A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Ne a régi dolgokat emlegessétek,
Advertisements

Számvitel alapjai:lényege, fogalma, feladata
A BDSZ jogi szervezetei és ezek gazdálkodási és beszámolási feladataik
SZÁMVITEL.
Számviteli alapelvek Számviteli politika
- 3. A SZÁMVITEL SZABÁLYOZOTTSÁGA –
Számviteli alapelvek beszámoló
- 2. SZÁMVITELI ALAPOK –.
Az eredménykimutatás A mérleg szerinti eredmény levelezetését tartalmazza. (70. §) Eredménykategóriák: Üzemi (üzleti) tevékenység eredménye Pénzügyi műveletek.
John Deer a régi és az új költségszámítási rend összehasonlítása KÖZVETLEN KÖLTSÉG KÖZVETLEN KÖLTSÉG ÁLTALÁNOS KÖLTSÉG ÁLTALÁNOS KÖLTSÉG (ÁK) Régi Új gépóramunkaóra.
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló.
civil pénztáros képzés
NYUGAT-MAGYORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI FŐISKOLAI KAR Általános Jogi Tanszék ÜZLETI JOG (Igazgatásszervező szak, nappali és levelező.
A számvitel három szintje Szakmai közösségek (IASB, FASB) Állam (adószedő, infrastruktúra) Vállalati szabályozás.
A számviteli információs rendszer Jellemzők Modellje
Számvitel alapjai 3. előadás.
A tárgy: Számvitel alapjai kódja: SZAM1KOMPZS
A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor.
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
Számviteli alapismeretek
Éves beszámoló 4„4„Tartalmaznia kell minden eszközt, a saját tőkét, a céltartalékot és minden kötelezettséget (figyelembe véve az időbeli elhatárolások.
Könyvvizsgálat Az ügyfél szemével
CESR ajánlása alapján a tőzsdei kibocsátók IFRS szerint elkészített éves jelentéseinek PSZÁF általi – 2008-ban induló – monitorozása Előadó: Farkas Anita.
Mérleg, eredménykimutatás, cash flow
2014. Január 1-jétől várható számviteli változások
A számvitel szerepe az adójogban
Könyvviteli alapismeretek
Számviteli politika és szabályzatok
Egyszeres könyvvitel 2/14/VÜ.
A VÁLLALKOZÁSOK VAGYONA
Könyvvezetési feladatok
KÖNYVELÉSI TÉTELEK SZERKESZTÉSE, A SZÁMLAKERET
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3
SZÁMVITEL B.Sc. képzés. Cél: információigény kielégítése  külső és belső érintettek Tulajdonosok, befektetők Hitelezők KözvéleményHatóságok Kormányzati.
Nagy Anikó / Hegedűs Iván
A SZÁMVITEL SZABÁLYOZÁSA
MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar
SZÁMVITELI ISMERETEK I. rész
EGYES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK SAJÁTOSSÁGAI Készítette: Szabó Gabriella.
Költségvetési szervezetek évi beszámolója. Vonatkozó jogszabályok: (1/2) évi XXXVIII. törvény az államháztartásról - 292/2009. (XII. 19.)
A lényeges hibás állítás kockázatának azonosítása, és felmérése 315. témaszámú könyvvizsgálati standard A lényeges hibás állítás kockázatának azonosítása,
Számvitel S ZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól.
1 Számvitel- pénzkezelés, vagyon elszámolás 2 Bevezetés Számviteli törvény változásai Indoka.
Az államháztartási számvitel évi változása.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Egyházak számvitele Horányi Márton. 296/2013. Korm. rendelet évi CCVI. tv Törvényi háttér:
SZÁMVITELI POLITIKA II.. 2© Deák István A lényegesség és a költség-haszon összevetése elvével összefüggő számvitelpolitikai döntések Mit tekint.
2. SZÁMVITELI ALAPELVEK, A SZÁMVITELI POLITIKA.
A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Könyvvizsgálat Guzmics Zsuzsanna
285 Eredmény 1000 Tulajdonos Eszköz Forrás 500 Bankhitel
SZÁMVITEL.
KÖNYVELÉSI TÉTELEK SZERKESZTÉSE, A SZÁMLAKERET
Törvények, rendeletek, szabályzatok Ellátottak és térítési díjak
Mikrogazdálkodói beszámoló magyar számviteli standard
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
Előadás témája: Eredménykimutatás fogalma, célja, szerkezete, formái
Pénzügyi jog 2. Számviteli alapok 2019.
Előadás másolata:

A SZÁMVITELI TÖRVÉNY 2000. évi C. törvény 1. témakör

A számvitel feladatai, területei A számvitel egy olyan információs rendszer, mely objektív információt, szolgáltat a gazdálkodók vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről mindazok számára, akik erre igényt tartanak. TERÜLETEI: Pénzügyi számvitel Vezetői számvitel

A számvitel szabályozása (külső és belső szabályozás) Külső szabályozás Nemzetközi standardok EU előírások Belső szabályozás Törvény Kormányrendeletek Számviteli politika

A számviteli törvény fejezetei I. fejezet: Általános rendelkezések II. fejezet: Beszámolás és könyvvezetés III. fejezet: Az éves beszámoló IV. fejezet: Egyszerűsített éves beszámoló V. fejezet: Egyszerűsített beszámoló VI. fejezet: Összevont (konszolidált) éves beszámoló VII. fejezet: Sajátos beszámolási kötelezettségek

A számviteli törvény fejezetei VIII. fejezet: Számviteli szolgáltatás IX. fejezet: Nyilvánosságra hozatal és közzététel X. fejezet: Könyvvizsgálat XI. fejezet: Könyvvezetés, bizonylatolás XII. fejezet: Jogkövetkezmények XIII. fejezet: Az Országos Számviteli Bizottság Mellékletek XIV. fejezet: Záró rendelkezések

A számviteli alapelvek A beszámoló elkészítésekor és a könyvvezetés során a számviteli törvényben meghatározott alapelveket érvényesíteni kell, és az alapelvektől csak a törvényben meghatározott módon lehet eltérni. CÉL: MEGBIZHATÓ, VALÓS ÖSSZKÉP KIALAKITÁSA Vállalkozás folytatásának elve Tartalmi alapelvek Kiegészítő alapelvek Formai alapelvek

Tartalmi alapelvek Teljesség elve Valódiság elve Óvatosság elve Összemérés elve

Kiegészítő alapelvek Egyedi értékelés elve Bruttó elszámolás elve Időbeli elhatárolás elve Tartalom elsődlegessége a formával szemben elv Lényegesség elve Költség haszon elv

Formai alapelvek Világosság elve Folytonosság elve Következetesség elve

A vállalkozások számviteli politikája CÉLJA: Rögzítse a gazdálkodóra hosszabb távon érvényes számviteli keretszabályokat a számviteli törvény alapján, figyelembe véve a gazdálkodó sajátosságait. RÉSZEI: leltározási szabályzat értékelési szabályzata önköltségszámítási szabályzat pénzkezelési szabályzat bizonylati szabályzat számlarend FELELŐS: Társaság képviseletére jogosult személy!

A számviteli bizonylatok Minden olyan okmány, melyet a vállalkozás gazdasági eseményeiről (az eszközökben és forrásokba bekövetkezett változásokról) állítottak ki a számviteli nyilvántartás céljából, és rendelkezik a törvényben előírt alaki és tartalmi kellékekkel. A számviteli bizonylatnak a gazdasági esemény megtörténtét megbízhatóan és helytállóan kell rögzítenie. A számviteli bizonylatot a gazdasági esemény megtörténtekor kell kiállítani. A bizonylat a könyvvezetés alapokmánya, annak alátámasztására szolgál.

Az előírt alaki és tartalmi kellékek A bizonylatok alaki kellékei: a bizonylat megnevezése, sorszáma javítási szabályok betartása a kötelező megőrzési időig való jól láthatóság A bizonylatok tartalmi kellékei: a gazdasági esemény pontos leírása a gazdasági esemény mennyiségi, minőségi és értékadatai a kiállító gazdálkodó (szervezeti egység) megnevezése a bizonylat kiállításának időpontja az eseményben részt vevő személyek aláírása (átvevő, befizető)

Bizonylati elv, bizonylati fegyelem Minden olyan eseményt amely a vállalkozás vagyonát érinti bizonylatolni és a könyvviteli nyilvántartásokban rögzíteni kell. BIZONYLATI FEGYELEM: A bizonylatok kiállításának pontossága, könyvelésének szabályszerűségére vonatkozik.

A beszámoló szerepe, a beszámoló részei A vállalkozás helyzetét, fejlődésének irányát bemutató írásos jelentés. BESZÁMOLÓ RÉSZEI: Mérleg Eredménykimutatás Kiegészítő melléklet Üzleti jelentés (nem része a beszámolónak de kötelező elkészíteni)

A beszámolók formái Az éves beszámoló Egyszerűsített éves beszámoló Egyszerűsített beszámoló Összevont (konszolidált) éves beszámoló Sajátos beszámolási kötelezettségek

Beszámolás és könyvvezetés Egyszeres könyvvezetés A megvalósult pénzügyi teljesítés elve Kettős könyvvezetés Az elismert teljesítés elve