A szakszervezet szerepe a jogérvényesítésben. Jogpontok működése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2014 MUNKAJOGI ELŐADÁS.
Advertisements

Munkaszervezési ismeretek
Kisgyermekes szülők és a munkaerő-piac Őry Beáta Projektvezető
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon

A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
NMH Munkajogi Ügyfélszolgálata 1054 Budapest, Akadémia u > 1089 Budapest, Kálvária tér 7. www. munka. hu Tájékoztatás.
1. Konzorciumi Partnerek •Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) •Magyar Iparszövetség (OKISZ) •Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ)
A STRATOSZ, ÉVI SZAKKÉPZÉSI FELADATAINAK ÁTTEKINTÉSE, SZERVEZÉSI-, ÉS FELADAT-STRUKTÚRA Dr. G. Tóth Károly STRATOSZ központi szakképzési koordinátor.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
7. Tétel Ahhoz, hogy szalonja teljes körű szolgáltatást nyújtson, szüksége van további szépségápolással foglalkozó szakemberre (fodrász, kozmetikus, masszőr.
TÁMOP /A
Nyugat-dunántúli Jogpont Hálózat. ÚMFT TÁMOP b. komponens „Érdekképviseleti szervezetek kapacitásainak fejlesztése” támogatási konstrukció Nyugat-dunántúli.
1. Előzmények -Munkavállalói és Munkáltatói érdekképviseleti szervezetek együttműködése -Meglévő MSZOSZ jogsegély szolgálat és a Partnerek helyszíneinek,
1 Kormányszóvivői tájékoztató március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
A munkaviszony jogellenes megszüntetése december Dudás Katalin.
A munkaszerződés december Dudás Katalin. A munkaszerződés szerepe jogviszony-alapító jogviszony-alapító tartalommegállapító tartalommegállapító.
Munkajog és társadalombiztosítási jog II.
14. Tétel Foglalja össze, hogy a munkaviszony megszüntetésének milyen módjait ismeri, különös tekintettel a speciális esetekre! Beszéljen a mellékelt nyomtatványok.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
1 szociális párbeszléd magyarországon © kurtán sándor 2010 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
Munkajogi alapismeretek
Vucskó Bernadett Fővárosi Esélyegyenlőség Módszertani Iroda „ HÉTRŐL ÉVRE A MUNKÁBAN ” NONPROFIT MUNKAKÖZVETÍTŐI RENDSZER BEMUTATÁSA március 26.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Vállalkozói - szakhatósági fórum üzleti partnerkeresés Tóth Katinka fogyasztóvédelmi felügyelő Kunszentmárton, december.
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
EGY SIKERES PROJEKT ISMÉRVEI ÖTLETTŐL A MEGVALÓSULÁSIG Vendler Balázs, ügyvezető.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
A szakszervezet szerepe a jogérvényesítésben. A JOGPONT Hálózat bemutatása 1.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK A TÁMOP Jó pályán! projekt nyíregyházi szakmai fórum RÉSZTVEVŐIT! Nyíregyháza, július 16 szombat.
KÜLFÖLDI MUNKAERŐ INTEGRÁCIÓJÁNAK ELŐSEGÍTÉSE – MUNKAVÁLLALÓI IGÉNYEK ÉS A SZAKSZERVEZETEK LEHETŐSÉGEI ÉS SZÁNDÉKAI Agócs Andrea Magyar Szakszervezetek.
Amit a diákmunkáról tudni kell
1 TÁJÉKOZTATÓ A START, A START PLUSZ ÉS A START EXTRA KÁRTYA SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSÁRÓL ÉS EGY ÚJ JÁRULÉKKEDVEZMÉNY BEVEZETÉSÉRŐL  A START PLUSZ, illetve.
„Jogszerű? Legyen!- JOGPONT+ Mini Szakmai Konferencia”
ViaD’oro Közigazgatásfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Készült az Új Magyarország Fejlesztési terv Államreform.
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
A munkaviszony megszüntetése
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében Tagtoborzás az EVDSZ – nél, ágazati.
1 Külföldi munkaerő a svájci építőiparban: Engedélyezés és munkajog HSU Bauseminar 2014, Zürich Georg J. Wohl Ügyvéd, LL.M.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
 A munka, az egyik alapvető szükségletünk.  Munkájuk alapján becsülik meg az embereket. A munka biztosítja a megélhetést.  A családi munkamegosztásban.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Munkajogi ismeretek.
Álláskeresés, foglakoztatásra irányuló jogviszony létesítése.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
2014. I. negyedév munkaügyi ellenőrzési tapasztalatai!
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
A munkaviszony megszűnése, megszüntetése
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Bérköltség - csökkenés - jogszerűen?
VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
„Foglalkoztatási Szövetkezés Baranya Felzárkózásáért 2020” Dézsi-Kocsis Viktória Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály december 13.
„Út a munkához”program
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

A szakszervezet szerepe a jogérvényesítésben. Jogpontok működése Előadó: Juhászné Leszkó Andrea MSZOSZ

1. Kérdés: Mi a szakszervezet? 2. Kérdés: Mi a JOGPONT hálózat? 3. A Dél-alföldi Jogpont-ok működésének bemutatása.

SZAKSZERVEZET = a munkavállalók érdekképviseleti és érdekvédelmi szervezete 6 konföderáció (MSZOSZ, SZEF, ÉSZT, AUTONÓM, LIGA, Munkástanácsok) FELADATA: 3 fő tevékenység köré épül 1. ÉRDEKVÉDELEM: munakerőpiaci pozíció erősítése: bérek, szociális juttatások, munkakörülmények, törvények betartatása 2. SZOLGÁLTATÁSOK: portfólió, JOGPONT 3. KÖZÖSSÉGSZERVEZÉS: szakszervezet=mozgalom

Jogi segítség a munka világában Jogpont Hálózat 2009. január 1. - 2010. december 31. + fenntartási kötelezettség

Előzmények Egyedülálló kezdeményezés: - munkavállalói és munkáltatói érdekképviseleti szervezetek együttműködésének köszönhető A pályázat elkészítése és Jogpont hálózat kiépítése közös összefogás, csapatmunka eredménye Pályázat leadása: 2008. április Jogpontok nyitása: 2009. február

Konzorciumi Partnerek MSZOSZ Magyar Iparszövetség Ipartestületek Országos Szövetsége Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége --- Dél-alföldi régió 6

7 projekt - 7 régió - 1 konzorcium ! 154 helyszín CÉL: térítésmentes jogi segítségnyújtás, iratszerkesztés, okiratelemzés 3 témakörben MINDENKINEK Munkajog:mviszony megszüntetés, létesítés, feltételei mszerződés módosítás: munkaidő, munkabér; pótlékok, szabadságkiadás szabályai Társadalombiztosítás: nyugdíjra való jogosultság feltételei, igénylés módjai, Társasági és cégjog: vállalkozások alapítása (Kft.) 7

Munkajog: 56% Társadalombiztosítás: 20% Cégjog: 11% Egyéb: 8%

Célcsoport: Munkavállalók 56% Álláskeresők 15% Vállalkozók, vállalkozóvá válni kívánók 10% Nyugdíjasok 8% Hátrányos helyzetűek 5%

Ügyek száma (35.000) 2009.Dél-alföldi régió: 3068 - Békéscsaba: 892 db 8ügy /alkalom 2010.Dél-alföldi régió: 4627 - Békéscsaba: 1066 db 10ügy /alkalom

Jogpont Békés Megye : 8 helyszínen Gyula, Árpád u. 2. Dr. Kliszek Antal Békéscsaba, Andrássy út 12. Kutiné dr. Stefanovits Katalin Orosháza, Könd u. 42. Szeghalom Tildy Z u 11. Szarvas, Kossuth út 64. Dr. Molnár Mihály Gyomaendrőd, Fő u. 187. Dr. Katona Klára Kondoros, Csabai út 25. Mezőkovácsháza, Alkotmány 53.

Információk, ügyfélfogadási rend, aktualitások: www.jogpont.hu

PÉLDÁK amelyek bizonyítják, hogy a Jogpontok segítség a jogviták elkerülésében, a jogszabályok megismerésében és betartásában egyaránt Eset: 18 év alatti szakmunkástanulók nyári kötelező gyakorlati foglalkoztatása során a munkáltató napi 8 órában foglalkoztatta a gyerekeket, a lehetséges napi 7 óra helyett. Írásban kértük a foglalkoztatót, hogy állítsa helyre a jogszerű állapotot és a munkáltató ezt meg tette, meg is köszönte az értesítést, mert nem voltak tisztában ezzel a szabállyal. 8-10 fő gyereket foglalkoztattak így, számukra is gondot jelentett volna egy hatósági ellenőrzés esetén, ezért pozitívan vették a jelzést. Eset: A munkáltató közös megegyezéssel történő munkaviszony megszűnésről akart egyezséget aláíratni a dolgozóval, úgy hogy sem felmondási időre járó bért, sem végkielégítést nem fizetett volna a dolgozónak, és természetesen szó sem volt a felmentési időről. Miután tájékoztatta jogászunk arról, hogy a munkaviszony ilyen módon való megszüntetésével milyen hátrányokat szenvedne, egyértelművé vált számára, hogy be akarja csapni a munkáltató. Így ügyfelünk már felkészülve fogadta a munkáltatói ajánlatát és egyenesen közölte, hogy nem kívánja megszüntetni a munkaviszonyt. A munkáltató így rendes felmondást volt kénytelen kiadni és megfizette a dolgozó részére az ilyenkor járó minden járandóságot.

Eset: Ügyfélnek munkaviszonyának megszüntetésére jogellenes módon került sor, a munkáltató azt elmulasztotta írásban megszüntetni és nem adta ki a munkaviszonnyal kapcsolatos igazolásokat sem. Felszólítottuk a munkáltatót fentiek 8 napon belüli teljesítésére, beleértve az igazolási okmányaik kiadását is mert az ellenkező esetben igényünket a Munkaügyi Bíróság előtt, illetve az igazolások miatt az OMMF előtt folyó hatósági eljárásban érvényesítjük. Eset: Ügyfél határozatlan idejű munkaszerződéssel GYES lejártát követően jelenleg a szabadságát tölti. Munkáltató nem kívánja foglalkoztatni az eredeti munkakörében, holott ez a GYES-ről visszatérők esetén kötelező. Szerződésmódosításra csak közös megegyezéssel kerülhet sor, ezért a kismama visszakerült eredeti munkakörébe az ügyvédi tájékoztató levél hatására. Eset: Leltárhiány megfizetésére kötelezték a bolti dolgozókat, de mivel nem voltak biztosítva a biztonsági felszerelések, lopások kivédése okán és az ügy során további hiányosságok is kiderültek a végén a dolgozók nem fizettek hanem pénz kaptak (oka: pótlékok ki nem fizetése, szabadság alatti munka…stb)  

Társadalmilag rendkívül hasznos tevékenység INGYENES MINDENKI számára hozzáférhető Alapvető jogi tájékoztatás — jogtudatosabb állampolgárok! Munkajog: Első fórum, ahol tájékozódik jogi helyzetéről, lehetséges eljárásokról, első fontos jogi döntések meghozatalában segít. 1. Megkímél, hogy információhiány miatt jogsértő cselekedetet hajtsunk végre. (pl. felmondási idő letöltése rendes felmondás esetén) 2. Megkímél, hogy ismerethiány miatt jogilag hátrányos helyzetbe kerüljünk. (pl. munkaviszony megszüntetés közös megegyezéssel?) 3. Segít a kialakult jogi konfliktushelyzetben a helyes lépés kiválasztásában. ( felszólító levél, hatóságok segítsége, felkeresése)

Társadalombiztosítási ügyek Javítja az ügyintézés hatékonyságát Ügyfél felkészültebben megy ügyet intézni Csökken a társadalombiztosítási szervek ügyfélforgalma Cégjog: Kisvállalkozások fenntartásában, esetleges javításában segít.

A jövő… célok A feladatok folytatása, jogi segítséget nyújtani minden ügyfél részére, összegezni az eseteket. A Hálózat bővítése – óraszám és helyszín Felkészülés a projekt folytatására – nem szabad, hogy egy ilyen sikeres kezdeményezés ne folytatódjon! (pályázatírás)

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!