Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2005 február 7Dr. Tánczos László BME EISZK1 Az oklevélmelléklet előállításának technikai és informatikai háttérbiztosítása. Tánczos László igazgatóhelyettes,
Advertisements

Az érettségi rendszere
Educatio Kht. Országos Felsőoktatási Információs Központ Felsőoktatási Felvételi 2008.
Az oklevélmelléklet előállítása az Oklevélmelléklet-készítő Program használatával Egyéb Hallgatói Nyilvántartó Rendszer használata esetén.
Az oklevélmelléklet kiadásának jogi szabályozása
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
Szakmai nap a képesítések elismeréséről
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
1 A felnőttképzés aktuális jogi környezete Nagy Zsolt.
. Az általános felsőoktatási felvételi eljárás 2012-ben Stéger Csilla főosztályvezető Oktatási Hivatal - Felsőoktatási Főosztály Pécs, december 5.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Az elismerést segítő információforrások Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
Az oklevélmelléklet és helye az Europass dokumentumcsaládban
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
Europass dokumentumok cégeknek We mean business, október 18.
Méltányossági elvek a közoktatásban
A rendszerépítés változó jogszabályi környezetben A pedagógusképzés a magyar bolognai rendszerben – ELTE IV. Pedagógusképzési nap Papp Lajos ELTE Pedagogikum.
. J elentkezés a kétszintű érettségire 2004/2005. tanév február 10.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
Dr. Mészáros Gábor október 20. A szakmai képesítések elismeréséről szóló 2005/36 EK irányelv Dr. Mészáros Gábor október 20. Magyar Ekvivalencia.
Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és.
Oklevélmelléklet– készítő program bemutatása 2005
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
Kommunikáció az egyetemen konferencia Pécs,
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
Ügyfélszolgálatok minőségi fejlesztése Hallgatói és Oktatói „BAT” ügyfélszolgálat a Nyíregyházi Főiskolán Márföldi Józsefné alprojekt vezető.
A H ARMADIK ORSZÁGBELI ÁLLAMPOLGÁROK KÉPESÍTÉSÉNEK ELISMERÉSE Mészáros Gábor október 21.
A BETEGEK BIZTONSÁGA ELKERÜLHETŐK-E A HIBÁK?
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
Pedagógus oklevelek elismerése
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Felsőoktatási tanügyigazgatás Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
Útlevél a tanulási és munkavállalási célú mobilitáshoz
Oklevélmelléklet előállítása Neptun
2005 február 7Dr. Tánczos László BME EISZK1 Az oklevélmelléklet készítő program alkalmazásának előkészítése Tánczos László igazgatóhelyettes az Oktatási.
Az oklevélmelléklet előállítását segítő helpdesk és honlap Kissné Pap Margit vezető főtanácsos oklevélmelléklet koordinátor.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Távmunka a területfejlesztésben
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
Vasútszabályozási Osztály
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
Jankovits László egyetemi docens PTE BTK
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
Nemzeti Képesítési Keretrendszer Romániában A jelenlegi helyzet - áttekintés Liliana Voicu Nemzeti Felnőttképzési Tanács - NQA Budapest, október.
Az oklevélmelléklet előállításának folyamata Kollár István magyar nemzeti koordinátor.
EUROPASS.
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
2014. november Rendek Tímea
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
Pályaválasztási szülői értekezlet
A szaktudás dokumentálása – Europass. Ahány ország, annyi…  Oktatási és képzési rendszerek különbözőek  A kompetenciák és képzettségek különbözőek,
Bizonyítványok és oklevelek elismerése Magyarországon és külföldön, elsősorban az Európai Unióban Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ.
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
A szaktudás dokumentálása – Europass
Tájékoztató a 2020-as felsőoktatási felvételi eljárásról
Előadás másolata:

Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről 2005. február 10. Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről Kissné Pap Margit vezető főtanácsos, oklevélmelléklet-koordinátor Oktatási Minisztérium Oklevélmelléklet továbbképzés 2005. február

2005. február 10. Témák Az oklevélmelléklet célja, kialakulásának és szabályozásának kronológiája A felsőoktatási törvény oklevélmellékletre vonatkozó bekezdésének értelmezése Az Oktatási Minisztérium irányításával elvégzett eddigi előkészítő munkák A szabályozás rövidesen bekövetkező változásai és az ezekhez kapcsolódó további tervek

Az oklevélmelléklet-dokumentum célja és kialakulásának és állomásai 2005. február 10. Az oklevélmelléklet-dokumentum célja és kialakulásának és állomásai Lisszaboni Egyezmény a felsőoktatási képesítések elismeréséről (1997.) Az oklevélmelléklet európai modelljének kialakítása (1997-98.) „Az oklevélmelléklet felhasználói kézikönyve” című kiadvány (2000.) Bolognai Nyilatkozat, 2001-es prágai és 2003-as berlini konferencia

Jogi szabályozás 2005. február 10. A felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény 97.§ (5) bekezdése: „Külföldi felhasználásra kérelem alapján idegen nyelvű oklevélmelléklet adható ki, amely a tanulmányi kötelezettség legfontosabb adatairól és a tanulmányi eredményekről ad tájékoztatást.” A felsőoktatási törvény 2003-as módosításakor került bele a jogszabályba az oklevélmellékletre vonatkozó újabb 97. §(8). bekezdés: „A hallgató kérésére a felsőoktatási intézmény magyar nyelvű oklevélmellékletet állít ki az Európai Bizottság és az Európa Tanács által kidolgozott oklevélmelléklet szerint. A hallgató kérésére és költségére az oklevélmellékletet angol nyelven is ki kell adni.” „

Hogyan értelmezzük a felsőoktatási törvény 97.§ (8) bekezdését? 2005. február 10. Az oklevélmelléklet kiadása nem visszamenőleges hatályú: először a 2003/2004-ben végzett hallgatóknak kellett kiadni Nem kötelező minden végzett hallgatónak oklevélmellékletet kiállítani, csak annak aki kéri A magyar nyelvű oklevélmelléklet ingyenes, fizetni csak az angol nyelvű dokumentumért valamint a magyar és angol nyelvű változat másolati példányaiért kell. A költségtérítés mértékét a felsőoktatási intézményeknek saját hatáskörben határozzák meg, az oklevélmelléklet kiadásának szabályozása során Az oklevélmelléklet szorosan kapcsolódik a kreditrendszerhez és az elektronikus tanulmányi nyilvántartó rendszerekhez; ezek hiánya vagy hiányossága esetén nem lehet az európai modellnek maradéktalanul megfelelő dokumentumot kiállítani

Az oklevélmelléklet kiadását segítő előkészítő-munkák 2005. február 10. Szakértői bizottság létrehozása Folyamatos tájékoztatás: honlap(www.om.hu/ds),”segélyvonal” info.ds@om.hu), konferenciák, továbbképzések Elkészült a hazai felsőoktatásban oktatott szakok és a felsőoktatásban használt fogalmak magyar és angol nyelvű jegyzéke Létrejött egy olyan szoftvert, amely a tanulmányi nyilvántartó rendszerekből importált adatok felhasználásával oklevélmellékletet állít elő Az OM kezdeményezte az oklevélmelléklet biztonsági okmánnyá minősítését Az oklevélmelléklethez szükséges nyomtatvány megtervezése, a Pátria Nyomda felkérése a nyomtatás előkészítésére Oklevélmelléklet–készítő szoftver használatára felkészítő ötnapos továbbképzés

A jogi szabályozás változásairól és a további feladatokról 2005. február 10. A jogi szabályozás változásairól és a további feladatokról A közeljövőben két változás várható az oklevélmelléklet szabályozásában: Az új felsőoktatási törvénytervezet 63. § (2) bekezdése a következőket tartalmazza: „Az alapképzésben és a mesterképzésben szerzett oklevél mellé ki kell adni az EB és az ET által meghatározott oklevélmellékletet magyar és angol nyelven, valamint nemzeti és etnikai kisebbségi képzés esetében – a hallgató kérésére – az érintett kisebbség nyelvén.” (hatálybalépés:30 nap) A másik szabályozásbeli változás a képesítések és kompetenciák átláthatóságának egységes keretéről, az Europassról szóló 2004. december 15-ei EU határozattal függ össze

Az OM 2005-ben három feladatcsoport megoldására törekszik: 2005. február 10. Az OM 2005-ben három feladatcsoport megoldására törekszik: Az Oklevélmelléklet-készítő szoftver hibáinak kiküszöbölése, használatának megkönnyítése Az új felsőoktatási törvény végrehajtására való felkészülés Az oklevélmelléklet és az Europass dokumentum-csomag követelményeinek összehangolása

Köszönöm a figyelmüket! Budapest, 2004. február 10.