Európa Pénzügyi Tanácsadója Árfolyamgát 2012. Kik vehetik igénybe az árfolyamgát lehetőségét? Azok az ügyfelek, akik CHF, EUR, vagy JPY alapú, lakóingatlan.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Advertisements

Az egyszerűsített foglalkoztatás (EF) új szabályai – 21 pontban
2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
Az adó- és Vámhatóság végrehajtási tevékenysége
Tisztességtelen Devizahitelek?
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
2012. december 3. ÉSZAK KELET-PEST MEGYEI LEADER EGYESÜLET Tájékoztató Fórum.
Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
A nyugdíjazással kapcsolatos változások Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Dr. Papp Ildikó humán erőforrás szolgáltató központvezető.
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Kombinált Mikrohitel Program. Kombinált mikrohitel - közvetítői pályázat • Együttesen igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes mikrohitel,
2012. I. félévében kihirdetett fontosabb pénzügyi jogszabályok Összeállította: Nagy Katalin.
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
A hitelgarancia szerepe a vállalkozások forrásbevonásában Király Zsolt marketing igazgató Hitelgarancia Zrt február 2.
Magyar Államkincstár ügykörei: családtámogatás, fogyatékosügy
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény változásai
Devizahitelezések es helyzet 1,7 millió magyar háztartásnak van deviza alapú hitele -> 60 % -a CHF alapú MNB meglátás: kockázatos Simor András jegybankelnök:
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
Munkaerő-piaci és foglalkozási információk nyújtása munka iránt érdeklődőknek Időpont: Helyszín: Polgármesteri Hivatal „B” épület 5350, Tiszafüred, Kossuth.
14. Tétel Foglalja össze, hogy a munkaviszony megszüntetésének milyen módjait ismeri, különös tekintettel a speciális esetekre! Beszéljen a mellékelt nyomtatványok.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Összeférhetetlenség.
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
megjegyzések a katonai ügyészi és katonai bírói
Polgári védelmi kötelezettség, mentesség
ROP 3.1.2Tájékoztató 1 Regionális Fejlesztés Operatív Program intézkedés 2. komponens A területfejlesztésben érintett intézmények valamint a civil.
Lendületben az ország! 1 Kormányszóvivői tájékoztató A Prémium Évek Program bemutatása november 4.
JEREMIE Programok módosulásai
Az egészségkárosodáson alapuló nyugellátásban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők ellátásainak átalakítása Jogszabály helyek ▫ évi CXCI. törvény.
1. 2 Mi a hitel? 3 Mi a hitel? - válasz A hitel olyan pénzösszeg, amelyet az egyik fél a másiknak egy meghatározott lejáratra ad. A hitel visszafizetése.
A fogyatékos, pszichiátriai és szenvedélybeteg ellátás tekintetében.
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
A nyugdíjazás lehetőségei és aktuális kérdései
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
A betétbiztosítás.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
A munkaviszony megszüntetése
A Központi hitelinformációs rendszer bemutatása
MiFiN Mikrofinanszírozó Zrt. hitelezési termékei
HUF (210*180) HUF (210*180) HUF (140 CHF) HUF (210 CHF) Kamatrész Tőkerész HUF (140*180) 180 HUF fölötti rész [(240-
Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik.
Magyarázatok a forintra váltott gyűjtőszámlahiteles jelzáloghitel elszámoló leveléhez Budapest, május 18.
KÖZPONTI MUNKAHELYMEGŐRZŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER (1991. IV. tv. Flt; 6/1996. MÜM rendelet; 1/2009. MAT határozat) Németh Zsolt igazgató Nyugat-dunántúli Regionális.
Jogszabályok, intézményi szabályzatok Törvények, kormányrendeletek A nemzeti felsőoktatásról szóló évi CCIV. törvény 51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet.
Az OTP Lakástakarék számla olyan megtakarítási forma, amellyel a társasház vagy lakásszövetkezet a lakásszövetkezet tulajdonában, vagy a társasházi lakástulajdonosok.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
Szakképzési hozzájárulás legfontosabb szabályainak változása, az éves elszámolással kapcsolatos tudnivalók 2014.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Könyvelői klub Bérkompenzáció Bérkompenzáció Magyar Közlöny: évi 157 száma 299/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet A munkabérek nettó értékének.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
OTP Pénzügyi Pont KFT február. 1-től létrejött egy új partneri hálózat, mely kizárólag az OTP Bank termékeit közvetíti az ország egész területén.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
A szakképzési hozzájárulás hatékony felhasználása Cséfalvay Ágnes.
Teljeskörű Pénzügyi Szolgáltatások a Pannon Takarék Banknál
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Összehasonlító példák
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
Pécs, március 6. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Dr. Kiss Mariann.
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

Európa Pénzügyi Tanácsadója Árfolyamgát 2012

Kik vehetik igénybe az árfolyamgát lehetőségét? Azok az ügyfelek, akik CHF, EUR, vagy JPY alapú, lakóingatlan fedezetű devizakölcsönnel rendelkeznek és azt forintban törlesztik. Továbbá eleget tesznek az alábbi feltételeknek (lásd további fóliák).

Kik vehetik igénybe az árfolyamgát lehetőségét? a hitelfelvevő magánszemély; a devizakölcsön mögött jelzálogfedezet van; lakástakarék szerződéssel, vagy életbiztosítással kombinált hiteleknél a kapcsolódó élő lakástakarék szerződésnél, vagy életbiztosításnál nincs 90 napot meghaladó hátraléka; devizakölcsönnek a folyósításkor alkalmazott árfolyamon számított forint összege nem haladta meg a 20 millió forintot;

Kik vehetik igénybe az árfolyamgát lehetőségét? a devizakölcsön tartozást olyan ingatlanfedezet(ek) biztosítja, amelyen végrehajtással nincs, és/vagy nem szerepel elintézetlen széljegy a tulajdoni lapon; a devizakölcsönön nem lehet folyamatban szerződésmódosítás, és nem állhat fizetéskönnyítő program alatt; amennyiben a devizakölcsön fedezetéül szolgáló lakóingatlant több pénzügyi intézmény által alapított jelzálogjog terhel, e zálogjog által biztosított valamennyi követelés tekintetében nem áll fenn 90 napot meghaladó késedelem;

Kik vehetik igénybe az árfolyamgát lehetőségét? A árfolyamgát alkalmazásának kezdetéig kell teljesíteni az alábbi feltételeket. az ügyfél devizakölcsöne nem áll 90 napnál hosszabb késedelemben; A 90 napot meghaladó késedelemmel rendelkező adósok, amennyiben a 90 napon túli hátralékot egy összegben befizetik, és ezáltal a hátralékot 90 nap alá csökkentik a rögzített árfolyam alkalmazási időszaka indulásáig, akkor részükre a folyósítás elindul.

Az árfolyamgátat az alábbi ütemben lehet igényelni árpilis 01-től Közszférában dolgozók június 01-től Közszférában dolgozók, Lakáscélú devizakölcsönnel rendelkezők június 01-től Előbbiek, Szabadfelhasználású devizakölcsönnel rendelkezők

Az árfolyamgátat az alábbi ütemben lehet igényelni Az árfolyamgát rendszerbe való belépést legkésőbb december 31-ig lehet igényelni! Az árfolyamrögzítés 60 hónapig, vagy – amennyiben az korábbi időpontra esik – a devizakölcsön végső lejáratának időpontjáig, de legkésőbb június 30-ig tar.

A gyűjtőszámla hitel folyósítása Amennyiben a gyűjtőszámlahitel első folyósításakor a kapcsolódó devizakölcsönnek 90 napot meg nem haladó hátraléka van, az a Bank által alkalmazott aktuális árfolyamon kerül kiegyenlítésre a gyűjtőszámlahitel terhére.

A rögzített árfolyam időszaka alatt CHF > 180 HUF A tőketartozás aktuális árfolyam és a 180 HUF közötti része a gyűjtőszámlára kerül. Ott kamatozik az ügyleti kamat alapján (3 havi BUBOR). CHF < 180 HUF Az ügyfél továbbra is a rögzített árfolyamon fizet. A túlfizetés a gyűjtőszámla hitel tőke és kamattartozását csökkenti.

A rögzített árfolyam időszaka alatt Kombi hitelek Amennyiben a devizakölcsön lakástakarékkal, vagy életbiztosítással kombinált hitel, akkor a Lakástakarékpénztár, vagy a Biztosító felé vállalt kötelezettséget is meg kell fizetni a rögzített árfolyam időszak alatt, illetve a szerződés szerinti türelmi idő lejáratáig.

A rögzített árfolyam időszaka után A fennálló devizatartozást az aktuális árfolyamon kell tovább törleszteni! Meg kell kezdeni a gyűjtőszámla hitel törlesztését! Forint alapú hitel, amelynek a havi törlesztő részlete nem lehet magasabb, mint az árfolyamgát utolsó időszakában fizetett törlesztő rész 15%-a. Meg kell kezdeni a gyűjtőszámla hitel törlesztését! Forint alapú hitel, amelynek a havi törlesztő részlete nem lehet magasabb, mint az árfolyamgát utolsó időszakában fizetett törlesztő rész 15%-a. A gyűjtőszámlán megszűnik a kedvezményes kamatozás. Normál forint alapú piaci hitellé válik. Kamat = BUBOR + kamatfelár A gyűjtőszámlán megszűnik a kedvezményes kamatozás. Normál forint alapú piaci hitellé válik. Kamat = BUBOR + kamatfelár

Elő-, illetve törlesztés lehetősége Gyűjtőszámlahitelre előtörlesztés nem teljesíthető, amíg az eredeti devizakölcsönnel kapcsolatban tartozás áll fenn. Gyűjtőszámlahitel végtörlesztése csak a kapcsolódó devizakölcsön végtörlesztésével egyidejűleg tehető meg.

Ki lehet-e lépni az árfolyamgát rendszerből? Az első 3 évben csak akkor lehet kilépni a rendszerből, ha a gyűjtőszámla hitel és a devizakölcsön egyidejűleg végtörlesztésre kerül! A 3. évet követően ki lehet lépni a rendszerből, de ebben az esetben azonnal meg kell kezdeni a gyűjtőszámlahitel törlesztését is.

Milyen speciális kedvezményeket lehet igénybe venni az árfolyamgát kapcsán? Kizárólag a közszférában dolgozók vehetnek igénybe támogatást az árfolyamgát kapcsán. Kamattámogatás Vissza nem térítendő támogatás

Milyen speciális kedvezményeket lehet igénybe venni az árfolyamgát kapcsán? Futamideje Kizárólag az árfolyamrögzítés időszaka alatt vehető igénybe Mértéke Ha gyermeket nem nevel, akkor évente 3 százalékpont Ha gyermeket nevel, akkor évente 3 százalékpont + 1 százalékpont/gyermek Kamattámogatás A kamattámogatás mértéke nem haladhatja meg a gyűjtőszámlahitel aktuális ügyleti kamatának mértékét.

Milyen speciális kedvezményeket lehet igénybe venni az árfolyamgát kapcsán? Vissza nem térítendő támogatás Az veheti igénybe, aki: december 30-ig írásbeli igénybejelentést tett; 2.ezen igényéről munkáltatóját is tájékoztatta; július 1-ig gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződést köt.

Milyen speciális kedvezményeket lehet igénybe venni az árfolyamgát kapcsán? Vissza nem térítendő támogatás A támogatás mértéke a február 01 és a rögzített árfolyamú törlesztés megkezdéséig, de legkésőbb júliusában megfizetett valós törlesztőrészlet és az árfolyamgát esetén fizetendő törlesztőrészlet közötti különbség.

Kik számítanak közszférában dolgozóknak? „a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozó foglalkoztatott; a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény hatálya alá tartozó közszolgálati tisztviselő, a közigazgatási szervnél foglalkoztatott munkavállaló; a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozó szakmai vezető; a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény hatálya alá tartozó hivatásos állomány tagja; az állam többségi befolyása alatt álló gazdasági társaságnál munkavégzésre irányuló jogviszonyban foglalkoztatott személy.”

Kik számítanak közszférában dolgozóknak? a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozó hivatásos és szerződéses állomány tagja; a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény hatálya alá tartozó foglalkoztatott; az igazságügyi alkalmazottak szolgálati jogviszonyáról szóló törvény hatálya alá tartozó alkalmazott; a legfőbb ügyész, az ügyészek és más ügyészségi alkalmazottak jogállásáról és az ügyészi életpályáról szóló törvény hatálya alá tartozó foglalkoztatott; a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló évi XXXI. törvény 66/G. §-a szerinti hivatásos nevelőszülő; a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény hatálya alá tartozó főállású polgármester.”

Milyen speciális kedvezményeket lehet igénybe venni az árfolyamgát kapcsán? Közszféra dolgozók támogatása A közszférában dolgozók támogatása iránti kérelmet december 31-ig a gyűjtőszámlahitel iránti kérelemmel együtt nyújthatja be az ügyfél.

Milyen speciális kedvezményeket lehet igénybe venni az árfolyamgát kapcsán? Közszféra dolgozók támogatása Amennyiben a támogatott közszférában való foglalkoztatási jogviszonya megszűnik, a támogatás nem vehető tovább igénybe. Kivétel: 1.Megváltozott munkaképességű lesz és munkaviszonya emiatt szűnik meg; 2.Nyugdíjassá válik; 3.Munkáltatója jogutód nélkül megszűnik.

Milyen speciális kedvezményeket lehet igénybe venni az árfolyamgát kapcsán? Amennyiben a közszolgálatban dolgozó ügyfél már 2011-ben belépett az árfolyamgát 1. verziójába, május 15-ig szintén igényelhet kamattámogatást.