Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)"— Előadás másolata:

1 KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
- Dohányzás - nikotinfüggőség, - Alkoholizmus - alkoholfüggőség - Gyógyszerfüggőség - Táplálkozási zavarok (anorexia, bulimia) - Játékszenvedély (játékgépezés) - Számítógép - Internet függőség - Kényszeres viselkedések

2 KÁBÍTÓSZER-FÜGGŐSÉG Pszichoaktív szerek( a köznyelvben: drogok vagy kábítószerek) azok a természetes vagy mesterséges anyagok, amelyek az élő szervezetbe kerülve a központi idegrendszerre hatva megváltoztatják annak működését, funkcióját, illetve hiányuk elvonási tünetekkel jár.

3 Dohányzás - nikotinfüggőség,
A legtöbb ember a dohányzással vagy szivarozással a bizonytalanságot, a magány érzését vagy az unalmat igyekszik kompenzálni. Mígnem az újabb és újabb rágyújtás káros szenvedéllyé válik.

4 Alkoholizmus - alkoholfüggőség
Az alkoholizmus betegség. Fokozatosan hozzá lehet szokni az alkoholfogyasztáshoz, és szinte észrevétlenül alakul ki az alkoholfüggőség. Később, már ha akar, sem képes lemondani róla a beteg. Ekkor kerülhet alkoholelvonó- kúrára, ahol szakképzett orvosok és pszichológusok kísérlik meg a függőség megszüntetését. Az alkoholistáknak segítség kell, de az is csak akkor ér valamit, ha benne is megvan a gyógyulni akarás igénye. A szenvedélyes alkoholizmus nagyon nehezen gyógyítható, és idegrendszeri károsodás, a keringési rendszer betegségei,alultápláltság, májzsugorodás kíséri. A túlzott alkoholfogyasztás depressziót okoz, és gyakran vezet öngyilkossághoz.

5 Gyógyszerfüggőség A gyógyszerfüggőség a kémiai addikciók közé tartozik. Általában akkor fordul elő, ha valamilyen más szenvedélyszerről, például alkoholról való leszokás miatt valaki helyettesítő gyógyszert kap, vagy szorongásos panaszai miatt kezd szedni nyugtatókat. Fájdalomcsillapítók, altatók, nyugtatók esetében is előfordulhat dependencia. Ha egy gyógyszeren "rajtafelejtik" a beteget, vagy a páciens önkényesen megemeli az általa szedett gyógyszer dózisát, akkor bekövetkezhet a függőség állapota. Ha valaki függővé vált, akkor az adott gyógyszer megvonása elvonási tüneteket okozhat nála.

6 Táplálkozási zavarok (anorexia, bulimia)
túlsúly hétköznapi terjedése lehetett az egyik alapja, hogy mint elérendő ideál, széles körben divattrend lett az akár kóros soványság iránti vágy, számos táplálkozási rendellenességhez vezetve. Önmagában az ideális testsúly sem jelenti azt, hogy nincs táplálkozási zavarunk!

7 Játékszenvedély (játékgépezés) - Számítógép - Internet függőség
A játékfüggőség két fő típusa a leggyakoribb: a szerencsejátékos, illetve a számítógépes játékoktól függő személy. Eltérően nyilvánulnak meg, de az életmódot döntően befolyásoló függőség mindkét esetben jelen van. A szerencsejátékosnál az anyagi gondok súlyosabbak és ezzel párosulnak az életmódbeli problémák. A számítógépes játékok miatt függővé válóknak viszont elsősorban a mindennapi életvitelük nehezül meg vagy lehetetlenül el.

8 Kényszeres viselkedések
A kényszeres viselkedések a belső feszültségek levezetésére, a szorongások oldására szolgálnak. Ilyen viselkedés a súlyos körömrágás, a szemöldök- vagy hajtépkedés, az orrpiszkálás, a rágyújtás kényszere stb. A felsorolt viselkedések mindegyikére jellemző, hogy a végrehajtást feszült, izgatott állapot előzi meg, ami a tevékenység elvégzése után oldódik. A megkönnyebbülés azonban nem tartós, ráadásul az egyént sokszor erős bűntudat is gyötri, hogy nem képes megszabadulni rossz szokásától.

9 vége készítette: RÁBA TAMÁs osztály:7.b


Letölteni ppt "KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések