Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás

Advertisements

2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
Munkaszervezési ismeretek
Atipikus foglalkoztatás Debrecen

A munka világa A munkavállalók szociális és gazdasági érdekeinek védelme, továbbá a munkabéke fenntartása érdekében hazánkban is törvény (2012. évi I.
A Munka Törvénykönyve változásai
Az Új Munka Törvénykönyve Gyakorlati Alkalmazás től
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai és a 2012
Munka Törvénykönyve - ami megváltozott – és ami megváltozhat
Bukarest április1 A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége -
2010. december Dudás Katalin
A munkaviszony jogellenes megszüntetése december Dudás Katalin.
A munkaszerződés elméleti kérdései. A munkaszerződés megkötése
Amit a munkaviszonyról a munkavállalónak tudni kell….
12. Munkaügyi rendszer.
Munkajogi alapismeretek
Munkaerő-piaci és foglalkozási információk nyújtása munka iránt érdeklődőknek Időpont: Helyszín: Polgármesteri Hivatal „B” épület 5350, Tiszafüred, Kossuth.
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai és a évi jogszabályváltozások Katonáné Papp Ágnes munkaügyi igazgatóhelyettes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
Mediátor képzés Kártérítés.
Amit a munkaviszonyról a munkavállalónak tudni kell….

2014. június 05. Budapest dr. Rácz Réka

Munkaszervezési ismeretek
Távmunkavégzés Távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet információtechnológiai vagy.
A köztisztviselők jogállásáról…
Közszolgálati jogviszony létesítése
A munkaviszony megszüntetése
Az Ebktv. különös rendelkezései Az egyenlő bánásmód követelménye a munka- és más jogviszonyokban.
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
A bedolgozói munkaviszony (jogviszony) fogalma, létesítés szabályai, a munkavégzés helye, a munkáltató utasítás joga, bérezés.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA GYULAVÁRI TAMÁS
P est Megyei Kormányhivatal M unkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének M unkaügyi Felügyelősége Készítette: Dr. Mészáros Enikő Frissítve: 2013.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
Tanuljuk együtt az új Mt-t! II. rész február 23.
Munkaidő 2. előadás Előadó: dr. Takács Gábor
2012. ÉVI I. TÖRVÉNY A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL A munka díjazása Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság 2012.
Munkajogi ismeretek.
Álláskeresés, foglakoztatásra irányuló jogviszony létesítése.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
Munkajogi ismeretek A munkáltató kötelességei. A felek jogai és kötelezettségei a munkajogviszonyban A munkáltató kötelezettségei 1)a munka díjazásának.
MUNKAJOG – 7. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE GYULAVÁRI TAMÁS
A szabadságra vonatkozó szabályok XI. Fejezet Weberné dr. Erős Anikó Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv.
2014. I. negyedév munkaügyi ellenőrzési tapasztalatai!
15. Az eladók foglalkoztatása
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
ATIPIKUS MUNKAVISZONYOK
Met. módosítás július 01..
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
Előadó: dr. Takács Gábor
MUNKAJOG 2017 Dr. Alpár Erzsébet.
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA
A munka törvénykönyvéről
Munkajog – 10. Dr. Csőke Rita
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Munkaidő 2. előadás.
Munkaügy
Dr. Pál Lajos ügyvéd A munkaidő megszervezése Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete Budapest, november.
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
A munka díjazása.
Előadás másolata:

Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai

Munkaerő- kölcsönzés alapfogalmai: munkaerő-kölcsönzés: az a tevékenység, amelynek keretében a kölcsönbeadó a vele kölcsönzés céljából munkaviszonyban álló munkavállalót ellenérték fejében munkavégzésre a kölcsönvevőnek ideiglenesen átengedi (kölcsönzés).

kölcsönbeadó: az a munkáltató, aki a vele kölcsönzés céljából munkaviszonyban álló munkavállalót a kölcsönvevő irányítása alatt munkavégzésre, kölcsönzés keretében a kölcsönvevőnek ideiglenesen átengedi. kölcsönvevő: az a munkáltató, amelynek irányítása alatt a munkavállaló ideiglenesen munkát végez.

kölcsönzött munkavállaló: a kölcsönbeadóval kölcsönzés céljából munkaviszonyban álló munkavállaló, akivel szemben a kikölcsönzés alatt a munkáltatói jogokat a kölcsönbeadó és a kölcsönvevő megosztva gyakorolja (munkavállaló). kikölcsönzés: a munkavállaló által a kölcsönvevő részére történő munkavégzés.

kölcsönbeadó: az a munkáltató, aki a vele kölcsönzés céljából munkaviszonyban álló munkavállalót a kölcsönvevő irányítása alatt munkavégzésre, kölcsönzés keretében a kölcsönvevőnek ideiglenesen átengedi. kölcsönvevő: az a munkáltató, amelynek irányítása alatt a munkavállaló ideiglenesen munkát végez.

kölcsönzött munkavállaló: a kölcsönbeadóval kölcsönzés céljából munkaviszonyban álló munkavállaló, akivel szemben a kikölcsönzés alatt a munkáltatói jogokat a kölcsönbeadó és a kölcsönvevő megosztva gyakorolja (munkavállaló). kikölcsönzés: a munkavállaló által a kölcsönvevő részére történő munkavégzés.

A kölcsönbeadó és a kölcsönvevő közötti jogviszony A kölcsönbeadó és a kölcsönvevő közötti megállapodás tartalmazza – a kölcsönzés lényeges feltételeit, – a munkáltatói jogkör gyakorlása megosztását. A munkaviszony megszüntetésének jogát kizárólag a kölcsönbeadó gyakorolhatja. A megállapodást írásba kell foglalni.

Eltérő megállapodás hiányában a kölcsönbeadó viseli a költségeket, – így különösen a munkavállaló utazási költségeit – és a munkavégzéshez szükséges alkalmassági vizsgálat díját. A kölcsönvevő - eltérő megállapodás hiányában - köteles legkésőbb a tárgyhónapot követő hónap ötödik napjáig a kölcsönbeadóval közölni mindazokat az adatokat, amelyek – a munkabér kifizetéséhez – a munkaviszonnyal összefüggő, a munkáltatót terhelő – bevallási, – adatszolgáltatási, – fizetési kötelezettség teljesítéséhez szükséges.

Ha a munkaviszony a hónap közben szűnik meg: – A kölcsönvevő az utolsó munkában töltött napot követő három munkanapon belül köteles a szükséges adatokat a kölcsönbeadóval közölni. – A munkabér összegére, az egyéb juttatásokra az egyenlő bánásmód követelményére vonatkozó rendelkezéseket a kölcsönvevőnél történő foglalkoztatás száznyolcvannegyedik napjától kell alkalmazni.

A kölcsönzésre irányuló munkaviszony A munkaszerződésben meg kell állapodni: – munkaszerződés kölcsönzés céljából jön létre – meg kell határozni a munkavégzés jellegét – és az alapbért.

A kölcsönbeadó írásban tájékoztatja a munkavállalót legkésőbb a kikölcsönzést megelőzően: a) a kölcsönvevő azonosító adatairól, b) a kikölcsönzés kezdetéről, c) a munkavégzés helyéről, d) a kölcsönvevőnél irányadó munkarendről, e) a kölcsönvevő részéről a munkáltatói jogkört gyakorlóról, f) a munkába járás, a szállás és az étkezés feltételeiről.

A kikölcsönzés tartama alatt a) a munkavállaló munkavédelmével, b) a munkaidővel és pihenő idővel, c) ezek nyilvántartásával kapcsolatos, a munkáltatót megillető jogokat és terhelő kötelezettségeket a kölcsönvevő gyakorolja és teljesíti.

Az egyenlő bánásmód követelménye A kikölcsönzés tartama alatt a munkavállaló számára biztosítani kell a kölcsönvevővel munkaviszonyban álló munkavállalókra irányadó alapvető munka- és foglalkoztatási feltételeket.

A munkaviszony megszüntetése Utolsó munkanap után legkésőbb 5 munkanapon belül köteles a kölcsönbeadó a munkavállalót megillető – Munkabért – Felmentési időre járó átlagkeresetet – Felmondási időre járó díjazást – Egyéb járandóságokat – Igazolásokat kiadni.

Ha jogellenesen szüntették meg a munkavállaló munkaviszonyát: – Bírósági döntés értelmében minimum 1 hónap / maximum 6 hónap átlagkereset illeti meg a munkavállalót. (kölcsönbeadót terheli)

Fontos: Jogellenes megszüntetés esetén meg kell téríteni a munkavállaló – Elmaradt munkabérét – Egyéb járandóságát – Felmerült kárát /Kivéve ami valahonnét megtérült./

Kártérítési felelősség Károkozás esetén a polgári jog szabályait kell alkalmazni. Az alkalmazott károkozásáért – normál esetben - munkáltatónak a kölcsönvevőt kell tekinteni. A munkavállalónak a kikölcsönzés során okozott kárért vagy személyiségi jogai megsértéséért a kölcsönvevő és a kölcsönbeadó egyetemlegesen felel.