Az Európai Közösségek Bírósága - A Bíróság - Az Elsőfokú Bíróság - (A Közszolgálati Törvényszék)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A jogi személyek személyiségi jogai, szervezete és ellenőrzése
Advertisements

Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
 nov. 4-én fogadták el  szeptemberében lépett hatályba  Cél: alapvető emberi jogok fenntartása+realizálása  Kötelezettségek kikényszeríthetőségéért.
Schenk B november 7. BCE Az emberi jogok regionális védelme november 7.
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
Az Európai Unió szervezeti felépítése
Az Európai Konvent működése Bakos Gábor BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar.
Fogyasztói igényérvényesítés – bírósági eljárás
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió intézményrendszere
Európai Uniós ismeretek Mintafeladatok. Válassza ki a helyes megoldást! 1.Mikor írták alá a Római Szerződéseket? a)1948 b)1957 c)1967 d)1978 Megoldás:
Az Európai Unió intézményei, az EU és Magyarország
A Fővárosi Törvényszék
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
alkotmány – állam- és kormányformák
204/86. sz. ügy Görög Köztársaság kontra Európai Közösségek Tanácsa.
Európai Parlament kontra az Európai Közösségek Tanácsa és az Európai Közösségek Bizottsága C-181/91. és C-248/91.
Készítette: Bakos Bálint Európai Közösségek Tanácsa kontra Európai Parlament Ügyszám:C-284/90.
Miként viszonyul egymáshoz az EU általános költségvetése és az Európai Fejlesztési Alap?
Környezeti hatásvizsgálati eljárás Kvt §, R §
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
A munkavállalói FB tagság
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
1 Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Az Európai Unió szervezeti felépítése
Országos népszavazás és népi kezdeményezés
Az Európai Unió intézményei és döntéshozatali rendszere
Polgári Légiközlekedési Hatóság
Földes Ádám A Paksi Atomerőmű és az információszabadság egy fejlődő demokráciában.
Egészségügyi panaszok az Európai Fogyasztói Központ gyakorlatában „Egészségügyi szolgáltatások – békéltető testületek szerepe és jövője a fogyasztóvédelemben”
Az EU környezetvédelmi jogának végrehajtása: az Európai Bizottság és a nemzeti bíróságok szerepe (bevezetés) Budapest, január 11. Koller Péter Európai.
Az uniós környezetvédelmi jog alkalmazása Január 11.
Fogyasztóvédelmi jogviták rendezése a Pest Megyei Békéltető Testület gyakorlatában Egyszerűen - Gyorsan - Ingyenesen „Törökbálinti Ősz” – Vásár és Kiállítás.
Mediátorképzés Büntető mediáció.
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Jogorvoslatok a Ket-ben
A felülvizsgálat előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A perújítás előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
A versenytörvény módosítása
1 Dr. Villányi József Az Európai Unió Bíróságának története, szervezete és hatásköre.
Külkereskedelem és EU jog Dr. Marosi Zoltán Rein és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Iroda október 18.
Közösségi jog. A közösségi jog forrásai:  Az Európai Unió Hivatalos Lapja (HL) „L”-sorozat („Legislatio”), „C”-sorozat („Communicatio”) „HLS” (kiegészítés.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió intézményrendszere.
Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
A közigazgatási bíráskodás - A közigazgatási bíráskodás - Az eljáró bíróságok Polgári eljárásjog Polgári eljárásjogelőadás Dr. Pribula László egyetemi.
A közigazgatási perek I.
Az EU felépítése és alapelvei
Egységes perrend Egységes perrend, a szabályozási modell a törvényszékre szabott. Általános elsőfokú hatáskörrel a törvényszék rendelkezik (itt kötelező.
Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság
Polgári ügyekben eljáró bíróságok
Az alkotmány és az alkotmánybíróság.
Illetékesség, kijelölés
A közigazgatási perek április 3..
A közigazgatási bíráskodás alapjai
. Készítette: Bőszén Adrienn NKE-ÁKK BA II
Az EU intézményrendszere
Az Európai Unió egyéb intézményeiről
Polgári perjog előadás
Kompetenciák 1. Joghatóság
A Fővárosi Törvényszék
Közbeszerzési Döntőbizottság
Az EU jogrendszere őszi szemeszter Szegedi László NKE-ÁKK
Az EU jogrendszere őszi szemeszter Szegedi László NKE-ÁKK
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

Az Európai Közösségek Bírósága - A Bíróság - Az Elsőfokú Bíróság - (A Közszolgálati Törvényszék)

A Bíróság 25 bíró 25 bíró 8 főtanácsnok 8 főtanácsnok a Hivatal a Hivatal Bírói tanácsok (teljes ülés, nagytanács, háromtagú, illetve öttagú tanács) Bírói tanácsok (teljes ülés, nagytanács, háromtagú, illetve öttagú tanács)

Keresetfajták a Bíróság előtt Kötelezettségszegési eljárás tagállam ellen (indíthatja: Bizottság vagy másik tagállam) Kötelezettségszegési eljárás tagállam ellen (indíthatja: Bizottság vagy másik tagállam) A Tanács és az EP által együttesen hozott jogi aktusok megtámadása vagy ilyen aktusok meghozatalának elmulasztása miatt indított keresetek egy tagállam által A Tanács és az EP által együttesen hozott jogi aktusok megtámadása vagy ilyen aktusok meghozatalának elmulasztása miatt indított keresetek egy tagállam által Előzetes döntéshozatali eljárás (tagállami bíróság által feltett kérdések) Előzetes döntéshozatali eljárás (tagállami bíróság által feltett kérdések) Fellebbezés az Elsőfokú Bíróság határozataival szemben Fellebbezés az Elsőfokú Bíróság határozataival szemben

Az Elsőfokú Bíróság 25 bíró 25 bíró Főtanácsnok nincs Főtanácsnok nincs

Keresetfajták az Elsőfokú Bíróság előtt Jogi aktusok érvényességének megtámadása (kivéve az EP és a Tanács együttes aktusai) Jogi aktusok érvényességének megtámadása (kivéve az EP és a Tanács együttes aktusai) Intézményi mulasztás (kivéve az EP és a Tanács együttes aktusai) Intézményi mulasztás (kivéve az EP és a Tanács együttes aktusai) Közösség által szerződésen kívül okozott kár megtérítése Közösség által szerződésen kívül okozott kár megtérítése Választottbírósági kikötés alapján Választottbírósági kikötés alapján Fellebbezés a Közszolgálati Törvényszék határozataival szemben Fellebbezés a Közszolgálati Törvényszék határozataival szemben

A Közszolgálati Törvényszék 2004 novemberében jött létre, még nem működik, de tagjait (7 fő) kijelölték 2004 novemberében jött létre, még nem működik, de tagjait (7 fő) kijelölték Hatásköre a Közösség és alkalmazottai közötti munkaügyi jogvitákra terjed ki Hatásköre a Közösség és alkalmazottai közötti munkaügyi jogvitákra terjed ki Tagjai nyilvános pályázat útján lettek kiválasztva Tagjai nyilvános pályázat útján lettek kiválasztva

Fontos jellemzők Az Európai Közösségek Bírósága nem fellebbviteli fórum a nemzeti bíróságok előtti jogvitákban Az Európai Közösségek Bírósága nem fellebbviteli fórum a nemzeti bíróságok előtti jogvitákban Magánszemélyek korlátozott módon „kerülhetnek” az Európai Közösségek Bírósága elé Magánszemélyek korlátozott módon „kerülhetnek” az Európai Közösségek Bírósága elé A Bíróság, az Elsőfokú Bíróság és a Közszolgálati Törvényszék között alapvetően hatáskör-megosztási és nem hierarchikus viszony áll fenn A Bíróság, az Elsőfokú Bíróság és a Közszolgálati Törvényszék között alapvetően hatáskör-megosztási és nem hierarchikus viszony áll fenn Az eljárásoknak írásbeli és szóbeli szakasza van, azonban az írásbeli szakasz a domináns Az eljárásoknak írásbeli és szóbeli szakasza van, azonban az írásbeli szakasz a domináns

Feladatmegosztás Magyarországon 1084/2004. (VIII. 27.) Korm. határozat (mód: 1023/2005. korm. határozat) 1084/2004. (VIII. 27.) Korm. határozat (mód: 1023/2005. korm. határozat) IM-EüH társfelelősség IM-EüH társfelelősség EüH: dokumentumok továbbítása, kötelezettségszegési eljárások bizottsági szakaszának koordinálása EüH: dokumentumok továbbítása, kötelezettségszegési eljárások bizottsági szakaszának koordinálása IM: Bíróság előtti eljárással kapcsolatos beadványok készítése, a Magyar Köztársaság Képviselete, ítéletek figyelése IM: Bíróság előtti eljárással kapcsolatos beadványok készítése, a Magyar Köztársaság Képviselete, ítéletek figyelése