AZ ÉLELMEZÉS MINŐSÉGI DIMENZIÓI 1. Az élelmezés stratégiája 2. Az élelmezési folyamat 3. Az élelmezés szervezete 4. Az élelmezés személyi feltételei (emberi erőforrás) 5. Az élelmezés tárgyi feltételei 6. Az élelmezés ellenőrzése 7. Standardok és indokátorok 8. Fogyasztói elégedettségvizsgálat 9. Az élelmezés dokumentációja
Szállító Élettani igények Ételrecept Anyagi folyamat Tervezés Étlap tevékenység Élelmezési pénznorma Létszám adatok információ Utalványozás Megrendelő Megrendelés Kiadási bizonylat Szállító Számla/ száll.levél Beszerzés Bevételi bizonylat Kiadási bizonylat Étel- készítés ételosztó Étkeztetés Tárolás élelmiszer élelmiszer étel élelmiszer Bevételi bizonylat kivételi bizonylat Pénzügyi bizonylat Pénzügyi lebonyolítás számla Tételes anyag- nyilvántartás Létszám adatok Könyvelési bizonylat Készlet adatok Érték adatok Anyag -mozgások Élelmezési keret meg- állapítása Főkönyvi kivonat Érték könyvelés Elemzés Élelmezési pénznorma Naponkénti keret
Az élelmezés célja Gazdaságos üzemeltetés Minél optimálisabb ráfordítással minél nagyobb eredmény elérése. Fogyasztói elégedettség Nyersanyagköltség Jogszabályoknak megfelelni Energia Költségtakarékos üzemelt Munkaerő Eszközfelhasználás
AZ ÉLELMEZÉS MODELLJE kimenet bemenet ÉLELMEZÉS KÜLSŐ TÉNYEZŐK, HATÁSOK Közgazdasági, jogi, politikai, pénzügyi és egyéb környezeti hatások kimenet 1. fogyasztó elégedettsége 2. elkészült étel minősége (élvezeti érték, tápanyag) bemenet 1. fogyasztó objektív és szubjektív igénye 2.ételkészítés nyersanyagai ÉLELMEZÉS ÉLELMEZÉSI SZOLGÁLAT anyagi folyamat tevékenységi folyamat információs folyamat SZOLGÁLTATÁST IGÉNYBEVEVŐ INTÉZET tevékenységi folyamat információs folyamat BELSŐ TÉNYEZŐK, HATÁSOK építészeti adottság személyi feltételek (mennyiség és minőség) tárgyi feltételek információs hálózat (hardware, software)
A betegélelmezés célja Gazdaságos üzemeltetés Minél optimálisabb ráfordítással minél nagyobb eredmény elérése Fogyasztói elégedettség Nyersanyagköltség Jogszabályoknak megfelelni Energia Költségtakarékos üzemelt Munkaerő Ápolási idő csökkenése Eszközfelhasználás Beteg állapotváltozása
A BETEGÉLELMEZÉS MODELLJE KÜLSŐ TÉNYEZŐK, HATÁSOK Közgazdasági, jogi, politikai, pénzügyi és egyéb környezeti hatások bemenet 1. beteg és egészséges fogyasztó objektív és szubjektív igényei 2. ételkészítés nyersanyagai kimenet 1.beteg állapotában bekövettkezett változás és a fogyasztó elégedettsége 2. elkészült étel minősége (diéta, élvezeti érték, tápanyag) ÉLELMEZÉS DIETETIKAI SZOLGÁLAT és az ÁPOLÁSI EGYSÉGEK tevékenységi folyamat információs folyamat ÉLELMEZÉSI SZOLGÁLAT anyagi folyamat tevékenységi folyamat információs folyamat BELSŐ TÉNYEZŐK, HATÁSOK építészeti adottság személyi feltételek (mennyiség és minőség) tárgyi feltételek információs hálózat (hardware, software)
Központi konyhaüzem (mely folyamatot végzi) Szállítás Rendszer típusa Központi konyhaüzem (mely folyamatot végzi) Szállítás (mit, mivel, hogyan) Betegellátási épület Befejező tálalókonyha feladata Tálalókonyha feladata Betegosztály feladata Centralizált csoportos ellátás Besz. (1) Rakt.(2) Elők.(3) Ételkészítés (4a,4b, 4c) Tálalás (5) csop. Készétel szállítása termoszedényben, csoportosan tálalva Tálalás (5) egyénekre Mosogatás (7) dec Étkeztetés (6) Decentralizált ellátás Beszerzés (1) Raktározás (2) Előkészítés (3) Ételkészítés (4a, 4b, 4c) Tálalás (5) Mosogatás (7) Előkészített nyersanyag zárt edényben, tartályban Ételkészítés (4c) Tálalás (5) csoportosan Tálalás (5) egyénekre Mosogatás (7) centr. Mosogatás (7) dec. Centralizált egyéni ellátás Tálalás (5) egyén. Készétel személyre tálalva, ételszállító kocsikban vagy dobozokban
ÉLELMEZÉSI RENDSZEREK A B C D Beszerzés Raktározás Előkészítés Ételkészítés 4.a. Hidegkonyha 4.b. Cukrászat 4.c. Melegkonyha Tálalás Étkeztetés Mosogatás Központi/bázis k. ABCD Befejező tálalók. AB + CD Melegítő-tálaló k. ABC + D
Humánpolitika Tankönyv: (könyvtárban meg van) Bende Lászlóné: Humánpolitika az egészségügyben
Próbaidő Közalkalmazottaknál max. 4hónap, köztisztviselőknél max. 6 hónap Egyébként, maximum 3 hónapig terjedhet.
A foglalkoztatás megszűnése, megszüntetése A foglalkozás megszűnik: Munkavállaló halálával Kinevezésben foglalt határozott idő lejártával Munkáltató jogutód nélküli megszűnésével
Foglalkoztatás megszüntethető: Munkáltató és a dolgozó közös akaratnyilvánítása alapján Dolgozó egyoldalú akaratnyilvánítása alapján rendes felmondással a Mt. szerint Munkáltató egyoldalú akaratnyilvánítása alapján rendes felmondással a Mt. szerint
Azonnali hatállyal a próbaidő alatt Felmentéssel Fegyelmi eljárás eredményeként hivatalvesztéssel Rendkívüli felmondás
Szabadság és egyéb jogosultságok A szabadság a dolgozó regenerálódását szolgáló, évenként meghatározott mértékű, fizetéssel járó, igazolt munkahelyről való távollét. Mértéke függ a munkáltató munkajogi jelegétől Közalkalmazott /20; nap/ Köztisztviselő /25 nap/ Egyéb /20 nap/ Közal
Végkielégítés A végkielégítés mértéke 3 év után egyhavi, 5 év után 2 havi, ezt követően öt évente 1-1 havi átlagkereset összege
Ösztönző juttatások Csak az állami alkalmazottakra vonatkozik a 13. havi illetmény valamint a jubileumi jutalom. Rendkívüli szabadság Üdülési csekk Tanulmányok támogatása