A szociális kompetencia területén olyan egységes meghatározás,melyet általánosan elfogadott definíciónak tekinthetünk, mindeddig nem született.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Jánosi Beatrix szeptember 08.
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV | A KOM-PASSZ program ismertetése „KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program GEBAUER FERENC MFPI, március 7.
Az iskolai dokumentumok
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
„Ezt egy életen át kell játszani”
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Az Y generáció „laptoposítása”,avagy szociális kompetenciafejlesztés másként Dr. Buri Antalné kollégiumvezető.
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Matematika kompetenciaterület
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Szociális kompetencia
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
Sikeres, felnőtt életpálya-építő. Sikeres, felnőtt életpálya-építő.
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
A történelemtanítás, történelemdidaktika általános kérdései
A szakmai nevelés lényege, célja és feladatai
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A szociális kompetenciák fejlesztése drámapedagógiai módszerekkel
. Vass Vilmos igazgató Programfejlesztési Központ Oktatási programcsomag - kulcskompetenciák „A tudásalapú információs társadalomért” Fővárosi Pedagógiai.
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
A Mályi-projekt. Bevezető A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is Olyan.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
IKT-alapú programcsomag alkalmazása a szociális kompetencia fejlesztésében Készítette: Andiné Csorba Klára
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
A lelki egészség védelme az iskolában
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
„KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Egyéni fejlesztési tervek készítése és használata az iskolában
Szociális, Életviteli és Környezeti Kompetenciák
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
Összeállította: Patakfalvi Attiláné közoktatási szakértő
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
Okosdoboz.hu digitális taneszköz
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Barcsák Marianna - KPSZTI
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
Szociális kompetencia
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Farkasné Egyed Zsuzsanna
Előadás másolata:

SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK Összeállította: Bognár Judit

A szociális kompetencia területén olyan egységes meghatározás,melyet általánosan elfogadott definíciónak tekinthetünk, mindeddig nem született.

Mit értünk szociális kompetenciákon? A kompetencia több mint a készségek és képességek összessége. Az ismeretek, a képességek és a megszerzett tudás sikeres alkalmazásának együttesét nevezzük kompetenciának; azaz a mindenféle körülmény között eredményesen, hatékonyan alkalmazott tudást.

Szociális kompetenciákhoz sorolunk minden olyan társas képességet, készséget, amely nélkül nem lehet sikeres az egyén szocializációja. Fontos,hogy azt az érzetet alakítsuk ki, hogy ő képes valamire-, tehát a belső biztonság és magabiztosság nélkülözhetetlen összetevője e kompetenciának.

Melyek azok a szociális képességek, amelyeket a gyerekeknek meg kell tanulniuk? Beszélgetési képesség. Meghallgatni egymást közbeszólás nélkül. Figyelni másokra megérteni mit érez, mit szeretne a másik. Érdeklődni mások iránt. Elfogadni másokat. Egyenrangúként kezelni, elfogadni a másságával együtt. Akarni együttműködni másokkal. Elfogadni a szabályokat és megállapodásokat.

Udvariasság. Jó modor. Üdvözlések találkozáskor és elváláskor Udvariasság. Jó modor. Üdvözlések találkozáskor és elváláskor. Kedvesség. Egy helyzettel való megbirkózás. Érvelés. A szabályokhoz és megegyezésekhez való alkalmazkodás. Ígéret betartása. Ne nevesse ki, ne sértegesse a másikat. Felelősség az anyagi javakért akkor is, ha nem a miénk.

Kapcsolatteremtés másokkal. Mások megbecsülése, tiszteletadás, kedvesség, bók. Biztatni,bátorítani másokat,dicsérni. Tekintettel kell lenni másokra. Esélyt adni másoknak, még ha kevésbé alkalmasak is az adott feladatra. Önuralom. Békén hagyni másokat, ha egyedül akarnak maradni. Pontosság. Szervezettség. Jó időbeosztás.

Programcsomagok A kidolgozott hat programcsomag készségek, képességek és viselkedés minták fejlesztését célozza.

Alapfok Középfok 1-6. évfolyam 7-12. évfolyam. Műveltségterülethez kötődő A típusú. A szociális kompetenciának a tágabb világgal (természet és társadalom) való harmonikus kapcsolat részét erősítő csomagok. Inkább képesség és készség formálása. Én és a világ Környezettudatos magatartás Kritikai gondolkodás Az emberiség értékeinek védelme Polgár a demokráciában (civil szerepek) A szabad véleményalkotás A döntési képesség Felelősség tudat Vitakészség Kereszttantervhez kötődő B típusú A szociális kompetenciának a szűkebb környezettel való harmonikus kapcsolat részét erősítő csomag. Inkább képesség és készség formálás. Én és a másik (az együttműködés fejlesztése) Baráti magatartás Hitelesség Empátia Kooperativitás Autonómia és elfogadás Felnőtt szerepek Tudatosság a kapcsolatokban Baráti és szerelmi képesség Szülőszerep Munkatársi viszonyok Emberi- és gyermeki jogok tiszteletben tartása. Tanórán kívüli C típusú A szociális kompetencia alapját képező személyes kompetenciát erősítő csomagok. Inkább attitűd formálás. Az Én dimenziója Önállóság Önbizalom, pozitív énkép Belső harmóniára való képesség Önjutalmazás Alkotó kedv, kreativitás Toleranciára nevelés (a másik és én) Önelfogadás Nyitottság Előítélet mentesség Szorongás mentesség Kíváncsiság Rugalmasság

A programcsomagok tematikája Az A, B és C programcsomagok tematikája rímel egymásra, gyakran összefüggenek, egymást erősítik. A program végig az általános iskolai és középiskolai követelményrendszert (NAT, kerettantervek), illetve a kétszintű érettségi elvárásait tartja szem előtt. Tanórák nagyobb része konkrét tantárgyi tudnivalókat is közvetít, más modulok pedig megszilárdítják, elmélyítik, gyakoroltatják a már meglevő tudást.

Az alapfok (1–6. évfolyam) vázlatos tematikája: Környezetünk (élő és élettelen természet, környezetvédelem, energia, földrajzi környezetünk, erdei iskola, lakóhelyünk) Testünk (testünk és életműködésein, egészség, étkezés, mozgás, szervezetünk változásai) Személyiségünk (jeleink, tükör, bizalom, önismeret, önbizalom, felelősségvállalás, tanulás, pályaválasztás)

Tér (közösségi és személyes terek, lakótér, játéktér) Társadalom (a társadalom és gazdaság működése, közösség, média, fogyasztó szokások) Kommunikáció (nyilvános kiállás, jeleink) Kapcsolatok (barátságok, együttlét, konfliktusok, társismeret, előítéletek, otthon,játékaink) Kultúra (ünnepek, versek, motívumok, jelképek, népmesék, teremtésmítoszok, szokások, hagyományok)

A modulok A modulok könnyen áttekinthető, nagyrészt táblázatos formában készültek. Minden egyes modul a következő szerkezet szerint épül fel: Címlap Modulleírás Módszertani ajánlás Mellékletek felsorolása Modulvázlat Tanári mellékletek Diákmellékletek

Címlap Tartalmazza a foglalkozás címét, alcímét, szerzőjének nevét; a foglalkozás kódszámát (ennek alapján gyorsabban el lehet igazodni a programcsomagok, évfolyamok és modulok között); a kompetenciaterület és a programcsomag nevét és azt, hogy melyik évfolyamnak szól a modul.

Modulleírás A modulleírás a foglalkozással kapcsolatos alapvető pedagógiai tudnivalókat tartalmazza a következő táblázat formájában:

A modul közvetlen célja A modul témái, tartalma Megelőző tapasztalat Ajánlott korosztály [életkor} Ajánlott időkeret [időkeret 45 perces órákra számítva] A modul közvetlen célja [célok megfogalmazása] A modul témái, tartalma Témák: [legjellemzőbb témakörök] Tartalom: [rövid ismertetés] Megelőző tapasztalat Ajánlott továbbhaladási irány [ajánlott tevékenység] A kompetenciafejlesztés fókuszai [fejlesztendő kompetenciák a kompetenciaháló alapján] Kapcsolódási pontok A NAT-hoz: [műveltségi terület(ek) neve] A tantárgyakhoz: [tantárgyak neve] A modulokhoz: [kapcsolódó modulok címe] Támogató rendszer [felhasznál és ajánlott szakirodalom]

A modul mellékletei A tanári és diákmellékletek (szövegek, képek, feladatok, a pedagógusok számára a feladatok megoldó kulcsai) . A programcsomagokhoz nem készültek sem tankönyvek,sem kötött-fűzött munkafüzetek. A foglalkozások keretében használható tanulói eszközök alappéldányai szükség szerinti mennyiségben sokszorosíthatók. A modulok leírásai mindig tartalmaznak arra vonatkozó útmutatást, hogy melyik eszközből milyen mennyiségre van szükség egyik vagy másik módszertani megoldás választása esetén.

Segédanyagok a programcsomagok alkalmazásához Tanári kézikönyv a szociális kompetenciák fejlesztéséhez – 1–12. évfolyam. Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht. Budapest, 2008 Fehér Márta – Kiss Tamás – Szebényi Csilla – Tallér Júlia: Például… Pedagógusok gyakorlati példái a személyközpontú szemlélet iskolai megvalósítására. Sulinova Kht. Budapest, 2005 A szociális, életviteli és környezeti kompetenciák fejlesztésének programjáról (Általános iskola 1–6. évfolyama). Tájékoztató füzet szülőknek. http://www.educatio.hu/

„ Az a feladatunk, hogy a gyermek környezetében olyan hatást fejtsünk ki, hogy egészen a gondolatokba és érzületekbe menően a jót, az igazat, a szépet és a bölcset utánozó lénnyé lehessen.”     Rudolf Steiner