TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A civil szféra munkaerő-piaci lehetőségei, foglalkoztatási kapacitás növelése Ea: Tóth István.
Advertisements

A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
Az egyszerűsített foglalkoztatás (EF) új szabályai – 21 pontban
Ellátások, KEDVEZMÉNYEK
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
GKV - kötelező egészségbiztosítás (előre meghatározott szolgáltatások előre meghatározott önrésszel) A kötelező egészségbiztosítás alapelve: minden biztosítottnak.
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Tb-Járulékok, szociális hozzájárulási adó
A nyugdíjazással kapcsolatos változások Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Dr. Papp Ildikó humán erőforrás szolgáltató központvezető.
Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának feladatai és lehetőségei a hátrányos helyzetű álláskeresők munkerő-piaci integrációjának elősegítése.
A nők 40 éves nyugdíjazásáról… • A nők kedvezményes nyugdíjazásával foglalkozó új szabályok szerint az a nő, aki kereső tevékenységgel és a gyermekneveléssel.
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Munkajog és társadalombiztosítás II.
Rokkantsági járadék, rokkantsági nyugdíj, családi pótlék
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Az új Mt. munkaidőre vonatkozó szabályai
NMH Munkajogi Ügyfélszolgálata 1054 Budapest, Akadémia u > 1089 Budapest, Kálvária tér 7. www. munka. hu Tájékoztatás.
Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
MI MENNYI 2011-BEN ? BÉREK, ILLETMÉNYEK, SZOCIÁLIS ÉS MUNKANÉLKÜLI ELLÁTÁSOK Készítette: Korózs Lajos szociológus.
Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Workshop
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
SZJA PÉLDÁK ADÓJÓVÁÍRÁS
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Társadalombiztosítási
1 Általános forgalmi adó január 01-től módosul a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetésére vonatkozó eljárásának rendje (a.
 a legszükségesebb garanciális szabályokat tartalmazza  tág teret ad az egyéni és kollektív alkunak  egyszerűbb szabályozásokat foglal magában.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Hogy mindenki jobban éljen! Adókedvezmény az átlagos és az átlag alatti keresetből élőknek.
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
ADÓZÁS © A LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOK 2008-TÓL dr. Laáb Ágnes BME Pénzügyek Tanszék egyetemi docens elérhetőség: telefon: ,
A nyugdíj jogszabályok évtől bekövetkező változásai
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
1 Tájékoztató munkahelybővítést és megőrzést elősegítő központi és decentralizált pályázatokról, lehetőségekről Kisbér, április 8.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
Szombathely, Dr. Kovács Bernadett
ADÓTÖRVÉNYVÁLTOZÁSOK Évi LXXVII tvr.. SZJA ADÓTÁBLA A évtől az összevont adóalapba tartozó jövedelmek esetében a személyi jövedelemadó alapja.
1 TÁJÉKOZTATÓ A START, A START PLUSZ ÉS A START EXTRA KÁRTYA SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSÁRÓL ÉS EGY ÚJ JÁRULÉKKEDVEZMÉNY BEVEZETÉSÉRŐL  A START PLUSZ, illetve.
Ellátások, kedvezmények
A tartózkodási jog megszerzése érdekében létesített családi kapcsolatok problematikája december Előadó: dr. Kozlik Andrea.
Készült Európai Migrációs Hálózat Nemzeti Ülésére
Társadalombiztosítással kapcsolatos tájékoztató
TAJ KÁRTYA Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS
Tájékoztatás a társadalombiztosítás nyugellátásáról
Álláskeresőként történő nyilvántartás
JÁRULÉKKEDVEZMÉNY az álláskeresők mikro-, kis-, és középvállalkozásoknál, valamint a civil szervezeteknél történő foglalkoztatásának támogatása (2005.
Családtámogató ellátások
Munkáltatói Fórum január Rendes Ágnes Komárom-Esztergom Megyei Adóigazgatóság.
Szakképzési hozzájárulás legfontosabb szabályainak változása, az éves elszámolással kapcsolatos tudnivalók 2014.
Készítette: dr. Solymár Gabriella osztályvezető A Munkahelyvédelmi akciótervhez kapcsolódó kedvezmények érvényesítése.
Mit kell tudni a magyar nyugdíjrendszerről?. Az öregségi nyugdíjra jogosultság életkori feltételei a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
Munkahelymegőrzés, munkahelyteremtés március.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Járulék- és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettséggel kapcsolatos változások év.
A szabadságra vonatkozó szabályok XI. Fejezet Weberné dr. Erős Anikó Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv.
Az első házasok kedvezménye
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Összehasonlító példák
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS
Rehabilitációs járadék,-hozzájárulás
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.
Az egészségbiztosítás
Munkaidő 2. előadás.
PIHENŐIDŐK.
Előadás másolata:

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK

BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság idejére- a augusztus 1.-én vagy azt követően bekövetkező keresőképtelenség esetén- a távolléti díj 70 %-a(a korábbi 80% helyett) jár, oly módon, hogy ez az összeg adó- és járulékköteles is. A munkavállaló csak akkor veheti igénybe a betegszabadságot, ha az orvos betegállományba veszi a munkavállalót.

TÁPPÉNZ Táppénz a betegszabadságra való jogosultság lejártát követő naptól, az igazolt keresőképtelenség időtartamára jár, legfeljebb azonban a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át, a biztosítási jogviszony ( munkaviszony) megszűnését követően, a augusztus 1-jén vagy azt követően kezdődő keresőképtelenség esetén 30 napon át (a korábbi 45 napon át)jár az ún. passzív táppénz. A táppénz minden naptári napra jár, ideértve a szabadnapot, a heti pihenőnapot és a munkaszüneti napot is.

A táppénz mértéke augusztus 1-től :  kétéves, folyamatos biztosítási idő esetén a napi átlagkereset 60 %-a (a korábbi 70 % helyett),  két évnél rövidebb biztosítási jogviszony esetén a napi átlagkereset 50%-a (a korábbi 60% helyett), azzal, hogy a táppénz napi összegének maximumát nem haladhatja meg.

TÁPPÉNZ MAXIMUMA : augusztus 1-től: A táppénz egy napra járó összege nem haladhatja meg a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 400 %-a harmincad részének megfelelő összeget, azaz a táppénz napi összege maximum Ft lehet. Havi összege nem haladhatja meg a táppénz első napján érvényes minimálbér négyszeresét, 2009-ben Ft- ot.

PASSZÍV TÁPPÉNZ IDŐTARTAMA: 30 nap (a korábbi 45 helyett) PASSZÍV TÁPPÉNZ MAXIMUMA: Az ún. passzív táppénz maximális, egy napra járó összege nem haladhatja meg a minimálbér 150 %-nak harmincad részét, azaz a passzív táppénz napi összege maximum Ft lehet. Havi összege nem haladhatja meg a minimálbér másfélszeresét, azaz Ft-ot.

ÚTI BALESET: január elsejétől az üzemi baleseten belül külön fogalom az úti baleset. Útinak az a baleset minősül, amely a biztosítottat munkába menet vagy onnan hazafelé éri, s emiatt válik keresőképtelenné. Úti baleset esetén a baleseti táppénz mértéke 90%, az üzemi baleset egyéb esetiben a baleseti táppénz mértéke változatlanul 100%.

Egészségügyi szolgáltatási járulék: A fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék január 1-jétől nem a megszerzett jövedelemhez igazodik, hanem tételes összegű, havi összege 2009-ben 4500 forint (napi összege 150 forint). Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a kötelezett lakóhelye szerint illetékes adó és pénzügyi ellenőrzési hivatalnál (APEH) kell teljesíteni.

AZ EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYA: Az Európai Egészségbiztosítási Kártya az átmeneti jelleggel egy másik uniós (EGT) tagországban tartózkodó számára az orvosilag szükséges ellátások igénybevételére jogosít, ennek megfelelően a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak.

AZ EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYA: A Kártyát a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP) adja ki, kérelemre a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személyek részére. A Kártya természetesen bármely REP kirendeltségnél igényelhető és kiadása térítésmentes, kivéve azon eseteket, ha megsemmisül, megrongálódik, elvész, vagy ellopják. Ilyen esetekben igazgatási szolgáltatási díj fizetendő. A Kártya érvényessége:  alapvetően a kiállítástól számított 36 hónap végéig érvényes.  A 17. életévüket be nem töltött, Magyarországon élő magyar állampolgárok a Kártyát nagykorúságuk betöltésének napjáig, de legfeljebb 36 hónapig tartó érvényességgel kapják meg.