Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Csernátoni Katalin május 22. Biztos Kezdet-mentorképzés
Advertisements

2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
Hiányzással kapcsolatos szabályok 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. §
TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSOKBÓL
 Európai Parlament és Tanács (2006) – szociális és állampolgári kulcskompetencia fejlesztése  Nemzeti Önkéntes Stratégia (2011), Magyarországi önkéntesség.
A Nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény
ÓVODÁK MŰKÖDÉSE 2013.
A komplex felülvizsgálatok és a fogyatékos emberek foglalkozási rehabilitációját megvalósító intézményrendszer működésének tapasztalatai,  a megváltozott.
Szakképzési szakértők szakképzési változásokra való felkészítése A szakképzési megállapodás és a szakmaszerkezeti döntés Helyszín dátum Nemzeti Fejlesztési.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Jogszabályi változások a pedagógiai szakszolgálatok rendszerében
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
Az Oktatási Főosztály és a köznevelési intézmények feladatai a
Méltányossági elvek a közoktatásban
„Az igazolatlan iskolai hiányzásokkal összefüggő gyámhatósági
Pest Megyei Kormányhivatal
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
1 Szaktanácsadói fórum AZ INTÉZMÉNYI DOKUMENTUMOK ÁTDOLGOZÁSA Előadó: Bíróné Bondor Katalin szaktanácsadó november 21. Zala Megyei Pedagógiai Intézet.
Bódor Andrea BAZ Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
Pedagógiai szakszolgálat
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
Törvények, feladatok, vizsgálatok, szakvélemények,
Óvodai és iskolai szűrő vizsgálatok
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
A NEVELÉSI TANÁCSADÓ SZAKVÉLEMÉNYE KIRÁLY GABRIELLA KLINIKAI SZAKPSZICHOLÓGUS, GYÓGYPEDAGÓGUS készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
14/1994 MKM r. változásai Nevelési tanácsadásra vonatkozó részek Dr. Szakács Katalin Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
Az iskoláskor küszöbén
Az Iskolai Közösségi Szolgálat jogszabályi háttere
Közösségi szolgálat 2014.
A szabályozás előzményei
Jogszabályi változások, aktuális feladatok Partnerség és együttműködés az informatikai támogató rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan Emberi Erőforrások.
Információs nap szeptember 8..
BEVEZETŐ.
Tájékoztató egyházi és magánintézmények fenntartóinak
Továbbtanulás 2013/2014..
Integráció és inklúzió
Iskolai közösségi szolgálat
Magyar Tannyelvű Alapiskola Felsőpatony SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL TÁJÉKOZTATÁS A PÁLYÁZATRÓL.
Az iskoláskor küszöbén
A TANKÖTELEZETTSÉG TELJESÍTÉSE A KÖZNEVELÉS RENDSZERÉBEN
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
Működését meghatározó törvények,rendeletek évi CXC törvény a nemzeti köznevelésről -15/2013-as EMMI rendelet a szakszolgálati intézmények működéséről.
Szülői értekezlet A középfokú iskolákba történő jelentkezés rendje és a felvételi eljárás gyakorlati tudnivalói szeptember óra.
A tankötelessé váló gyermekek beíratása 2016 Tanköteles gyermek abban az évben, amelyben augusztus 31. napjáig a 6. életévét betölti (de legkésőbb az.
Jogszabályok A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény (Nkt.) A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény (Szt.) 229/2012. (VIII. 28.)
Az iskolaérettség kritériumai A BAJZA UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA INDULÓ OSZTÁLYAI.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Betöltötte a 3. évet -Óvodába járásra kötelezett legalább napi 4 órában -Abban az évben, amelynek augusztus 31. előtt betölti a 3 éves kort, a nevelési.
Farkasné Egyed Zsuzsanna. Fejlesztő nevelés színterei évi CXC. Törvény a nemzeti köznevelésről 5. § (1) A köznevelési intézményekben folyó pedagógiai.
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
KPSzTI Mészáros Istvánné
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
Készítette: Tóthné Babó Szilvia
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
JÁRÁSI SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁG
Barcsák Marianna KPSZTI
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
Horváthné Moldvay Ilona gyógypedagógus, közoktatási szakértő
DARUS a gyermekekért.
DARUS a gyermekekért.
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
Tájékoztató a logopédiai ellátás változásairól
tanév Iskolanyitogató
Új környezet Új emberek
Óvodából iskolába Iskolás lesz a gyermekünk Az iskolaérettség kérdései
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
„Hagyjátok- mondta-, hadd jöjjenek hozzám a kicsinyek, ne akadályozzátok őket, hisz ilyeneké az Isten országa.” Mk 10,14.
Előadás másolata:

A tankötelezettség és az iskolaérettségi vizsgálatok jogszabályi háttere Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat fejlesztőpedagógus, szakértő, szaktanácsadó

Meghatározzák 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról 15/2013. (II. 26.) EMMI rendelet a pedagógiai szakszolgálati intézmények működéséről

2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 45. § (2) A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, legkésőbb az azt követő évben tankötelessé válik. Az a gyermek, akinek esetében azt a szakértői bizottság javasolja, további egy nevelési évig az óvodában részesül ellátásban, és ezt követően válik tankötelessé. Ha a gyermek az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget korábban eléri, a kormányhivatal a szülő kérelmére szakértői bizottság véleménye alapján engedélyezheti, hogy a gyermek hatéves kor előtt megkezdje tankötelezettségének teljesítését.

A tankötelezettség kezdetéről dönthet az óvoda vezetője a Tankerületi Szakértői Bizottság Bizonyos esetében a Megyei Szakértői Bizottság

A tankötelezettség feltétele a gyermek iskolába lépéshez szükséges fejlettségének megléte, annak igazolása (fejlődési lap, csoportnapló, pedagógiai mérések, feljegyzések). A gyermek iskolába lépéshez szükséges fejlettségének jellemzőit az Óvodai nevelés országos alapprogramjának kiadásáról szóló kormányrendelet határozza meg.

Területei Testi érettség Szociális érettség Érzelmi érettség Értelmi érettség Az a gyerek iskolaérett, aki mindegyik területen eléri a szükséges szintet.

Pontos és differenciált vizuális észlelés A tanulási képességet meghatározó funkciók (Porkolábné Balogh Katalin alapján): Pontos és differenciált vizuális észlelés A hallott információk feldolgozása Összerendezett mozgás, szem-kéz együttes mozgása A keresztcsatornák együttműködése: látott, hallott információk összekapcsolásának képessége Rövid idejű vizuális, verbális memória Szándékos figyelem, kb. 10 perces figyelemkoncentráció

Döntési folyamat Óvodavezető Tankerületi Szakértői Bizottság Megyeri Szakértői Bizottság

Az óvoda a tanköteles életkorba lépéskor a gyermek fejlettségével kapcsolatban: amennyiben a gyermek elérte az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget, ezt igazolja mehet iskolába dönt a hatodik életévét augusztus 31-ig betöltő gyermek óvodai nevelésben való további részvételéről, vagyis ha még nem iskolaérett és ezt igazolni tudja, valamint nem merül fel az SNI gyanúja nem kell iskolaérettségi vizsgálat

Döntési folyamat Óvodavezető Tankerületi Szakértői Bizottság Megyeri Szakértői Bizottság

Tankerületi Szakértői bizottsági tevékenység szükséges ha a gyermek nem járt óvodába, óvodába járó gyermek esetén, annak megítélésére, hogy hétéves korában szükséges-e újabb nevelési évet kezdenie az óvodában, hogy hatéves kora előtt megkezdje tankötelezettségének teljesítését, egyértelműen nem dönthető el a fejlődésének nyomon követéséről szóló óvodai dokumentumok alapján

ha a szülő nem ért egyet a gyermek fejlődésének nyomon követéséről szóló óvodai dokumentumok alapján az iskolába lépéshez szükséges óvodai igazolásban tett javaslattal, ha a szülő nem ért egyet a hatodik életévét augusztus 31-ig betöltő gyermek óvodai nevelésben való további részvételéről szóló óvodai döntéssel.

Döntési folyamat csak SNI gyanúja, fennállása esetén Óvodavezető Tankerületi Szakértői Bizottság Megyeri Szakértői Bizottság

Az iskolaérettségi vizsgálat kezdeményezője az óvoda vezetője vagy az iskola vezetője (? Mikor???) továbbá a szülő (45.§(4) c).

Eljárásrend iskolaérettségi vizsgálat esetén Megyei Szakértői Bizottság vizsgálata csak SNI gyanúja vagy fennállása esetén Tankerületi Szakértői Bizottság vizsgálata 1.4. sz. nyomtatvány kitöltése

Fontos a pontos kitöltés! 1. sz. adatlap óvoda, szülő tölti ki 13. § (1) Ha a gyermek óvodai nevelésben részesül, az óvoda köteles közreműködni az 1. melléklet szerinti vizsgálat iránti kérelem elkészítésében. a szülő, az óvodapedagógus, aki kitöltötte írja alá(4.o.) Szülőnek nyilatkoznia kell, ha jeltolmácsra, tolmácsra (4. o. közepe) vagy esélyegyenlőségi szakértő jelenlétét kérik a vizsgálat során (4.o. vége).

4. sz. adatlap Orvos tölti ki, de legalábbis ő írja alá (nem a védőnő) 5 éves kortól kitöltése kötelező Fontos a pontos kitöltés

Eljárásrend iskolaérettségi vizsgálat esetén Megyei Szakértői Bizottság vizsgálata csak SNI gyanúja vagy fennállása esetén Tankerületi Szakértői Bizottság vizsgálata 1.4. sz. nyomtatvány vagy kontroll vizsgálati űrlap

Mit kell kitölteni a MSZB vizsgálatához? SNI gyanúja esetén: 1. és a 4. sz. adatlapot nem kell kitölteni ismét (korábban már a TSZB vizsgálata előtt megtörtént) SNI kontroll esetén: a felülvizsgálati lapot.

Az iskolakezdési lehetőségek a 2015/16-os évre Dátum Születési dátum Betöltött életév Feltétel Az iskolakezdés legkorábbi időpontja 2015.09. 01. 2009. augusztus 31-e és 2008. augusztus 31 között 6 év iskolaérett Halasztott iskolakezdés 2008. szeptember 1 és 2009. augusztus 30 között 7 év Az óvodavezető döntése Legkésőbbi iskolakezdés 2007. szeptember 1 és 2008. augusztus 30 között 8 év A Szakértői Bizottság döntése Korábbi iskolakezdés 2015. 09. 01. 2009. augusztus 30-a előtt…. 5.

Köszönöm a figyelmet! További szép napot!