Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az EU intézményrendszere

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az EU intézményrendszere"— Előadás másolata:

1 Az EU intézményrendszere
EU Parlament EU Tanácsa EU Bizottság

2 A Tanács főépülete, a Justus Lipsius Brüsszelben

3

4 Az Európai Tanács története
Az Európai Tanács 1974-ben jött létre és eredetileg informális fórumként szolgált az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfői közötti tárgyalásokhoz.  Hamarosan azonban jelentősebb szerepre tett szert és az EU céljainak és prioritásainak meghatározásáért felelős szervvé vált. Az 1992-es Maastrichti Szerződés hivatalos jogállást és szerepet ruházott az Európai Tanácsra, nevezetesen azt, hogy lendületet adjon az EU-nak és meghatározza annak általános politikai irányvonalait. 2009-ben a Lisszaboni Szerződés által bevezetett változások következtében az Európai Tanács a 7 uniós intézmény egyike lett. 

5 Az Európai Tanács első ülése Dublinban, 1975. március 11-én

6 Az Európai Tanácsról Alapítás éve: 1974 (informális fórum), 1992 (hivatalos státusz), 2009 (hivatalos uniós intézmény) Székhely: Brüsszel (Belgium) - Az EU programadó intézménye - Az Európai Tanács határozza meg a programot a későbbi szakpolitikai döntéshozatalhoz, ezért ülései központi jelentőségűek az EU életének szempontjából.

7 Az Európai Tanács Hagyományosan az Európai Tanács csúcstalálkozóinak az Európai Unió Tanácsának elnökségét ellátó ország adott otthont. 2000 végén megállapodás született arról, hogy e találkozókat Brüsszelben kell megrendezni (nizzai szerződés). A hasonlóan félévi rendszerességgel (a félév derekán) megrendezett "informális", de ugyancsak nagy jelentőségű (általában egy-egy kiemelt témával foglalkozó) EiT-üléseket az elnökséget adó országok továbbra is megrendezhetik saját országukban. 

8 Az Európai Tanács Az EU állam-, ill. kormányfőinek rendszeresen tanácskozó testülete. Ált. a kormányfők, prezidenciális demokráciák esetén (pl. Franciaország) az államfő Tagja az Európai Bizottság elnöke, valamint az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is Évente 2-4 alkalommal Az Európai Tanács általában Brüsszelben ülésezik, az üléseket az Európai Parlament elnökével való találkozó előzi meg.

9 Állandó elnök és feladatai
Elnök: két és fél éves időszakra választják, megbízatása egy alkalommal meghosszabbítható. Párhuzamosan nem tölthet be semmilyen tagállami hivatalt. - az ülések előkészítése - a megbeszélések levezetése - a résztvevők közötti konszenzus kialakítása - A Európai Bizottság elnökével együttesen látja el az EU legfelsőbb szintű képviseletét. - Külügyi és biztonsági kérdésekben pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő feladata az uniós érdekek képviselete.

10 2007. november 16-tól szeptember 22-ig a Lengyel Köztársaság miniszterelnöke volt december 1-től az Európai Tanács elnöke Herman A. Van Rompuy belga politikus és államférfi, 2008. december 30. és 2009. november 25. között Belgium miniszterelnöke

11 Az Európai Tanács felkérheti az Európai Bizottságot arra, hogy megoldási javaslatot dolgozzon ki; úgy határozhat, hogy az Európai Unió Tanácsa (azaz a Miniszterek Tanácsa) elé utalja az ügyet.

12 Az Európai Unió Tanácsa
vagy Miniszterek Tanácsa. Így nevezik a tagállamok – szintén rendszeresen ülésező – minisztereit, akik az Európai Tanács által hozott döntéseket jogi formába öntik Általános Ügyek Tanácsa Elnöke a soros elnökséget betöltő tagállam külügyminisztere

13 A soros elnökség intézménye
A Tanács elnöki tisztét félévente más-más tagállam tölti be. Az elnöki tisztet betöltő tagállamok hármas csoportokban, az úgynevezett elnökségi triókban szorosan együttműködnek egymással. A trió tagjai hosszú távú célokat jelölnek ki és közös programot készítenek. A közös program alapján a három ország mindegyike elkészíti részletes féléves tervét.

14

15 Miniszterek Tanácsa A Tanácsban az uniós országok miniszterei üléseznek Uniós jogszabályokat vitatnak meg, módosítanak és fogadnak el, Összehangolják az uniós szakpolitikákat. Az Európai Tanács iránymutatásai alapján kialakítja az EU kül- és biztonságpolitikáját. A miniszterek felhatalmazással bírnak arra nézve, hogy kormányuk nevében kötelezettséget vállaljanak a Tanács ülésein elfogadott intézkedések végrehajtására.

16 Az Európai Unió Tanácsa - Összetétel
Nincsenek állandó tagjai A Tanács 10 különböző formációban ülésezik a megvitatásra kerülő szakpolitikai terület függvényében. A tagállamokat a kérdéses szakpolitikai területért felelős miniszterek képviselik az ülésen.

17 Elnökség és feladatai a Tanács jogalkotási munkájának előmozdítása
Biztosítania kell az Unió programjának folytonosságát a tisztességes, semleges közvetítő szerepét kell betöltenie az elnökség vezeti a Tanács különböző formációinak és az előkészítő szerveknek az üléseit. (pl.: Állandó Képviselők Bizottsága – COREPER) Az elnökség gondoskodik a megbeszélések szabályszerű lefolytatásáról

18 Elnökség A Külügyek Tanácsának viszont állandó elnöke van: az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. A Tanács összes többi ülésén az EU soros elnökségét betöltő országnak az a minisztere elnököl, aki az ülés tárgyát képező szakpolitikai területért felelős.

19 Döntéshozatal A Tanács megbeszélései és a szavazás nyilvánosak.
Minősített többség: ◦a döntést az uniós országok 55%-a támogassa (az Uniót jelenleg 28 tagállam alkotja, így az 55% 16 tagországnak feleltethető meg), ◦továbbá hogy az igennel szavazó tagországok lakosainak száma együttesen elérje vagy meghaladja az Unió teljes lakosságának 65%-át. Ahhoz, hogy megakadályozhassák a döntés elfogadását, legalább 4 tagországnak nemmel kell szavaznia. Feltételt jelent az is, hogy e 4 tagország népessége együttesen legalább 35%-át alkossa az EU teljes lakosságának. Külpolitikai és adóügyeknél az összes tagállam hozzájárulása szükséges!

20 A Gazdasági és Pénzügyi Tanács ülése, 2014. május 6.
AZ EURÓPAI TANÁCSRÓL ÉS A TANÁCSRÓL DIÓHÉJBAN p. 3.

21 Az Európai Tanács és a Brexit
A népszavazás előtt kedvezmények és mentességek felajánlása a briteknek (pl.: a font megvédése, „lazább uniós kötöttségek”) "Ami nem öl meg, az erősít" - hangoztatta Donald Tusk A soros elnökség intézményét eggyel elcsúsztatják, így az észtek veszik át NBr. Helyét


Letölteni ppt "Az EU intézményrendszere"

Hasonló előadás


Google Hirdetések