Árverés 2009.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Felkészülés a évi országgyűlési képviselő-választásra Kampány a szavazás napján Előadó: dr. Kovács Zoltán a TVI vezető jogi helyettese 1.
Advertisements

Az elektronikus felvételi (e-felvételi) folyamata
A zálogjog érvényesítésének szabályozása
Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület ÚMVP IV. tengely LEADER, kifizetési kérelmek.
KORHATÁR BESOROLÁS a gyakorlatban
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
Támogatási Szerződés előkészítése  az előkészítést a Közreműködő Szervezet és a kedvezményezett programmenedzserei közösen végzik  az előkészítés formanyomtatvány,
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
Magyar Tannyelvű Alapiskola Felsőpatony SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL TÁJÉKOZTATÁS A PÁLYÁZATRÓL.
Elektronikus kérelem benyújtás
1 Általános forgalmi adó január 01-től módosul a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetésére vonatkozó eljárásának rendje (a.
A bírósági végrehajtás
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
A 259/2002. (XII.18.) Korm. rendelet január 1-től hatályos módosítása
Az MNB tőkepiaci engedélyezési eljárásai
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
Projektzárással kapcsolatos teendők
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
Az egyéni vállalkozás.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Szemelvények a Kbt. legfrissebb módosításaiból február 10. dr. Fribiczer Gabriella főosztályvezető-helyettes Közbeszerzések Tanácsa Titkárság.
A választási eljárásról szóló évi XXXVI. törvény EP választásra vonatkozó különös részi szabályai Előadó: Dr. Molnár Krisztián főjegyző, TVI vezető.
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
Védjegybejelentés elektronikus úton László Áron Márk.
Projekt adatlaphoz csatolandó dokumentumok 1. célterület Nyilatkozat a Helyi Akciócsoporttal való együttműködésről Nyilatkozat honlapon történő megjelenésről.
Az elektronikus felvételi (e-felvételi) folyamata
1 A személyi jövedelemadó 1 %-ának kiutalása, felhasználás elszámolása.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Kérelem elektronikus benyújtása a Szolgáltatói Nyilvántartásba
Helyhatósági és nemzetiségi választások október 12. FELKÉSZÜLÉS A POLGÁRMESTEREK, HELYI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK ÉS A NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Bírósági végrehajtás 2012.
A Központi hitelinformációs rendszer bemutatása
Magyar Tannyelvű Alapiskola Felsőpatony SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL TÁJÉKOZTATÁS A PÁLYÁZATRÓL.
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Kétszakaszos eljárások V szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Sajtótájékoztató Sajtótájékoztató Az elektronikus ügyintézés lehetőségei az APEH ügyfélkapcsolati rendszerében Miskolc, szeptember 2.
A KÖZJEGYZŐI FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁS.  A közjegyző jogszolgáltató hatósági tevékenysége  Az eljárás kereteit biztosítja  Érdemi igazságszolgáltatást.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
Röviden a közbeszerzésről
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
Közigazgatási eljárás III.
1. Felszámolási eljárás megindítása
A bírósági végrehajtás II.
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
A bírósági végrehajtás
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A bírósági végrehajtás I.
9. tétel.
Végrehajtási perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A közigazgatási perek április 3..
E-ügyintézés az adózásban 2006.
Előzetes piaci konzultáció
Dr. Sutyinszki Petra Jogi tanácsadó
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
Pécs, december 5. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
Országgyűlési Képviselők választása április 8.
Az elektronikus közbeszerzés bevezetése és várható hatásai
Közbeszerzési Döntőbizottság
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
Előadás másolata:

Árverés 2009

Bevezetés A jogszabályváltozás indokai Az árverési értékesítés hatékonyságának növelése Az árverések nyilvánosságának növelése Az elektronikus ügyintézés jelentőségének növekedése Nem utolsó sorban az informatikai infrastruktúra fejlettségének jelenlegi szintje

Árverési rendszer

A rendszer logikai felépítése MBVK Adminisztrátor Kamarai látogató Árverési licitáló Végrehajtó Adatbázis szerver 80 443 Apache web szerver mbvk . hu Árverési portál Revrse proxy Authentikációs modul a végrehajtók számára Alkalmazás szerver Árverési portál belső portja eKapu teszt rendszer belső portja Belső portok File szerver eKapu Végrehajtók Automatikus feltöltés Kézi feltöltés Adminisztrációs felület eKapu Banki Teszt Rendszerl adminisztratív interfész

Az árverési rendszer használata Látogatóként Árverezőként Végrehajtóként

Látogatóként Minden nyilvános adat elérhető a számukra, Felhasználói szabályzat megtekintése Általános rendszerüzenetek megtekintése Betekintés az árverési hirdetmények nyilvántartásába Az árverési hirdetmény pdf formátumban. A hirdetmény keresési szempontból releváns kivonatos adatai (ügyszám, kikiáltási ár, árverés kezdete/vége, utolsó licit stb.) Egyéb információk pl: Az árverési tételek digitális képei Licitnaplók megtekintése

Regisztrált árverezőként A felhasználói szabályzat módosításának elfogadása A jelszó, egyedi azonosító és elektronikus levélcím megváltoztatása A felhasználói név és jelszó aktiválása iránti kérelem előterjesztése A rendszerüzenetek megtekintése

Aktivált árverezőként A teljes licitnapló megtekintése, kinyomtatása A vételi ajánlat megtétele Az árverési előleg visszautalása iránti kérelem előterjesztése A rendszerüzenetek megtekintése

végrehajtóként A jelszó megváltoztatása Betekintés és bejegyzés (módosítás, törlés) az árverezők elektronikus nyilvántartásába Az árverési hirdetmény közzététele A hagyományos ingóárverés hirdetményének törlése Az árverező felhasználói nevének és jelszavának aktiválása (aktiválás iránti kérelem elutasítása, aktiválás megszüntetése) meghatározott árverésen történő licitáláshoz A teljes licitnapló megtekintése és kinyomtatása A licitnapló lezárása [a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Vht.) 132/F. § (7) bekezdés, 152. § (4) bekezdés]

végrehajtóként Az árverési vétel tényének és az áverési vételár összegének közzététele [Vht. 147. § (5) bekezdés] Az árverési vevő felhívása az árverési jegyzőkönyv aláírására és az árverési vételár kifizetésére A teljes licitnaplóban szereplő árverezőknek az árverezők elektronikus nyilvántartásában szereplő adatait tartalmazó elektronikus adatlap megtekintése és kinyomtatása A műveletek elvégzéséről szóló rendszerüzenetek megtekintése, valamint az árverezők e rendeletben meghatározott kérelmeinek rendszerüzenetként történő megtekintése és kinyomtatása.

Az árverezők nyilvántartása

Az árverezők adatai Természetes személy Neve, anyja neve Születési helye és ideje, lakóhelye Állampolgársága Személyi azonosítója Adóazonosító jele A személyazonosítás céljából bemutatott okmányának típusa és száma Törvényes képviselőjének neve, lakóhelye és személyazonosítás céljából bemutatott okmányának típusa, száma

Az árverezők adatai szervezet esetén Szervezet elnevezése Székhelye A nyilvántartását vezető hatóság elnevezése, nyilvántartási száma Statisztikai jelzőszáma, adószáma Képviselőjének neve, lakóhelye és személyazonosítás céljából bemutatott okmányának típusa, száma

Közös tartalom Az együttes árverezők tulajdonszerzési aránya Az elektronikus árverési rendszer árverezőként történő használatához szükséges felhasználói neve és jelszava Az árverező által az ajánlattevőként történő beazonosítására megadott egyedi azonosítója (árverező egyedi azonosítója) Az árveréssel kapcsolatos iratok kézbesítésére szolgáló elektronikus levelezési címe.

Bejegyzés és törlés Bejegyzésre jogosult a hivatali aláírását használó bírósági végrehajtó és bírósági végrehajtó-helyettes Egy elektronikus adatlap kitöltésével történik, melyet két példányban ki kell nyomtatni és alá kell írni a végrehajtónak és az árverezőnek Szintén két példányban ki kell nyomtatni a felhasználási szabályzatot és az árverezővel alá kell íratni Az adatlap sorszámot kap, legalább 30 naponként kell a kamara felé továbbítani, ahol a törléstől számított 10 évig kerül megőrzésre Pontatlanul kitöltött adatlap esetén hibaüzenetet küld a rendszer A törlés hasonlóképpen történik, azonban a rendszer a törlést, akkor végzi el, ha az árverezőnek nincs közzétett ajánlata

Az árverési hirdetmények nyilvántartása

A nyilvántartás tartalma A hagyományos ingóárverések hirdetményeinek [Vht. 122. § (4) bekezdés] adatai Az elektronikus ingóárverések [Vht. 132/D. § (1) bekezdés] hirdetményeinek adatai Az ingatlanárverések [Vht. 145/A. § (1) bekezdés] hirdetményeinek adatai 

A hirdetmények közzététele Egy elektronikus adatlap kitöltésével és a hirdetmények pdf formátumban történő feltöltésével történik Képek is feltölthetőek A rögzítés során az árverés „kiírás alatt” megjelölést kap Ha minden adat megfelelő, abban az esetben véglegesíteni az „élő” megjelöléssel lehet Ezt követően már nincs módosítási lehetőség, csak törölni lehet

Törlés Hagyományos ingóárverés esetén az árverés napját követő napon vagy azt megelőzően a végrehajtó intézkedésére, Elektronikus ingóárverés esetén a licitnapló lezárását követő 30. napon, Ingatlanárverés esetén az árverést követő 30. napon, ha pedig a licitnapló lezárásáról a végrehajtó intézkedett, a licitnapló lezárását követő 30. napon

Keresési lehetőségek Hagyományos ingóárverések hirdetményei, Elektronikus ingóárverések hirdetményei, Ingatlanárverések hirdetményei, Árverések hirdetményei, melyeken a lekérdezés időpontjában elektronikus vételi ajánlat tehető és amelyek esetében a licitnapló lezárásra került. Kikiáltási ár alapján Ingatlanárverések hirdetményei az ingatlanok földrajzi fekvése alapján Természetesen ügyszám alapján

Licitálás

Felhasználó hozzárendelése az árveréshez (aktiválás) Aktiválási kérelem rendszerüzenet formájában Nyilatkoznia kell, hogy az előleget befizette, átutalta és az árverésből nem kizárt A végrehajtó a kérelem után ha a feltételek fennállnak, aktiválja a felhasználót Az előleg személyes befizetése esetén haladéktalanul Átutalás esetén a rendszerüzenet kézbesítését követő munkanapon Ha a feltételek nem állnak fenn, akkor a végrehajtó az ok megjelölésével a kérelmet elutasítja

Vételi ajánlat Az erre rendelkezésre álló menüpont kijelölése után megjelenő mezőben kell megtenni és elküldeni A rendszer automatikusan felkínálja a következő megtehető ajánlatot Ezt követően a rendszer az ajánlatot közzéteszi Nem teszi közzé az érvénytelen vételi ajánlatot Ezt is naplózza, így a teljes licitnaplóban szerepel Hibaüzenet érkezik Üzletrész esetében az elővásárlási jog gyakorlójának lehetősége van az utolsó ajánlat tartására

Árajánlat megadása

„Kiszállás” Az árverezőnek lehetősége van az árverésből kiszállni és kérni az előleg visszautalását Feltétel, hogy ne legyen érvényes ajánlata Ez is rendszerüzenet formájában történik Ekkor a rendszer az aktiválást megszűnteti

Licitnapló

Tartalma Nyilvános licitnapló Teljes licitnapló A megtett érvényes ajánlatok az ajánlattevők egyedi azonosítójával az ajánlattétel sorrendjében Teljes licitnapló A megtett összes ajánlat az ajánlattevők egyedi azonosítójával ajánlattétel sorrendjében

Lezárása Automatikusan elektronikus ingóárverés esetén az árverési hirdetmény közzétételét követő 15. nap 20 órakor ingatlanárverés esetén pedig az árverés napját megelőző munkanap 12 órakor A végrehajtó bármikor lezárhatja, ha az árverést törölni kell A rendszer ekkortól már nem enged licitálni

Árverési vétel tényének és az áverési vételár összegének közzététele A végrehajtó az árverési vétel tényét és az árverési vételár összegét egy erre szolgáló elektronikus adatlap kitöltésével teszi közzé az elektronikus árverési rendszerben [Vht. 147. § (5) bekezdés]

Elektronikus ingóárverés Vht. 132/G. § (3) bekezdés Értesítés árverési jegyzőkönyv aláírásáról és árverési vételár kifizetéséről Ha az ingatlanárverésen tettek elektronikus úton ajánlatot Vht. 152. § (4) bekezdés Elektronikus ingóárverés Vht. 132/G. § (3) bekezdés Ebben az esetben az ingóság átadásának helyéről és idejéről is kell értesítés

Hagyományos ingóárverés

Változás A végrehajtó az árverési hirdetményt közzéteszi az elektronikus árverési hirdetmények nyilvántartásában is A jogkövetkezmény továbbra is a bíróság hirdetőtábláján történő kifüggesztéshez fűződik Árverésen kívüli eladásra az árverés megkezdéséig van lehetőség

Elektronikus ingóárverés

Feltételei A végrehajtást kérő kérelme Az ingóság értéke a 100000,-Ft-ot meghaladja A szállítási, tárolási költséget a végrehajtást kérő előlegezze meg Nem lehet így árverezni Romlandó dolgot Olyan ingóságot, amelynek a törvény a bizományosi értékesítését írja elő

Az árverésen történő részvétel feltételei A becsérték 10%-ának befizetése, átutalása Nyilatkozat, hogy az árverésből nincs kizárva Annak igazolása, hogy üzletrész értékesítése esetén elővásárlásra jogosult

Közzététel, árverés tartama Jogkövetkezmény az árverési rendszerben való közzétételhez fűződik Közzétételi időtartam: a hirdetmény közzététele és a licitnapló lezárása közötti időszak Nem közzétett, ha a rendszer több mint 10%-ot meghaladó időtartamban nem volt elérhető Az árverés az árverési hirdetmény közzétételét követő 15. nap 20 órájáig tart

Árajánlatok Legkisebb megtehető ajánlat A becsérték 25%-a Mentes gépjármű esetén a végrehajtó által a Vht.124. § (5) bekezdése alapján megállapított összeg

Speciális szabályok Vevő a licitnaplóban utolsóként közzétett legmagasabb ajánlattevő (kivétel üzletrész) A vevő köteles A megadott időpontban az árverési jegyzőkönyvet aláírni és a vételárat kifizetni Ezt követően a végrehajtó az ingóságot átadja a részére Ha nem teszi, akkor az árverés sikertelen és az előlegét elveszti Sikertelen árverés esetén a második árverést az általános szabályok szerint kell megtartani

Üzletrész árverése Az elővásárlásra jogosult Az árverés alatt valamennyi ajánlat tekintetében gyakorolhatja az elővásárlási jogát (tartja) A legmagasabb ajánlat tekintetében ez a lehetőség a rendszerben a licitnapló lezárását követő 5. munkanap 20 órájáig illeti meg Az elővásárlási jogot gyakorló nyilatkozatot a rendszer automatikusan közzéteszi a hirdetményen

Árverésen kívüli eladás Közös kérelemre a licitnapló automatikus lezárásáig, de csak a licitnaplóban közzétett vételi ajánlat összegénél magasabb áron van lehetőség Az adós kérelmére történő értékesítésre a licitnapló lezárásáig van lehetőség

ingatlanárverés

Változások az ingatlan-végrehajtásban Megszűnt a nyilvános pályázat intézménye Átdolgozásra kerültek a zálogjogosult bekapcsolódásának szabályai Nem a foglalást követően, hanem a becsérték közléssel egyidejűleg kell felhívni a bekapcsolódásra Az árverési hirdetmény tartalma bővült Az árverés helye, időpontja Licitküszöb bevezetése Elektronikus ajánlattétel feltételei, határidejének lejárta Vht.149.§ az árverési vevő fizetési kötelezettségének végleges pontosítása

Változások az ingatlan-végrehajtásban Vht.154/A. (10) az árverési vevő jogállásának pontosítása Ha nem kerül sor kiköltözésre 15 napon belül kell a kérelmet benyújtania A kiürítés tekintetében a végrehajtást kérő jogai és kötelezettségei illetik meg (Pl. helyiség biztosítása, költségek előlegezése…) Közös tulajdon megszűntetése 161.§ szerinti eset A kérelmet az árverés kitűzéséig lehet előterjeszteni A tulajdonostárs hányadának megfelelő összegből levonható a külön rendeletben meghatározott költség (előre láthatólag 2%) 162.§. Szerinti eset A becsértéket az árverési hirdetmény elektronikus nyilvántartásban történő közzétételéig lehet módosítani

Az ingatlanárverés új szabályai

Hirdetmény közzététele Jogkövetkezmény a hirdetmény elektronikus nyilvántartásban történő közzétételéhez fűződik Nem tekinthető közzétettnek az árverés, ha a közzétételi időtartamban az elektronikus árverési hirdetmények nyilvántartása a közzétételi időtartam 10%-át meghaladó időtartamban nem volt elérhető a felhasználók számára.

határidők A végrehajtó az ingatlan árveréséről szóló hirdetményt a becsérték megállapításától, végrehajtási kifogás előterjesztése esetén a becsérték tárgyában hozott jogerős bírósági határozat kézhezvételétől számított 3 hónapon belül köteles közzétenni az elektronikus árverési hirdetmények nyilvántartásában. Az árverés időpontját úgy kell meghatározni, hogy az a hirdetmény elektronikus árverési hirdetmények nyilvántartásában történő közzétételének napját követő 30. napnál későbbi időpontra essen.

Az árverésen történő részvétel feltételei A becsérték 10%-ának befizetése, átutalása Nyilatkozat, hogy az árverésből nincs kizárva Ingatlanszerzési engedély bemutatása

Árverés online szakasz

Árajánlatok A becsérték 50% Lakóingatlan esetén a becsérték 70% Közös tulajdon megszüntetés a legkisebb vételár Zálogtárgy esetén a legalacsonyabb vételár Ezt követően a legutolsó ajánlat + licitküszöb Az elektronikus árverési rendszer az árverést megelőző munkanap 12 órakor zárja le automatikusan a licitnaplót.

Árverés face to face

Árverés megnyitása Feltételek ismertetése Kikiáltási ár közlése Ha a licitnaplóban nem tettek közzé ajánlatot, akkor a becsérték Ha tettek közzé árajánlatot, akkor a legutolsó közzétett ajánlat

A licitálás Ha a kikiáltási ár a becsérték, akkor a vonatkozó szabályok szerint árajánlat hiányában lejjeb kell engedni Az árverést addig kell folytatni, amíg ajánlatot tesznek. Ha nincs további ajánlat, a végrehajtó a felajánlott legmagasabb vételár háromszori kikiáltása után kijelenti, hogy az ingatlant a legtöbbet ajánló árverező megvette.

Az árverés eredményének közzététele Az árverési vétel tényét és az árverési vételár összegét a végrehajtó rögzíti az elektronikus árverési rendszerben, amelyet az automatikusan közzétesz az árverési hirdetményen

Az árverési vevő értesítése Ha az árverési vevő elektronikus úton tett vételi ajánlatot: A végrehajtó felhívja, hogy az árverési jegyzőkönyv aláírása céljából a végrehajtó irodájában a felhívás kézhezvételétől számított 15 napon belül jelenjen meg Ha ezt elmulasztja, előlegét elveszti, az árverés sikertelen A végrehajtó az árverési jegyzőkönyv aláírásával egyidejűleg adhat részére halasztást - a 149. § (2) bekezdése szerinti feltételekkel - a vételár megfizetésére.

Hatályba lépés Az új szabályokat azokban a folyamatban lévő ügyekben lehet alkalmazni, ahol az ingóság, illetve az ingatlan lefoglalására 2009 január 1-jét követően került sor.