Mit ellenőrzünk Az 1-es témaszámú, Minőségellenőrzés a pénzügyi információk könyvvizsgálatával és átvilágításával, valamint az egyéb bizonyosságot.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Balatonalmádi, szept A Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége, célkitűzései, különös tekintettel a közérdeklődésre számot tartó.
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Humán rendszerek, közszféra
„Igazságügyi könyvszakértés és a könyvvizsgálat kapcsolata”
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
DOKUMENTUMKEZELÉS.
ÜHG kibocsátásával kapcsolatos hitelesítési tevékenység IMSYS KFT március 18.
Készítette: Magyar Orsolya
A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor.
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
Szervezetfejlesztési Program
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
Egységes gyakorlat a minőségellenőrzésben
110/24/10 A belső minőségellenőrzési rendszer kialakítása és szervezése kisvállalkozások esetén A MER jellemzői egyéni rendszerben dolgozó könyvvizsgálóknál.
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
Átláthatósági jelentések követelményei, tapasztalatok
Társaságirányítási jelentés könyvvizsgálati kérdései
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II. Módszertani szekció szeptember – óra.
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
Cegléd, július 6. 1 Független ellenőrzés (inspekció) a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók könyvvizsgálóinál Molnár Csilla koordináló független.
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
1 Könyvvizsgálói megbízások minőségellenőrzése Jelentéskészítés Galyatető Puskás István.
Könyvvizsgálói megbízások minőségellenőrzése
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
1 XI. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés Budapest, szeptember 5. SZAKMAI AKTUALITÁSOK - KÉRDÉSEK Előadó: dr. Ladó Judit MKVK Szakmai alelnök.
1 Könyvvizsgálói megbízások minőségellenőrzése Eger Puskás István.
A könyvvizsgálói szakma kihívásai a válság tükrében dr
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
Az új pénzmosási törvény alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai a biztosítóknál.
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
A MER ellenőrzése egyéni rendszerben dolgozó könyvvizsgálóknál
MKVK Minőségellenőrzési Bizottság
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Visegrád, Könyvvizsgálat, Minőség-ellenőrzés és
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
A tervezési munka előkészítése és folyamata
Közfelügyeleti ellenőrzések tapasztalatai Molnár Csilla Számviteli és Felügyeleti Főosztály főosztályvezető-helyettes szeptember 4.
PwC Informatikai kockázatkezelés a gyakorlatban Hétpecsét Információbiztonsági Fórum március 22. Előadó: Viola Gábor, CISA.
Könyvvizsgálók tevékenységére vonatkozó tapasztalatok XIII. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés - Siófok Vámosi Anikó
Startol a tanfelügyelet – összefoglaló a legfontosabb változásokról, kiegészítésekről Maus Pál szakmai vezető TÁMOP
1 Gazdasági válság és könyvvizsgálat Lázár Juli. 2 Fő változás a BIZONYTALANSÁG.
Költségvetési szervezetek évi beszámolója. Vonatkozó jogszabályok: (1/2) évi XXXVIII. törvény az államháztartásról - 292/2009. (XII. 19.)
A lényeges hibás állítás kockázatának azonosítása, és felmérése 315. témaszámú könyvvizsgálati standard A lényeges hibás állítás kockázatának azonosítása,
XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés Közfelügyeleti ellenőrzések Molnár Csilla - főosztályvezető Tolnai Krisztián Ádám – felügyeleti referens.
Jelentések dokumentációs rendje. 1./ Évközi vizsgálatok: –Munkapapírok –Vezetői levél – Célvizsgálati jelentés.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
Kockázatbecslés folyamata. 1./ Független könyvvizsgálói jelentés –KVOI: Független könyvvizsgálói jelentés 2./ A vezetés tisztessége –C14: Visszaélési.
Kockázati értékelés kis szervezetekben Tar György Szeged, 2013.október
A könyvvizsgálók tevékenységének értékelése az MNB ellenőrzések során, együttműködés a könyvvizsgálókkal Vámosi Anikó főosztályvezető Módszertani igazgatóság.
Készítette: Szabó Gabriella
Minőség a könyvvizsgálatban 2016
Mintavétel.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
A vállalkozás folytatásának elve
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
A könyvvizsgálat színvonalának növelése a minőségellenőrzésen keresztül Szabó Zsuzsanna & Mádi-Szabó Zoltán.
Változások a minőségellenőrzésben + dokumentálás
Szabályozások.
Minőség a könyvvizsgálatban 2017
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
MKVK Minőségellenőrzési Bizottság
Könyvvizsgálói jelentés – kulcsfontosságú könyvvizsgálói kérdések
Mikor jó egy MER rendszer? A MER ellenőrzések módszertana, tanulságai
KÖNYVVIZSGÁLÓI KÖZFELÜGYELET
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Mit ellenőrzünk Az 1-es témaszámú, Minőségellenőrzés a pénzügyi információk könyvvizsgálatával és átvilágításával, valamint az egyéb bizonyosságot nyújtó és kapcsolódó szolgáltatási megbízások végrehajtásával foglalkozó társaságok esetében című standard (ISQC), valamint a 220. témaszámú, a Pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának minőségellenőrzése című Magyar Nemzeti Könyvvizsgálati Standardok előírásainak való megfelelést. 2017.04.06.

A MER háttere Az 1-es számú minőségellenőrzési standard, valamint a 220-as számú standard a magyar nemzeti könyvvizsgálati standardok rendszerébe tartozó alapvető könyvvizsgálati standardok. Lényegük, hogy a könyvvizsgálónak ki kell alakítania azon eljárások rendszerét, melyek alkalmazása biztosítja számára a könyvvizsgálati munka minden szakaszában a releváns standardokban megfogalmazott követelmények betartását. 2017.04.06.

A MER célja A könyvvizsgáló cég kialakítja a cégen belüli belső minőség-ellenőrzési rendszerét, melynek betartását társaságon belül számon is kéri. Ezáltal kellő bizonyosságot tud nyújtani arról, hogy a kiadott jelentések az adott körülmények között helytállóak. 2017.04.06.

A MER követelménye szakmai követelmények (ügyfél elfogadás, kockázat becslése, tervezés, bizonyíték gyűjtés, hibák feltárása, minősítése, hatásuk mérlegelése, áttekintés, a könyvvizsgálói jelentés készítése, dokumentálás), etikai elvárások (függetlenség, szakmaiság), A könyvvizsgáló cég sajátosságain alapuló az audit munka minden fázisára kiterjedő, ellenőrző- rendszer (belső ellenőrzés) alkalmazása a követelmények betartása érdekében. 2017.04.06.

Elvárások a MER-rel szemben Határozza meg a könyvvizsgálat rendjét, főbb feladatokat, módszertani eljárásokat, alkalmazandó megoldásokat, betartásuk ellenőrzését. Fogalmazza meg a könyvvizsgáló felé a szakmai és etikai elvárásokat, betartásuk ellenőrzését. Legyen egyértelmű és egységes. Igazodjon a tényleges gyakorlathoz. A tennivalók meghatározásával segítse a felmerülő problémák tisztázását, a belső és külső konzultációk szükségességének mérlegelését. Biztosítsa a munka megfelelő áttekintését és a következtetések levonását, a megfelelő vélemény kialakítását a könyvvizsgálati standardok alapján. 2017.04.06.

MER sajátosságai 1. MER követelményei a közreműködő könyvvizsgálók és asszisztensek létszámától függetlenül: MER szakmai követelményei egységesek (a végső célnak teljesülni kell!) Szükséges egy előre kialakított módszertan, egy állandó követelményrendszer, ami segíti az könyvvizsgálati munka során a standardok alkalmazását. A rendszer kialakítását segítheti egy számítógépes program, ami általános támogatást nyújt a könyvvizsgálathoz (a tapasztalatok szerint ettől még nem biztos, hogy megfelelő a tervezés, a szakmai érvelés, a levont következtetések, illetve érvényesül a tényleges áttekintés). 2017.04.06.

MER sajátosságai 2. MER követelményei a közreműködő könyvvizsgálók és asszisztensek létszámától függően Alkalmazott módszerek, eljárások egyéni könyvvizsgálók esetén egyszerűbbek. Nem kell több személyre összehangolni a szakmai és etikai elvárásokat, ellenőrzésük egyszerű kérdéslistával történhet. Több éves megbízás esetén a korábbi vizsgálati tapasztalatok közvetlenül hasznosíthatóak. Nincs független belső kontroll, ezért a könyvvizsgálat során elkövetett hiba kiszűrését a folyamat részeként kell biztosítani! 2017.04.06.

Egyéni könyvvizsgálói MER kialakításának szempontjai 1. A MER minimális tartalmi követelményei az audit munka folyamatából vezethetők le. A könyvvizsgálati munka fázisai: A megbízás elfogadása – beleértve az ügyfél megismerését, a könyvvizsgáló függetlenségének, felkészültségének felmérését, az etikai követelmények betartását, a rendelkezésre álló idő és a szakmai tapasztalatok mérlegelését. 2017.04.06.

Egyéni könyvvizsgálói MER kialakításának szempontjai 2. 2. Előkészítés – az érvényes előírásoknak megfelelő elfogadó nyilatkozat, szerződés, kockázatbecslés, könyvvizsgálói eljárások tervezése, a fontosabb stratégiai lépések meghatározása, a munkaprogram összeállítása. 3. Évközi vizsgálatok elvégzése – melynek része a belső ellenőrzési folyamatok értékelése, a rendszervizsgálat, a kontrollok hatékonyságának mérése, az ellenőrzési tesztek elvégzése és kiértékelése. 2017.04.06.

Egyéni könyvvizsgálói MER kialakításának szempontjai 3. 4. Év végi vizsgálat – a beszámoló sorainak ellenőrzése, beleértve a megtervezett eljárások elvégzését és dokumentálását, a külső megerősítések beszerzését és értékelését. 5. Véglegesítés – a kiegészítő melléklet és az üzleti jelentés ellenőrzése, az összhang és a teljesség vizsgálata, a munka áttekintése, a vélemény kialakítása, továbbá a szabályzatban rögzített esetekben a külső konzultációk és a szükséges minőség-ellenőrzés a jelentés kiadása előtt. 2017.04.06.

Egyéni könyvvizsgálói MER kialakításának szempontjai 4. A tartalmi követelmények mellett további szempont, hogy a könyvvizsgálat milyen körülmények, személyi feltételek, technikai támogatottság mellett történik. Ezek befolyásolhatják a szakmai és etikai feltételek mérlegelési szintjeit, a kialakított munkapapírok tartalmát, mennyiségét, az ellenőrzésre, áttekintésre vonatkozó listák arányát. Fontos: A MER a tényleges működési feltételeknek, valamint a tényleges gyakorlatnak megfelelően kerüljön kialakításra. 2017.04.06.

Egyéni könyvvizsgálói MER kialakításának szempontjai 5. Az egyéni könyvvizsgáló által kidolgozott MER akkor is megfelel, ha csak az alapvető területek szabályozására tér ki. A mintaszabályzat általánosságban, de valamennyi érintett témakörre vonatkozó előírást tartalmaz, ezért abból kiindulva kevés munkával elkészíthető az egyéni könyvvizsgáló saját MER szabályzata 2017.04.06.

A mintaszabályzat A mintaszabályzat egy sablon, ami tartalmazza a szabályozás minimális követelményeit, de egyben általános, ezért a könyvvizsgálónak egyedivé és a gyakorlatban alkalmazhatóvá kell tennie (a MER címe ne legyen mintaszabályzat)! 2017.04.06.

MER gyakorlati hiányosságai 1. A szabályzatok a mintaszabályzatok alapján készültek, de több esetben a könyvvizsgáló csupán kinyomtatta a mintaszabályzatot. Gyakran elmarad a szabályzat testre szabása, kiegészítése a tényleges működésnek megfelelően, ezért nem azonosítható a könyvvizsgáló szabályzata, nem derülnek ki a működési jellemzők, nem igazolható a hatálybalépés, nem állapítható meg a gyakorlatban való alkalmazás kezdete. 2017.04.06.

MER gyakorlati hiányosságai 2. Általában hiányos a kockázatok mérlegelési módja – nem határozza meg a könyvvizsgáló, hogy mely ügyfelek, helyzetek, események jelentenek számára magas kockázatot és hogyan kezeli azokat. Pl.: speciális minősítést, szaktudást igénylő ügyfelek, megbízások esetében (pénzintézet, IFRS, stb.), vagy kiemelt kockázat esetén milyen eljárásokat kell végrehajtani pl.: kötelező külső konzultáció, belső minőség-ellenőrzés, kiterjesztett áttekintés, tapasztalt kollégák bevonásának, külső-belső specialisták felkérésének alkalmazása. 2017.04.06.

MER gyakorlati hiányosságai 3. Az egyéni könyvvizsgálók jellemzően nem foglalkoznak a szabályzat és a gyakorlati munkalapok összhangjával. A szabályzatban legtöbben a saját rendszerüktől függetlenül hivatkoznak a mellékletekre, melyeket nem alkalmaznak. Számítógépes programot használnak, de nem az abban szereplő referenciaszámokra hivatkoznak a szabályzatban. A könyvvizsgálónak nincs egységes rendszere, a munkalapokat különböző rendszerekből gyűjtötte össze és az ott hivatkozott, eltérő rendszerű referenciaszámmal együtt vette át. 2017.04.06.

MER gyakorlati hiányosságai 4. Az egyéni könyvvizsgálók szabályzata sokszor formai, nem dolgozzák ki a saját MER-t, nincs ellenőrzési rendszerük. Ha egyébként a standardnak megfelel a végzett munka, akkor is fennáll a szabályzat és a gyakorlat ellentmondása, ami arra utal, hogy nem megfelelő a belső ellenőrzési rendszer, illetve nem működik hatékonyan. 2017.04.06.

A MER ellenőrzése külön kijelölés alapján, Kérdőívekkel, KET alapján, könyvvizsgáló céget ellenőrizzük (képviseli az ügyvezető, vagy meghatalmazottja), dokumentálás: jegyzőkönyvvel. Fontos: tartsuk be a KET határidőket. 2017.04.06.

A jelenlegi MER kérdőívek kritikái Nem dolgozza fel teljeskörűen az 1. témaszámú ISQC standard előírásait. Jelentős az eltérés a közfelügyeleti ellenőrzés során alkalmazott kérdőív és a kamarai kérdőívek között. Nincs összekötve a MER ellenőrzés az egyedi megbízások ellenőrzésével. Nincsenek standard hivatkozások. Nincs közzétett módszertani segédlet. 2017.04.06.

A jelenlegi MER kérdőívek előnye A könyvvizsgáló cég méretéhez (bonyolultságához) alkalmazkodó kérdőívek. Objektív, egyértelműen „igennel”, vagy „nemmel” megválaszolható kérdések. „Nem” válaszok kötelező indoklása. 2017.04.06.

MER ellenőrzésének kérdőívei Egyedül, asszisztens nélkül Egyedül asszisztenssel 2-5 fő könyvvizsgáló és asszisztens Legalább 6 fős társaságok értékeléséhez 2017.04.06.

Kérdések - Válaszok 2017.04.06.