A pedagógusok előmeneteli rendszere a 2014/2015-ös tanévben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AZ ÚJ PEDAGÓGUS ELŐMENETELI RENDSZER
Advertisements

A pedagógusok előmeneteli rendszerének jogszabályi háttere
A pedagógiai-szakmai ellenőrzés
A pedagógusok minősítési rendszere
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
Az OH TÁMOP fejlesztései
2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
Elkötelezettség és elhívatottság Pedagógus életpálya Előadó: Thaisz Miklós Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet.
A 2013/2014-es nevelési év az óvodákban
Pedagógus-továbbképzés
Tanfelügyelet és minősítés
A PEDAGÓGUS ÉLETPÁLYAMODELL
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
Szakképzési szakértők szakképzési változásokra való felkészítése A szakképzési megállapodás és a szakmaszerkezeti döntés Helyszín dátum Nemzeti Fejlesztési.
A pedagógusminősítési rendszer
Tanfelügyelet és minősítés Az Oktatási Hivatal szerepe és feladatai a köznevelési rendszer megújításában augusztus 22. A mai előadáson a két kiemelt.
Tanévkezdő tájékoztató konferencia Brassói Sándor főosztályvezető EMMI Köznevelés-irányítási Főosztály 2013 augusztus.
Az Oktatási Főosztály és a köznevelési intézmények feladatai a
Intézményvezetői Értekezlet október 6.
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A gyakorlatvezető mentor
TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS ELLENŐRZÉS Farkasné Egyed Zsuzsanna
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A pedagógusminősítési és tanfelügyeleti rendszer bevezetése
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA.
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Német nyelvtanárok a pedagógiai minősítés küszöbén;
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
Szakál Ferenc Pál EMMI Köznevelés-fejlesztési Főosztály
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
Az Iskolai Közösségi Szolgálat jogszabályi háttere
Pedagógusok előmeneteli rendszere - minősítés
Jogszabályi változások, aktuális feladatok Partnerség és együttműködés az informatikai támogató rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan Emberi Erőforrások.
Szaktanácsadás, pedagógiai-szakmai szolgáltatások
BEVEZETŐ.
Szakmai nap szeptember 16.
Felkészülés a pedagógusok szakmai ellenőrzésére
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadó összetett szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
Az intézményi minőségfejlesztéshez kapcsolódó feladatok a TÁMOP-3. 1
A pedagógusminősítés rendszerének bevezetése, mérföldkövei
A 2016.ÉVI PEDAGÓGUS MINŐSÍTÉSRŐL
Tájékoztatás a pedagógus minősítési rendszer bevezetéséről
Pedagógus minősítési vizsgák és eljárások meghatározása
Pedagógusminősítés, tanfelügyelet
TÁMOP KÖZNEVELÉSI REFORMOK OPERATÍV MEGVALÓSÍTÁSA
A pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) és pedagógusminősítés szakterületre vonatkozó, a szakértői feladatokhoz kapcsolódó aktuális jogszabályi.
A pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) és pedagógusminősítés szakterületre vonatkozó, a szakértői feladatokhoz kapcsolódó aktuális jogszabályi.
A köznevelési intézmények értékelési keretrendszere
A PEDAGÓGUS ÉLETPÁLYA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI augusztus-szeptember
Minősítésre jelentkezés Mire jelentkezünk? A jogszabályok szerint mindig a következő évi minősítési eljárásokra jelentkezünk. Vagyis aki idén jelentkezik,
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
Szakál Ferenc Pál. 20/2012 (VIII.31.) EMMI rendelet.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
A pedagógusok előmeneteli rendszere, a portfólió szerepe
Egy nyílt levél elő- és utóélete
Barcsák Marianna KPSZTI
„Az akarat nem elég; tenni is kell.” Goethe
Tanfelügyelettel kapcsolatos előzetes feladatok - intézményvezetők
KPSZTI pedagógiai-szakmai szolgáltató
Tanévkezdő 2013/14.
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

A pedagógusok előmeneteli rendszere a 2014/2015-ös tanévben Újbuda, 2014. szeptember 5. Emberi Erőforrások Minisztériuma

„A tanárok számítanak”

Az oktatási rendszer megerősítésének feltételei a pedagógusképzésbe való bekerülés folyamata és a pedagógusképzés minősége a pedagógusok szakmai továbbfejlődésének rendszere a pedagógiai munka minőségének értékelése, visszacsatolása, a pedagógus továbbfejlődési lehetőségeinek és a karrierútjának kapcsolata a minőségértékeléssel, a pedagógusok adott reform iránti elkötelezettsége. Elhangzott 2011. március 16-17-én, New Yorkban, az „International Summit on the Teaching Profession”- címmel megtartozz nemzetközi csúcstalálkozón

A sikeres pedagógus előmeneteli rendszer feltételei Állami költségvetési többletforrás biztosítása A szakma által általánosan elfogadott értékelési eszközrendszer és eljárásrend A szakértők a legkiválóbb pedagógusok közül kerülnek ki Folyamatos, a teljes pedagógus életpálya során érvényesülő mentori, szakmai támogatói rendszer

A bevezetés időszaka 2013 és 2018 között minden pedagógus első minősítésére sor kerül (Nkt.) 2013 és 2017 között valósul meg a béremelés teljes körű bevezetése (326/2013-as kormányrendelet) 2015 őszéig futnak ki az előmeneteli rendszer bevezetését támogató kiemelt projektek (TÁMOP 3.1.5., TÁMOP 3.1.8., TÁMOP 3.1.15.)

Vonatkozó jogszabályok A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. Törvény A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet A közoktatási szakértői tevékenység, valamint az érettségi vizsgaelnöki megbízás feltételeiről szóló 38/2009. (XII. 29.) OKM rendelet

I. Béremelés 2014. szeptember 1-jétől Az új pedagógus előmeneteli rendszer 2013. szeptember 1-jei bevezetése után immár harmadik alkalommal növekszik generálisan a pedagógusok bére. Az illetményalapról a Korm. rendelet a következőképpen rendelkezik: „38. § (1) 2014. szeptember 1. és 2015. augusztus 31. között az illetményalap a teljes munkaidőre megállapított kötelező legkisebb alapbér (minimálbér) havi összegének a) 118,9 százaléka középfokú végzettség esetén, b) 163,3 százaléka alapfokozat esetén, c) 179,6 százaléka mesterfokozat esetén.”

II. 2015. január 1-jén esedékes átsorolások Pedagógus II. fokozatba sorolás: Aki 2014. április 30-ig 14 év szakmai gyakorlattal, pedagógus szakvizsgával rendelkezett és feltöltötte portfólióját, teljesítette a 2015. január 1-jei ideiglenes Pedagógus II. fokozatba kerülés feltételeit. A portfóliók feltöltését követően az OH ellenőrizte a Korm. rendeletben foglalt összes feltétel meglétét, és az eredményről 2014. június 30-ig értesítést küldött. Összesen 22 697 jogosult pedagógus véglegesítette e-portfólióját és ezzel jogosultságot szerzett arra, hogy munkáltatója 2015. január 1-jével Pedagógus II. fokozatba sorolja.

Mesterpedagógus fokozatba sorolás: 2015. január 1-jén Mesterpedagógus fokozatba kerülnek azok a pedagógusok, akik 2014-ben sikeresen elvégzik az OH kétszer 30 órás tanfelügyelői, minősítési szakértői képzését vagy az OFI által szervezett 60 órás szaktanácsadói képzését; megfelelnek a TÁMOP-3.1.5. projekt keretében megszervezett próbaminősítési eljáráson és rendelkeznek 14 év szakmai gyakorlattal és pedagógus-szakvizsgával. Az OH továbbá a Mesterpedagógus és Kutatótanár fokozatokhoz kapcsolódó szakmai tartalmak és minősítési eljárások kidolgozására irányuló kutatási, fejlesztési felhívás keretében 1200 pedagógus Mesterpedagógus fokozatba kerülését biztosítja.

III. A 2015. évi minősítővizsgák, minősítési eljárások Az EMMI 2014. február 28-án meghatározta a 2015-ben esedékes minősítővizsgák és minősítési eljárások keretszámát, a minősítővizsgák és minősítési eljárások szervezésének központi szabályait és a minősítési tervbe történő felvétel különös feltételeit. A 2015. évi minősítési tervbe történő felvétel különös feltételei voltak: Az a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógusok jelentkezhettek 2014. április 30-ig a 2015. évi minősítésre, akik a jelentkezés határidejéig rendelkeztek pedagógus-szakvizsgával és legalább 8 év szakmai gyakorlattal, vagy legalább 30 év szakmai gyakorlattal. A 2013. szeptember 1. és 2013. december 31. között Gyakornok fokozatba besorolt pedagógusok felvétele kötelező volt a 2015. évi minősítési tervbe.

2014-es rendkívüli eljárásban részt vevők 2015. ÉVI MINŐSÍTÉSBEN RÉSZT VEVŐK Összesen: 18 095 pedagógus Gyakornokok 2930 fő - Gyakornoki besorolásban lévő pedagógusok Különös feltételek 12 468 fő - Pedagógus I. fokozat, 8 év szakmai gyakorlat és pedagógus-szakvizsga vagy Pedagógus I. fokozat és legalább 30 év szakmai gyakorlat 2014-es rendkívüli eljárásban részt vevők 2697 fő - április 30-ig feltöltötte e‑portfólióját, bekerült az ideiglenes Pedagógus II. fokozatba, de jelentkezett a 2015. évi minősítésre, és a miniszter engedélyezte a jövő évi minősítésüket Nyilatkozat – 2014. szeptemberben

A 2015. évi eljárás A minősítési tervbe bekerülő pedagógusok a Korm. rendelet értelmében 2014. november 30-ig tölthetik fel e-portfóliójukat az OH által működtetett informatikai támogató rendszerbe. A 2015. évi minősítési tervbe bekerült pedagógusok minősítővizsgájára, minősítési eljárására 2015-ben kerül sor. Sikeres minősítővizsga, minősítési eljárás esetén 2016. január 1-jén kerülhetnek a pedagógus előmeneteli rendszer következő fokozatába.

A Korm. rendelet módosítása Szabadon választható meg az a legalább heti két órában tanított tantárgy, amely alapján minősítését kéri a pedagógus. Az alapdokumentumok köre szűkült. A Korm. rendelet a korábbiaknál átfogóbban határozza meg a Mesterpedagógus fokozathoz kapcsolódó szakértői feladatokat. A jövőben szakértő, intézményvezető nem működhet közre a Polgári Törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozójának minősítővizsgáján, minősítési eljárásában.

Amennyiben a Mesterpedagógus fokozatba besorolt pedagógus neki felróható okból egy éven belül két alkalommal nem tesz eleget a számára előírt feladatok ellátására vonatkozó felkérésnek, a megbízója erről értesíti a pedagógus munkáltatóját. A munkáltató a pedagógus Mesterpedagógus besorolását azonnali hatállyal visszavonja, ha az értesítésben foglaltakat megalapozottnak találja. Az óvoda- és iskolapszichológusok foglalkozását nem látogathatják meg a minősítési szakértők. A Korm. rendelet módosításának értelmében: „Ha a pedagógus 2014. április 30-áig kezdeményezte az intézményvezetőnél a 2015. évi minősítési eljárásra történő jelentkezését, de az intézményvezető nem vagy hibásan rögzítette azt az OH által működtetett informatikai támogató rendszerben, akkor az OH részére benyújtott kérelemmel 2014. szeptember 30-áig kérheti a minisztertől a 2015. évi minősítési tervbe való felvételét.”

MI INDOKOLTA AZ ÚTMUTATÓ KORREKCIÓJÁT? ► 100 tréner felkészítése, vizsgáztatása – tapasztalatok ► Ticketingre beérkezett kérdések (közel 8000) ► Roadshow tapasztalatok ► Konferenciák, tankerületi értekezletek visszajelzései ► Belső szakmai műhelybeszélgetések ► 22 697 e-portfólió feltöltésével kapcsolatos észrevételek ►Jogszabályi háttér változása ► Az OH minden év július 31-ig javaslatot tehet a pedagógusminősítési eszközök módosítására

A KORREKCIÓ SZEMPONTJAI ► Az e-portfólió kötelező szerkezetének egyszerűsítése ► A dokumentumok elvárt mennyiségének ésszerűsítése ► Kellő szabadság a pedagógusoknak szakmai kompetenciáik bemutatásához

SEGÍTSÉG A FELKÉSZÜLÉSBEN ÚTMUTATÓ A PEDAGÓGUSOK MINŐSÍTÉSI RENDSZERÉHEZ Miniszteri jóváhagyás: 2013. november 19. Közzététel az oktatas.hu portálon: 2013. december 12. Oldalletöltés: 243 050 Egyedi látogató: 203 840 2014. augusztus 24. KIEGÉSZÍTETT ÚTMUTATÓ Közzététel: 2014. március 19. MÁSODIK, JAVÍTOTT VÁLTOZAT Miniszteri jóváhagyás: 2014. július 10. Közzététel: 2014 augusztus 25.

VÁLTOZÁSOK AZ E-PORTFÓLIÓ NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA DOKUMENTUMAIBAN Csak teljes változat Alap- és szabadon választható dokumentumok köre Az eddigi 10 helyett 6 óra-/foglalkozásterv Az eddigi 3-5 helyett 4-6 szabadon választható dokumentum

A MINŐSÍTÉS LÉPÉSEI 1. Tájékozódás 2. E-portfólió feltöltése 3. Felkészülés az óra/foglalkozás megtartására 4. Óra/foglalkozás megtartása 5. Felkészülés az e-portfólió védésére 6. E-portfólió védése 7. Tanúsítvány, magasabb fokozatba lépés

FELTÖLTŐFELÜLET VÁRHATÓ NYITÁSA: A FELTÖLTÉS HATÁRIDEJE: Portfólió-feltöltés FELTÖLTŐFELÜLET VÁRHATÓ NYITÁSA: 2014. szeptember 8-ai héten. A FELTÖLTÉS HATÁRIDEJE: 2014. november 30.

DOKUMENTUMOK KAPCSOLATI RENDSZERE Óraterv * Csoportprofil Tematikus terv A L A P D O K U M E N T U M O K * Óraterv * Óraterv Esetleírás Hospitálási napló * Szabadon választható dokumentum Szabadon választható dokumentum Szabadon választható dokumentum Szabadon választható dokumentum Szabadon választható dokumentum Szabadon választható dokumentum

Köszönöm a figyelmüket! miklos.thaisz@emmi.gov.hu Emberi Erőforrások Minisztériuma