Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Evészavarok A táplálkozási rendellenességek olyasfajta súlyos betegségek, melyek következtében valaki olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Evészavarok A táplálkozási rendellenességek olyasfajta súlyos betegségek, melyek következtében valaki olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek."— Előadás másolata:

1 Evészavarok A táplálkozási rendellenességek olyasfajta súlyos betegségek, melyek következtében valaki olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek legtöbbször az egészségét, ám néha az életét is fenyegethetik. Két alapvető típusa az anorexia és a bulimia nervosa.

2 Anorexia („orexis” = vágy, „an-orexis” = vágy elvesztése)
Az anorexia nervosa egy pszichés betegség. A vezető tünet egyfajta "súlyfóbia", félelem az elhízástól. Az evészavarok tipikusan a hölgyekre jellemzőek, náluk főként éves kor között alakul ki.

3 A betegség diagnosztizálásakor nagy mértékű súlyveszteség fordul elő
A betegség diagnosztizálásakor nagy mértékű súlyveszteség fordul elő. A folyamat gyakran depresszióval társul. Jellemzően a betegeknek testkép zavaruk van, azaz akkor is kövérnek látják magukat, mikor valójában már csont soványak. Ugyanakkor a többi ember testsúlyát, alkatát jól ítélik meg.

4 Az anorexia típusai sportolási kényszer
papír galacsinokat és vattát esznek, melyektől teltségérzetük lesz a gyermek egész egyszerűen nem hajlandó ételt magához venni

5 Az anorexia néhány tünete
alacsony testsúly túlzott félelem az elhízástól testséma zavar túlzott, erőltetett testmozgás furcsa étkezési szokások

6 Az anorexia nervosa kezelése
A beteget mindenképpen kórházban kell kezelni. Az alultápláltság felszámolása érdekében a beteg intravénás táplálást kap. Az állapotának rendezése után pszichoterápián kell részt vennie. Ha az anorexia mellé depresszió is társult, a beteg gyógyszeres kezelése elengedhetetlen.

7 Bulimia A bulimia nervosa egy kényszeres zabálással járó betegség, ami során önhánytatással, hashajtókkal, beöntéssel, végbélkúp, vagy vizelethajtók segítségével szabadulnak meg az ételtől.

8 A bulimiások is rettegnek az elhízástól, az anorexiásokkal ellentétben a megjelenésük teljesen normális lehet. A zabálást sokszor önmaga meghánytatása vagy az ételtől más úton való szabadulás követi. Egy bulimiás akár napi húsz,vagy annál is több hashajtót is beszedhet egy nap. Az anorexiához hasonlóan a bulimia is pusztítást visz véghez a szervezetben: legsúlyosabb formájában a hajtatás maradandó szívkárosodáshoz vezethet.

9 A bulimia tünetei falási rohamok (rövid idő alatt hatalmas mennyiségű ételt fogyaszt el) testsúlycsökkentő módszerek fokozott használata (önhánytatás, hashajtó) gyakori bűntudat és szégyenérzet

10 A bulimia nervosa kezelése
A bulimiások járó betegként kezelhetőek, többnyire viselkedésterápia és gyógyszeres kezelés kombinációjával. Az antidepresszánsok segíthetnek csökkenteni az étvágyat és ritkítani a falásrohamokat és az azt követő purgálást. A pszichoterápia során a beteg figyelemmel kíséri evési szokásait és igyekszik tudatosítani magában tüneteit és kóros szokásait.

11 Forrás:


Letölteni ppt "Evészavarok A táplálkozási rendellenességek olyasfajta súlyos betegségek, melyek következtében valaki olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések