Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka"— Előadás másolata:

1 Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-VITAMIN Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka

2 FOGALMA: A vitamin olyan szerves vegyület, amely nélkülözhetetlen az élőlény számára. Az A-vitamin hat azonos biológiai hatású vegyület összefoglaló neve. hétköznapi nevén retinol. zsírban oldódó.

3 HATÁSA: szürkületben való látás. bőr épsége. Növekedés. Csontok.
Fogak. szív-és érrendszeri betegségek megelőzése. koleszterin szint. szürkehályog megelőzése.

4 HIÁNYA: farkasvakság vagy szürkületi vakság.
egyes daganatok kialakulása.  A bőr szárazzá válik. A haj pedig eltöredezik.

5 TÚLADAGOLÁSA: Túladagolása felhalmozódáshoz, esetleg mérgezéshez vezethet. Tünetei a fejfájás, hányás, gyomorpanaszok, rossz közérzet, étvágycsökkenés, fáradékonyság, ingerlékenység, ízületi fájdalmak, vesebántalmak, csont elváltozások és hajhullás. bőr sárgára színeződhet.

6 ÉLELMISZEREK: máj, vese, szív. tej és tejtermékek
Tengeri halak, tojássárgája  sárgarépa, sárgabarack, paraj, sütőtök, sárgadinnye, paprika.

7 ÉRDEKESSÉGEK: A fejlődő világban a 21 év alattiak körében előforduló vakság leggyakoribb oka az A-vitamin-hiány. Az A-vitamin a májban raktározódik Szervezetünk 1-2 évre elegendő mennyiséget tárol. Kismamáknak különösen ügyelniük kell az A-vitamin fogyasztására, mivel mind hiánya, mind túl nagy mennyisége magzatkárosító hatású lehet!


Letölteni ppt "Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka"

Hasonló előadás


Google Hirdetések