Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tanító szak, nappali- és levelező tagozat

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tanító szak, nappali- és levelező tagozat"— Előadás másolata:

1 Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
TECHNIKA – ÉLETVITEL – HÁZTARTÁSTAN Záróvizsga felkészítés Tanító szak, nappali- és levelező tagozat Dr. Géczi-Laskai Judit Dr. Siposné Tavaszi Virág Dr. Császár Lilla

2 Kollokviumi tételek/záróvizsga témakörök
Forrás: TO.: (Letöltés ideje: ) 8 tétel – 5 témakör GYAKORLATI PÉLDÁK!!!!!

3 Záróvizsga témakörök 1. Technikai kultúra és technikai nevelés
2. Technikai ismeretszerzés, ismeretátadás. 3. Fejlesztendő készségek és képességek a technikai megismerés folyamatában. 4. Természetes környezet, épített környezet 5. A tanítás-tanulás hatékonyságát meghatározó tényezők.

4 1. Technikai kultúra és technikai nevelés
A technikai nevelés változása a történelem során. Az Életvitel és gyakorlati ismeretek műveltségi terület célja, feladatai, szerepe a gyermeki személyiség fejlesztésében. A technikai szemlélet formálása, az életviteli szokások alakítása, az önismeret fejlesztése, a szociális- és társadalmi kompetenciák megalapozása.

5 2. Technikai ismeretszerzés, ismeretátadás
A technikai ismeretszerzés folyamata. A saját élményből adódó problémák megoldásának technikai lehetőségei. A környezettudatos magatartás alakítása az anyagmegmunkáló feladatok során. Az anyag- forma- funkció-szerkezet és eljárási módok összefüggésének felfedezése. Mérés és anyagvizsgálat.

6 3. Fejlesztendő készségek és képességek a technikai megismerés folyamatában
A technika és életvitel tanításának fejlesztési feladatai. A fejlesztendő készségek és képességek rendszere. A képességfejlesztés folyamatának bemutatása, különös tekintettel a gondolkodási képességek, valamint a konstruáló képesség fejlesztésére.

7 4. Természetes környezet, épített környezet
   Természetes környezet és épített környezet viszonya. A környezethez fűződő harmonikus viszony alakítása az épített környezet modellezése során. A rajzi kommunikáció és térszemlélet fejlesztésének lehetőségei. A technika-történeti érdekességek/természeti találmányok megfigyelése és értelmezése, az ezekhez kapcsolódó ismeretterjesztő szövegek segítségével.

8 5. A tanítás-tanulás hatékonyságát meghatározó tényezők
Munkavégzési és tanulási szokások alakítása, a fejlesztést meghatározó lehetőségek. A technika órák tervezése, szervezése és megvalósítása, az alkalmazott módszereket és munkaformákat meghatározó tényezők. Az együttműködés fejlesztése a technika órán, differenciálás és személyes bánásmód az órákon.

9 Szakirodalmi forrás Benke Zoltánné (2002): Modell és modellezés a technika tanításában. In.: Szendi Gábor (szerk.): Kiegészítő irodalom a technika és tantárgypedagógia tantárgyhoz, Vitéz János Római Katolikus Tanítóképző Főiskola, Esztergom Géczi- Laskai Judit (2015): Kézművesség, In.: ( ) Kiss Sándor (2004): Technika, Kölcsey F. Református Tanítóképző Főiskola, Debrecen Kovács Imréné (2003): Technika tantárgypedagógia szöveggyűjtemény, ELTE TÓFK, Budapest Szóda Ferenc (1995): Technika tantárgypedagógia, NTK., Budapest Újhelyiné Pethő Éva PPT. Segédanyaga (Vizuális nevelési Tanszék honlapja)

10 Sikeres felkészülést kívánunk!


Letölteni ppt "Tanító szak, nappali- és levelező tagozat"

Hasonló előadás


Google Hirdetések