Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási."— Előadás másolata:

1 A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszerről § §165/2003. (X. 18.) Korm. rendelet a nukleáris és radiológiai veszélyhelyzet esetén végzett lakossági tájékoztatás rendjéről A nukleáris veszélyhelyzet területi elhárításának irányítását a megyei közgyűlés elnöke által irányított megyei, a fővárosban a főpolgármester által irányított fővárosi védelmi bizottság, mint a baleset-elhárítási rendszer területi irányító szerve látja el. A védelmi bizottságok és szerveik által ellátandó feladatokat lásd a Honlapon.lásd a Honlapon.

2 Tervezés A tervezési feladatokat az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszerről szóló 248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet előírásai alapozzák meg, figyelembe véve a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) ajánlásait. A fentiek figyelembevételével elkészült Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Terv (OBEIT) határozza meg a tervkészítésre kötelezett szerveket, a nukleáris veszélyeztetettség alapján. A nukleárisbaleset-elhárítási tervezés alapvető céljai az alábbiakban foglalhatók össze: nukleáris, vagy radiológiai baleset kockázatának csökkentése, vagy következményeinek enyhítése, súlyos determinisztikus egészségügyi következmények (pl. bőrégés, szürkehályog, csontvelő-károsodás, halál) megakadályozása, a sztochasztikus egészségügyi következmények (pl. rosszindulatú megbetegedések) valószínűségének csökkentése. A nukleárisbaleset-elhárítási intézkedési tervek (BEIT-ek) feladata a fenti alapvető tervezési célok megvalósításának gyakorlati támogatása. A jelen Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Terv (a továbbiakban Országos BEIT, vagy röviden Terv) célja mindazon ismeretek és teendők összefoglalása, amelyek a Magyar Köztársaság területét érintő nukleáris veszélyhelyzetben a telephelyen kívüli nukleárisbaleset-elhárítás során, a fenti alapvető célkitűzések szempontjából fontossággal bírnak. Részletek a Honlapon.Honlapon.

3 Lakossági tájékoztatás A lakosság hiteles és időben történő tájékoztatása érdekében Lakossági Tájékoztatási Tervet kell készíteni: – – a) országos szinten, – – b) ágazati szinten, – – c) megyei szinten, – – d) nukleáris létesítményekben, valamint radioaktív anyagokat előállító, alkalmazó és tároló létesítményben. Az Országos Lakossági Tájékoztatási Tervet (OLTT) - a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) útmutatója alapján - az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) készíti el. A Lakossági Tájékoztatási Tervek egységes elvek szerinti elkészítését a KKB Nukleárisbaleset-elhárítási Védekezési Munkabizottság vezetője biztosítja, aki országos szinten irányítja, ellenőrzi a Lakossági Tájékoztatási Tervek megalkotását. A Lakossági Tájékoztatási Terv végrehajtása a megelőzés időszakában a koordinátorok, veszélyhelyzeti időszakban a Lakossági Tájékoztatási Munkacsoportok feladata. Az Lakossági Tájékoztatási Tervek célja a megelőzés időszakában a lakosság bizalmának megszerzése és építése, a hatékony információcsere megalapozása, veszélyhelyzetben a lakosság életének, egészségének és az anyagi javaknak a megóvása. A megvalósítás lehetséges formái: – – középiskolai tantervek, felsőoktatási programok vonatkozó tantárgyaiba beépítve, – – kiadványok, pl. "Vele vagy nélküle", "Sugárzó környezetünk„ – – elektronikus média eszközeinek felhasználása, stb. További információ a Honlapon.Honlapon.


Letölteni ppt "A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási."

Hasonló előadás


Google Hirdetések