Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért"— Előadás másolata:

1 Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
„Az én könyvtáram” Projektismertető konferencia FSZEK, június 7.

2 Mi a biblioterápia? 1. Elsősorban csoportos, befogadó, élményfeldolgozó művészetterápiás módszer, mely szövegek meghallgatása által generált érzelmek, gondolatok, emlékek asszociációs feldolgozása segítségével a foglalkozáson résztvevők személyiségfejlődését, öndefiníciós képességének megerősödését eredményezhetik.

3 Mi a biblioterápia? 2. A foglalkozás középpontjában az egyes ember áll, akit a csoportvezető abban segít, hogy az adott témát a lehető legszemélyesebb formában dolgozza fel. A cél az, hogy az egyén észrevegye, meglássa a szövegben a saját történetét. A tudatosság és a reális önismeret alapvetően befolyásolja a viselkedést, az (iskolai) eredményességet is.

4 Égigérő mesefa Mindenki kimeríthetetlen és határtalan lehetőségeket hordoz magában!

5 A foglalkozások 1. A könyvtár megszólítja az óvodát, iskolát, felveszi a kapcsolatot a pedagógussal; A pedagógus meghatározza az érintett korosztályt, kijelöli az érintett gyerekeket és megfogalmazza az elérendő nevelési célt; A könyvtáros-terapeuta a témának és az életkornak megfelelő (irodalmi) szöveget választ, majd korosztálytól függően perces komplex foglalkozás-forgatókönyvet készít és valósít meg.

6 A foglalkozások 2. Az előkészítés és a megvalósítás a könyvtárostól sokoldalú, komplex ismereteket kíván! A maximum 10 résztvevős csoporton szerzett tapasztalatokat, meglátásokat a pedagógus és a könyvtáros később megbeszéli, ami a csoporttal való további közös munka alapját képezi. Egy-egy csoport legalább három alkalommal vesz részt biblioterápiás foglalkozáson.

7 A foglalkozások 3.

8 A foglalkozások 4. Fejlesztik a probléma-megoldási képességet;
növelik a nyitottságot, a szociális érzékenységet, az empátiát, a toleranciát; erősítik a kommunikációs készséget, az asszertivitást; előtérbe helyezik a közösségben való együttműködést; segítenek a szorongás oldásában; kreativitást igényelnek; segítik az érzelmi nevelés folyamatát; hozzájárulnak az önismeret, az öndefiníciós képesség megszerzéséhez.

9 A foglalkozások 5. Hozzájárulnak az olvasás népszerűsítéséhez;
a könyvtárhasználat megismertetéséhez és a gyakorlat elmélyítéséhez; az anyanyelvi műveltség fejlesztéséhez; a szövegértési kompetencia megerősítéséhez. Ismereteket közvetítenek és közösségépítés valósul meg általuk.

10 A foglalkozások eredménye
A könyvtár, ha személyes fejlődésükben segíteni tudja a szűkebb-tágabb környezetében élőket, az elsősorban az érintetteknek jó. De visszahat a könyvtárra is; részese lehet az egyéni és közösségi szinten megvalósuló kulturált, minőségi életnek.

11 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
Bereiné Vasas Andrea II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Miskolc


Letölteni ppt "Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért"

Hasonló előadás


Google Hirdetések