Módszertani ellenőrzés 2010

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Önköltség – térítési díj számítás
Advertisements

Minimumelvárások, protokollok és sztenderdek a házi segítségnyújtásban
JOGSZABÁLYI ANOMÁLIÁK A TÁMOGATOTT LAKHATÁS TEKINTETÉBEN
Igénybevevői nyilvántartás (TAJ)
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
„A családi napközi kettős szerepe a női foglalkoztatásban” – 2011
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
DILEMMÁK, PROBLÉMÁK, SIKEREK… …az elmúlt évek tapasztalatai alapján.
Molnár László tanügy-igazgatási igazgatóhelyettes BPI
TÁMOGATÓ SZOLGÁLATOK VII. ORSZÁGOS SZAKMAI KONFERENCIÁJA
Szabó István - Egyensúlyunkért Alapítvány
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
Mentuszné dr. Terék Irén HMSZGYH Eger hivatalvezető október 18.
GONDOZÁSI SZÜKSÉGLET VIZSGÁLATÁNAK JOGSZABÁLY VÁLTOZÁSAI
A támogatott lakhatás és a szükségletfelmérés
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
A személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
A Magyar Államkincstár megyei igazgatóságai által, a támogató szolgáltatásoknál végzett helyszíni ellenőrzések tapasztalatai Előadó: Imre Ildikó humánszolgáltatási.
ÉFOÉSZ FECSKE SZOLGÁLAT Kapocsi-Pécsi Anna szakmai vezető
Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal
Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Veszprém megye bűnözése1. A polgárőrség feladat ellátásával kapcsolatos pályázati elszámolások, illetve a dokumentálást érintő gyakorlati.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal 2012
Szociális igazgatási-szociális szolgáltatási ismeretek
VII. Országos Szakmai Konferenciája
1 A többcélú kistérségi társulások működésének feltételei Budaörs Kistérség Többcélú Társulása december 10.
A bentlakásos intézmény, mint „Otthon”
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Beszámoló az elmúlt 1 év Munkájáról.
A szociális szolgáltatók és intézmények működésének engedélyezéséről és ellenőrzéséről szóló 321/2009.(XII.29.) Korm. rendelet, illetve egyéb kapcsolódó.
Szociális szolgáltatások, intézmények ellenőrzése
A gondozási szükséglet vizsgálat eljárás rendje
Jó gyakorlatok bemutatása Támogató Szolgálatok V.Országos Szakmai Konferenciája Gazdag Viktória Kapocsi-Pécsi Anna ÉFOÉSZ Közép-magyarországi.
Projektzárással kapcsolatos teendők
2012. március 29. Nyíregyháza Szakmai programok étkezésre/étkeztetésre vonatkozó leírásainak módszertani értékelése. Módszertani szakmai javaslatok megfogalmazása.
Debrecen, június 21. Ráczné dr. Lehóczky Zsuzsánna NRSZH
Szociális szolgáltatók és intézmények ellenőrzési tapasztalatai
A csoportmunka törvényi háttere- Alapellátások (1/2000 SZCSM rendelet) ÖNSEGÍTŐ CSOPORTOK 30§(2)f)Családsegítésben:  CSSK segíti önsegítő csoportok szervezését,
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
SZIME XII. Nemzetközi Konferencia Pécs szeptember 16.
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
1 A évi kistérségi közszolgáltatás-szervezés és ellátás Budaörs Kistérség Többcélú Társulása január 30.
Tapasztalatok - aktuális kérdések
Szociális regiszter publikus felület használata
Minimumelvárások, protokollok és sztenderdek az idősek klubjában
Szociális alapszolgáltatásokat érintő jogszabályváltozások 2011.
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
Országos Egészségbiztosítási Pénztár Addiktológiai ellátás az egészségügyi reformfolyamat tükrében Tájékoztató a Kábítószerügyi Eseti Bizottság számára.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
Dr.Gazsi Adrienn november 6.
Jogszabály módosítások Budapest
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
Családtámogató ellátások
Felkészült intézményvezetők – „HR Protokoll” Dr
Szociális alapellátás feladatai és lehetséges kapcsolata az AE közösségekkel Alkoholizmus Elleni Megyei Egyesületek és Klubok Országos Szövetsége, Szombathely/Zalaegerszeg.
TÁMOP / Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ A szociális szolgáltatásokat igénybevevők jogvédelme.
TÁMOP / Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Alapelvek, beszámolási kötelezettségek a jogvédelmi munkában.
SZOCIÁLIS HÁLÓ SIÓFOKON Szociális gazdaság Készítette: Potocskáné Kőrösi Anita Siófok Város alpolgármestere december 4.
1 Szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások, intézmények ágazati azonosítója, országos nyilvántartási rendszere Szociális regiszter publikus.
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
A szociális törvény várható változásai Dr. Felvinczi Katalin Budapest, július 11.
Pályázati információs nap Június 15.
Az ellátottjogi képviselet 2015-ben
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
Szociális foglalkoztatás aktualitásai
Szociális regiszter publikus felület használata
A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények országos nyilvántartása publikus felületének bemutatása Balatonboglár, 2010.március.
Előadás másolata:

Módszertani ellenőrzés 2010 Ellátotti dokumentáció

Szakosított ellátások: A megye 15 településén 37 szolgáltatás ellenőrzését kellett elvégeznem. Alapszolgáltatások: Falugondnoki és tanyagondnoki szolgálat Étkeztetés Házi segítségnyújtás Támogató szolgáltatás Utcai szociális munka Nappali ellátás (idős és fogyatékos) Szakosított ellátások: Ápolást, gondozást nyújtó intézmények (idősek otthona, pszichiátriai betegek otthona)

Az ellátotti dokumentáció jogszabályban szabályozott Az ellátotti dokumentáció jogszabályban szabályozott. Egy része finanszírozási szerződés mellékleteként előírt, kötelezően vezetendő.

Falugondnoki és tanyagondnoki szolgálat Jellemzően hiányzik a pénzkezelési szabályzat, amely meghatározza a pénz átvételének és elszámolásának módját. Bizalmi viszony kialakult, probléma még nem volt a szóban forgó településeken, de javasolt ennek a bevezetése a későbbiekben előforduló problémák kiküszöbölésére.

Étkeztetés Kérelem: CII. Rész – a jövedelmi adatokra vonatkozóan, kitöltik az intézmények. Nyilatkozat: több helyen hiányzott. Nyilvántartás: /törzskönyv/ melynél elvárás papír alapon, sorszámozott, hitelesített, lefűzött. Ezek közül a leggyakrabban a lefűzött formátum hiányzik. Több helyen tapasztaltam, hogy nem tartalmazza a nyilvántartás a kötelező elemeket. Különösen TAJ szám, állampolgárság, bevándorolt, letelepedett vagy menekült jogállást, tartásra köteles személyt. Gyakori, hogy a minden elemet tartalmazó nyilvántartás nincs kitöltve és éppen az imént felsorolt adatok hiányoznak. Értesítés: alapszolgáltatásban több helyen nem iktatják, illetve nem dokumentálják a kiküldését. Megállapodás: általában jók, tartalmuk az elvárásoknak megfelelő. A 15 napon belüli megküldés a fenntartó felé vegyes, inkább nemleges. Otthon közeli ellátásra vonatkozó igénybevételi napló, melynek vezetési módja lehet papír alapú vagy elektronikus. A szolgáltatók vezetik, bár volt olyan település, ahol június hónapban még nem hallottak róla, s ebből következően nem is vezették.

Házi segítségnyújtás Kérelem: rendelkeznek vele A; B; CII lapokat vezetik. Nyilvántartás: u.a. mint az étkeztetésnél Egyszerűsített előgondozási lapot mindenhol használják, formátuma megfelelő. Értesítés: u.a. mint az étkeztetésnél Megállapodás: általában megfelelő tartalmú, mindenhol van. Egyéni gondozási terv, illetve ha indokolt, akkor ápolási terv: minden ellenőrzött intézményben vezetik, jellemzően a gondozási feladatok megfogalmazódnak és a gondozási célok is jelen vannak. Kevésbé láttam a módszereket, azon belül hiányzik az ellátott bevonása a tevékenységekbe, az együtt végzett munka. Nem jellemző az időbeli ütemezés – sablonosnak tűnik, fél, 1 évente átnézik a gondozási terveket, aláírják. Ritkán találkoztam érdemi értékeléssel, eredmények leírásával. Az ellenőrzés sem szolgálja azt a célt, amit kellene, a lapokat aláírják. Gondozási napló: abszolút vegyes, hogy gondozóként vagy ellátottanként vezetik. Több helyen bevezették már a tevékenységi kódokat, jellemzően hagyományosan vezetik. Tapasztalatom ezzel kapcsolatosan az, hogy sablonos, nem mindig életszerű.

Nappali ellátás Kérelem: A; B; CI rész, ha étkezik CII rész is kitöltendő. Amennyiben térítési díj önkéntes fizetési nyilatkozat rendelkezésre áll, akkor a C rész nem kell. Nyilvántartás: u.a. Nyilatkozat: volt ahol hiányzik. Megállapodás: speciális, ha étkeztetést is igénybe vesz, ez több helyen is hiányos volt – vagy külön megállapodás nappali ellátásra és étkeztetésre, vagy egy megállapodás tartalmazza a nappali ellátást és az étkeztetést. Egyéni gondozási terv: mely az igénybevételtől számított egy hónapon belül elkészül, mindenhol használják, viszont ez is sablonos nagyon sok helyen. Otthon közeli ellátás: u.a. Látogatási és eseménynapló: volt ahol nem volt hitelesítve. Az idősek klubjainál az étkeztetés oszlopát nem kell kitölteni. Mentálhigiénés ellátás: általában az eseménynaplóban van dokumentálva, illetve az egyéni esetkezelés az egyéni gondozási tervben.

Fogyatékosok nappali intézménye: tökéletesen egyénre szabottan készítik az egyéni gondozási tervet, melyet teljes körű állapotfelmérés előz meg. Mindenhol megtalálható volt – a fogyatékosság fennállását igazoló országos szakértői és rehabilitációs bizottság szakértői véleménye vagy szakorvosi lelet

Támogató szolgáltatás Havi összesítő adatlap személyi segítés idejéről Szállítási adatfelvételi lap Szállítási elszámoló adatlap Havi nyilvántartás a tényleges feladatmutató számításáról Információszolgáltatási napló Diszpécser napló – nem kötelező, de javasolt (sok helyen asztali naptár helyettesíti)

Utcai szociális munka A nyilvántartást és a gondozási lapot vezetik.

Ápolást, gondozást nyújtó intézmények Kérelem: minden intézményben megfelelő Értesítés: voltak hiányosságok (Szt. 95§) Nyilvántartás: több esetben nem tartalmazta a kötelező elemeket Várólista Előgondozás: I. és II. dokumentációja az e célt szolgáló adatlapon Megállapodás: 15 napon belül általában nem küldik meg a fenntartónak Egyéni gondozási terv Ápolási terv Mentálhigiénés dokumentáció Leltár, nyilvántartás kiadott ruházatról: I/2000. (I.7.) SZCSM rendelet 48§ Egészségügyi ellátás dokumentációja: egészségügyi személylap (raktári száma A3510-170) Korlátozó intézkedések: nem jellemző a protokoll kialakítása. Nincs mindenhol nyomtatvány! Elhunytakkal kapcsolatos teendők

Összegzés Vannak intézmények, melyek példaértékű dokumentációt vezetnek. A nem állami fenntartású szolgáltatók precíz dokumentációval rendelkeznek. A kistelepüléseken, apró falvakban vannak a legnagyobb hiányosságok.

Köszönöm a figyelmet! 2017.04.04. 13