szervezeten kívüli, általános jellegű jogorvoslat, nincs halasztó hatálya, nem teljes felülvizsgálat, csak törvényességi okból Illetékesség Perindítás feltételei, határidő Keresetlevél Jogosultak Alperes közigazgatási szerv Intézkedések a keresetlevél alapján

Tárgyalás felfüggesztése A per elbírálása tárgyaláson kívül Bizonyítás Tárgyalás felfüggesztése A per elbírálása tárgyaláson kívül A bíróság határozata hatályon kívül helyezi, és szükség esetén a hatóságot új eljárásra kötelezi határozatot hatályon kívül helyezi, és a határozatot hozó szervet új eljárásra kötelezi, ha más jogalapon álló határozat meghozatalát látja indokoltnak. Megváltoztathatja: Pl. örökbefogadással, szülői felügyeleti jogokkal kapcsolatos határozatok, ingatlanügyi hatóság egyes határozatai, adó-, vagy illetékkötelezettség megállapításáról rendelkező határozatok, a társadalombiztosítási, stb. Jogorvoslat a bíróság ítélete ellen

Az újrafelvételi eljárás rendkívüli, nem fellebbviteli, alapja valamilyen el nem bírált tény, ami fennállt az eljárás során és kedvezőbb határozatot eredményezett volna az ügyfélnek Határidő Feltételei Elbírálása: első fokon eljárt hatóság érdemi vizsgálat nélkül elutasítja Érdemben elutasítja helyt ad: a jogerős határozatot módosíthatja, visszavonhatja, vagy az utóbb ismertté vált tényállásnak megfelelő új döntést hozhat

Az Alkotmánybíróság határozata alapján indítható eljárás Az ügyfelek között létrejött egyezséget jóváhagyó határozatot érintheti A határozat meghozatala során alkalmazott alaptörvény-ellenes jogszabály, rendelkezés ellen az ügyfél alkotmányjogi panaszt nyújt be, és ez alapján az Alkotmánybíróság a jogszabályt, illetve rendelkezést megsemmisíti Az ügyfél az alkotmánybírósági határozat kézbesítésétől számított 30 napon belül kérelmet nyújthat be az egyezséget jóváhagyó hatósághoz a határozat módosítása, illetve visszavonása iránt

A döntés saját hatáskörben módosítása vagy visszavonása a hatóság csak egy ízben, és ha törvény eltérően nem rendelkezik, a döntés közlésétől számított egy éven belül jogosult a hatósági döntést meghozó közigazgatási szerv saját maga észleli, hogy jogszabálysértő Nem feltétele a jogerőre emelkedés, és lehet határozat és végzés esetében is.

A felügyeleti eljárás A felügyeleti szerv jogosult hivatalból megvizsgálni az ügyben eljáró hatóság eljárását, illetve döntését, és ennek alapján a) megteszi a szükséges intézkedést a jogszabálysértő mulasztás felszámolására, b) gyakorolja a felügyeleti jogkört, vagyis: Ha a hatóság döntése jogszabályt sért, a felügyeleti szerv azt megváltoztatja vagy megsemmisíti. Szükség esetén a felügyeleti szerv a jogszabálysértő döntést végzésben megsemmisíti, és új eljárásra utasítja az ügyben eljárt hatóságot.

Az ügyészi felhívás nyomán Az ügyész ellenőrzi a közigazgatási hatóságok, valamint más jogalkalmazó szervek által hozott egyedi, bíróság által felül nem bírált jogerős vagy végrehajtható döntések, valamint hatósági intézkedések törvényességét. - ügyészségről szóló 2011. évi CLXIII. törvény ha a határozat jogszabályt sért csak jogerős, végrehajtható közigazgatási hatósági határozatra irányulhat a jogerőre emelkedéstől vagy a végrehajtás elrendelésétől számított legfeljebb egy éven belül, kötelezettséget megállapító, jogot elvonó vagy korlátozó döntés esetén a végrehajtáshoz való jog elévüléséig  A felhívás eredménytelensége esetén az ügyész az alapügyben hozott jogerős döntést támadhatja meg a bíróság előtt (közig. per)