17. tétel.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tűzvédelmi alapismeretek
Advertisements

Tűzriadó terv gyakorlat
Tűzvédelmi oktatás március.
A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Rendezvények tűzvédelmi előírásai
Blahó Tamás tű. alezredes Igazgató-helyettes
Egyetemi tűz- és munkavédelmi megbízottak évi továbbképzése
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
Bontási munkák előírásai
Tűzvédelem a kereskedelemben
Tűz- és munkavédelmi megbízottak évi továbbképzése
TŰZ ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTTAK
Katasztrófavédelmi Oktatási Központ
Tűzvédelmi ismeretek Tűzriadó gyakorlás.
Információk Gyakorlatvezető: Hajnik Tünde, PhD
A tűzvédelmi bírság
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
10. Tétel.
Sándor Roland tű. alezredes BM OKF Tűzvédelmi Főosztály
GAZDASÁGI ÉS MŰSZAKI FŐIGAZGATÓSÁG
A tűzvédelmi megbízottak tűzvédelmi feladatai, kötelezettségei.
TŰZ ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTTAK ÉVI TOVÁBBKÉPZÉSE A Debreceni Egyetem GF Munkabiztonsági Önálló Osztály (MBO) Szervezésében.
Tisztelettel köszöntjük megbízotti hálózatának tagjait!
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
A komplex biztonsági rendszer
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
tűzvédelmi tapasztalatai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
TŰZVÉDELMI ISMERETEK.
6. tétel.
Érces Ferenc tű. ezredes főosztályvezető
Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei
A tűzmegelőzési tevékenységek végzésének egységes szabályairól
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
Mit kínál a CompLex CD Tűzvédelem a gyakorlatban?
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
OTSZ 5.0 használati előírások
Wagner Károly tű. alezredes
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens
Segédlet a kollégiumi biztonság megőrzéséhez
Tűz- és balesetvédelem
2014. november Rendek Tímea
Használati szabályok főbb változásai az OTSZ.-ban
TŰZVÉDELMI ISMERETEK.
A tűzvédelmi megbízottak tűzvédelmi feladatai, kötelezettségei.
Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
Készítette: Kincses László
Tűz- és balesetvédelem
1 Vasúti beruházások a vállalkozó szemszögéből Horváth Róbert Vezető technológus Swietelsky Vasúttechnika Kft. X. KÖZFORGALMÚ ÉS VÁROSI VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉTŐL.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Fehérvári Tűzoltó Egyesület. Egyesületünk február 09-én alakult azzal a céllal, hogy javítsa városunk tűzvédelmét. Tagjaink aktív és nyugállományú.
1 TŰZVÉDELMI ISMERETEK. Tűzvédelem: Tűzesetek megelőzése, tűzoltási feladatok ellátása, tűzvizsgálat, valamint ezek feltételeinek biztosítása. 2.
Tűz- és Munkavédelmi oktatás Immunológiai Intézet 2014.
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ) szerint. AZ ÉPÍTŐIPARI KIVITELEZŐKET ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK.
Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltség A vállalkozásokat érintő változások az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat tükrében Készítette: Glöckl Antal tű.
TŰZVÉDELMI ISMERETEK. 2 Tűzvédelem – alapfogalmak.
Tűzvédelmi Szabályzat
Tűzvédelmi ismeretek Tűzriadó gyakorlás.
Kockázati osztályba sorolás
Tűzriadó terv gyakorlat
Elektromos kéziszerszámok, kisgépek érintésvédelmi ellenőrzése
Tűzvédelem 2018-ban, előírások a jogszabályi változások tükrében
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Tüzvédelem.
Előadás másolata:

17. tétel

Információtartalom vázlata A tűzvédelmi utasítás tartalma 17. Önnek munkája során figyelembe kell vennie a munkavédelmi és tűzvédelmi előírásokat. Ismertesse a tűzvédelmi utasítás, a tűzriadóterv, a tűzvédelmi oktatás tartalmát, a tűzjelzés, a tűzeset-bejelentés formáját! Információtartalom vázlata A tűzvédelmi utasítás tartalma A tűzriadóterv tartalma A tűzvédelmi oktatás tartalma A tűzjelzés formája A tűzeset-bejelentés formája

TŰZVÉDELMI UTASÍTÁS olyan vezetői rendelkezés, amely az általános érvényű és eseti tűzvédelmi használati előírások alapján szabályozza a vállalatra, létesítményekre, valamint személyekre vonatkozó konkrét tűzvédelmi szabályokat és kötelezettségeket, melyek betartása valamennyi dolgozóra, még az ott munkát végző külső vállalat dolgozójára nézve is kötelező.

A tűzesetekkel kapcsolatos megelőzési munkában fontos feladat, hogy meghatározásra kerüljenek az egyes anyagokra, tevékenységekre, létesítményekre vonatkozó tűzvédelmi előírások.

Az utasítást tűzvédelmi szakember készítheti el. Az Utasítás a szervezet vezetőjének joga és kötelessége. Célja a tűzesetek megelőzése, illetve a tűzesetek szakszerű felszámolása. Az előírások a kiadásukkor meghatározott időpontban lépnek hatályba. A nem szabályozott kérdésekben a vonatkozó jogszabályokban, szabványokban foglaltak az irányadóak. Az utasítást tűzvédelmi szakember készítheti el. Állandó, hozzáférhető helyen kell tartani, a tűzoltóság vagy egyéb felügyeleti ellenőrzés esetén kérésre át kell adni.

A tűzvédelmi előírások rész tartalmazza: - tűzveszélyességi osztályba való besorolás, - világító, villamos, tüzelő, fűtő, szárító berendezésekkel kapcsolatos előírások - alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység engedélyezésének rendje, - tűzvédelmi oktatással kapcsolatos előírások, dolgozók tűzmegelőzésével, jelzésével, oltásával kapcsolatos feladatok, - tevékenység befejezése utáni ellenőrzési feladat, - közlekedési, menekülési útvonalakkal kapcsolatos előírások, - tűzvédelemmel kapcsolatos mintaügyiratok, táblázatok.

A TŰZRIADÓ TERV azon intézkedések összességét tartalmazza, amelyek tűz vagy robbanás esetén előzetes szervezés alapján a lehetséges és számításba vett káreset leküzdését eredményessé teheti. A munkavállalóknak, vezetőknek meg kell ismerniük e dokumentumban foglaltakat.

A TŰZRIADÓ TERV TARTALMA - vállalati adatok (beleértve a fontosabb tűzvédelemmel kapcsolatos adatokat is) - tűzjelzés módját (a tűzoltóság, illetve a munkavállalók felé)- értesítendő személyek nevét, telefonszámát, címét, beosztását - a munkavállalók általános és speciális feladatait - a tűzoltóság bejutásának módját, az őket fogadókat - a különleges veszélyforrásokat - jelentési kötelezettségeket - a létesítmény helyszínrajzát, szintenkénti alaprajzát,

A helyszínrajz tartalmazza: - a vízszerzési helyek és fajtáik, - oltóanyagok helyét, - tűzveszélyességi osztályokat, - közmű vezetékek (gáz, áram) elzáróit, - közlekedési utak, rendek, épületbe való bejutás helyét, - beépített tűzvédelmi berendezések, - vészkijáratok

A tűzvédelmi oktatás célja: A munkavállalók  ismerjék  meg a  munkahelyük tűzvédelmi jellemzőit, a   munkafolyamatok és  az  áruk tűzveszélyességét,  a   tűzjelzés  módját,  a   tűz  esetén   követendő feladatokat,  a   tűzoltó  felszerelések  helyes használatát, és a munkahelyi Tűzvédelmi  Szabályzat  előírásait.

A tűzvédelmi oktatás tartalma: általánosságban a tűzvédelmi szabályok ismertetése, a tevékenységet érintő szabályok, a tűzjelzés módja, a tűz esetén szükséges feladatok, a tűzvédelmi szabályzat tartalma (menekülési útvonalak, oltókészülékek helye, oltás módja, riasztás módja…)

A tűzvédelmi oktatás dokumentálása: A tűzvédelmi oktatás megtartását naplóban dokumentálni kell. A naplóban fel kell tüntetni legalább a tűzvédelmi  oktatás helyét, idejét, a tűzvédelmi oktatás tárgyát, a tűzvédelmi oktatásra kötelezettek létszámát és az oktatáson megjelentek létszámát, az oktató nevét az oktatottak nevét, aláírását.

A tűz jelzésének módjai hangos kiabálással, kongatással, kolompolással, vészcsengő használatával, házi telefon alkalmazásával (központon, vagy alközponton keresztül), kültéri riasztó egység működtetésével. Az épület területén a tűzesetet (kiépített jelzőrendszer esetén) a falra szerelt tűzjelző berendezés kézi jelzésadóinak használatával is lehet jelezni.

A tűzeset-bejelentés formája a tűzeset, káreset pontos helyét (címét); emberélet van-e veszélyben; mi ég, milyen káreset történt, mi van veszélyben; a bejelentő személy nevét és a jelzésre használt távbeszélő készülék hívószámát.