VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ESÉS MEGELŐZÉS ESÉS MEGELŐZÉS
Advertisements

A depresszió korszerű kezelése
Formula 2: Multivitamin-komplex
Táplálékok, tápanyagok
Testünk építőkövei: A vitaminok
Táplálékok,tápanyagok
Táplálkozási allergiák
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
A vitaminok és ásványi sók
VÉRBETEGSÉGEK.
A CUKORBETEGSÉG.
Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
Verejték - rendellenességek
Vérzések, vér alakos eleminek problémái újszülött korban
C-vitamin (Aszkorbinsav)
AIDS Világnap: december 01..
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Töreki Annamária pszichológus SZTE-Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Mágnesterápiával az egészségünkért!
Csecsemők táplálási szokásai Magyarországon
mindenki másként reagál a változásokra.
Készítette:Kottlár Dóra
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
Visszérbetegség Tóth Viktória 10.b.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Stroke.
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
B12 vitamin By: Pánczél Merci. B12 szerkezete Szerkezete hasonlóságot mutat a porfirinvázzal. Központi részét négy pirrolgyűrűből álló rendszer képezi,
Készítette: B ő cs-Kovács Renáta Dénes Dorina. ×Napsugárzás Fontos, hogy télen is érjen napfény, hiszen e nélkül a D-vitamin börben tárolt provitaminja.
D – vitamin ! (: Készítette: Pafit Zoli Tomi Patrik.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-Vitamin Készítette: Pánczél Emiliána, Joó Dóra.
A-VITAMIN Készítette: Malinovszki Dárius.  A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy él ő lény számára.
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Plazmaadással mások egészségéért!
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
Evészavarok A táplálkozási rendellenességek olyasfajta súlyos betegségek, melyek következtében valaki olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek.
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
A vérkeringés szerepe.
Az életfolyamatok életkori sajátosságai
Pajzsmirigybetegségek hatása a és csontanyagcserére
Hogyan Működik? Normál körülmények között egyensúly van a savi és lúgos tulajdonságú vegyületek között. Az egyensúlyt a vér puffer rendszere, a tüdő és.
H7O HIBIRON.
SLE és vesebetegség Sütő Gábor.
Haj - és körömnövekedés-serkentő tabletta
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
A vér Mennyi van belőle? Mennyi a pH-ja? Milyen szövettípushoz tartozik?
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
VITAMINOK.
B12 vitamin Kozma Vivien. B12 hiánya A B12-vitamin hiánya a vészes vérszegénység (anaemia perniciosa)
Glutén-érzékenység, Lisztérzékenység
Tápanyagaink.
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
A VASPÓTLÁS NEHÉZSÉGEI ÉS LEHETÖSÉGEI A KÖZÉTKEZTETÉSBEN TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a.
Heveny rosszullétek Szív és érrendszeri megbetegedések
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Magaslati edzőtábor Edzéselmélet II. Készítette: Pelyhe Árpád PEAUAAF.SZE.
Táplálkozási betegségek
Mikroelemek.
A szervezet energiaforgalma
Anaemia Dr. Boda Márta.
Előadás másolata:

VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.

A vér oxigénszállító sejtje a vörösvérsejt A vér oxigénszállító sejtje a vörösvérsejt. Az oxigén megkötéséért a hemoglobin a felelős.

A vérszegénység okai A betegség létrejöhet a vörösvértestek csökkent képződése, vagy fokozott pusztulása, megrövidült élettartama, valamint vérvesztés miatt.

A csökkent képződés lehetséges okai közül, leggyakrabban a vashiányos forma fordul elő (az esetek 80 %-a), de ok lehet még B12 vitamin, vagy folsav hiány is.

Vashiányos vérszegénység

Az átlagosnál nagyobb vasigény lép fel gyermek- és serdülőkorban Az átlagosnál nagyobb vasigény lép fel gyermek- és serdülőkorban. A vashiányos anaemiában szenvedők többsége nő, a menstruációs vérveszteség, a terhességek, illetve a szoptatási időszakok miatt.

A vérszegénység lassan fejlődik ki és nem okoz súlyos tüneteket, így nehezen veszi észre önmagán a beteg. Léteznek azonban olyan jelek, melyek alapján felmerülhet a betegség gyanúja.

A vérszegénység leggyakoribb jele a bőr, illetve a kötőhártya halványsága, sápadtsága (sápkór).

Az anaemia klasszikus tünetei közé tartozik még a beteg fáradékonysága, fázékonysága, gyengesége, csökkent teljesítőképessége, ingerlékenysége.

A koncentrálóképesség általában romlik, álmatlanság, fülzúgás, látási zavarok, szédülés, fejfájás, ájulás-érzés jelentkezhetnek.

Gyakran fájdalmasan berepedezik a szájzug, nehezen gyógyuló seb alakul ki. A törékeny, lapos köröm, hajhullás, száraz, viszkető bőr.

Súlyosabb vérszegénységre utal a mellkasi panasz, szapora szívműködés.

Nők: 120-160 g/l, férfiak: 130-180 g/l a normális hemoglobin érték.

Látens vashiány: a vasraktárak kiürültek, a szérumvas értéke már alacsony, de a vörösvérsejtszám és hemoglobinszint még normális.

A vérszegénység kezelése Ha a vérszegénység kis fokú, akkor gyógyszeres kezelésre nincs szükség, ilyenkor vasdús étkezés elegendő lehet.

A vas mind az állati, mind a növényi eredetű táplálékokban megtalálható, azonban az állati eredetű vas jobban, gyorsabban hasznosítható.

Amennyiben a bevitt tápanyag nem tartalmaz kellő mennyiségben vasat (vegetáriánus életmód, egyoldalú táplálkozás) vashiányos vérszegénység alakulhat ki.

Csecsemőkorban legjobb az anyatej, mely fél éves korig fedezi a baba szervezete számára szükséges vas mennyiségét. Ha a baba már nincs anyatejes tápláláson, akkor vassal dúsított tápszerek adhatóak.

Ha az eredmények gyógyszeres kezelést tesznek szükségessé, akkor vaspótló készítményt kell szedni.

A gyógyszereket folyamatosan kell adni a gyermeknek, általában 2 hónapi kezelés után kontroll vérkép segítségével lehet megállapítani, hogy a kezelés mennyire volt eredményes, kell e még folytatni vagy sem.

Köszönöm a figyelmet!