Az adózás rendjéről szóló törvény változásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bérkompenzáció teljesítésének munkaügyi ellenőrzése 2012 Irányadó eljárásjogi szabályok.
Advertisements

Adózási alapismeretek 2
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Kreditpontokkal kapcsolatos tájékoztatás
2012. december 3. ÉSZAK KELET-PEST MEGYEI LEADER EGYESÜLET Tájékoztató Fórum.
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
Szja célja adókötelezettség jellemzői hatály illetőség teljes körű és korlátozott adókötelezettség adókötelezettség keletkezése belföldi illetőségűek.
Az adóeljárás jogi szabályai
Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló évi XLIII. törvény
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Szolgáltató adóhatóság 2009’ Bevallások egyszerűsítése Elektronikus szolgáltatások bővítése TEÁOR és szakmakód konverzió Sajtótájékoztató február.
A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI.
Hatáskör változás a helyi iparűzési adóval kapcsolatban
Sajtótájékoztató július 25. Dr. Szikora János elnök, APEH.
A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL (Hipa) KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI.
Adózás rendje 2012 Dr. Orbán Ildikó.
NAV ÁNTSZ OMMF Fogyasztóvédelem Jogszabályfigyelés
Az adózás rendje törvény évi XCII. törvény
ADÓZÁS © A LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOK 2008-TÓL dr. Laáb Ágnes BME Pénzügyek Tanszék egyetemi docens elérhetőség: telefon: ,
A 259/2002. (XII.18.) Korm. rendelet január 1-től hatályos módosítása
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
Sajtótájékoztató január 4. Dr. Szikora János elnök, APEH.
Adózás rendje 2013.
1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása.
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
Önkormányzati adóigazgatás aktualitásai március 4.
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
A környezetvédelmi termékdíj évi változásai Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága Tájékoztatási Osztály.
1 A személyi jövedelemadó 1 %-ának kiutalása, felhasználás elszámolása.
Az adózás rendjéről szóló évi XCII. törvény 2011
Elektronikus ügyintézés a nyugdíjbiztosításban
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Jogorvoslatok a Ket-ben
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
Láncügyletek áfa kezelése szeptember 19.. Láncügylet Definíció: ugyanazon termék több alkalommal történő továbbértékesítése oly módon, hogy a termék.
Pénzforgalmi elszámolás az általános forgalmi adóban.
Az Adózás rendjéről szóló törvény évi változásai.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
Tájékoztató az adózás rendjéről szóló törvény 2007-től hatályos változásairól.
Adóügyi aktualitások (Új jegyzői adatszolgáltatások, egészségügyi szolgáltatási járulék) Lukács György igazgató NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága.
CÉGBEJEGYZÉSRE KÖTELEZETT ADÓZÓK BEJELENTKEZÉSE, VÁLTOZÁSBEJELENTÉSE, ADÓREGISZTRÁCIÓS ELJÁRÁS október 30. Ujjady Enikő NAV Heves Megyei Adóigazgatósága.
Adózás rendjéről szóló törvény módosításai Feltételes adómegállapítás iránti kérelem  Csak a kérelmet benyújtó adózó vonatkozásában állapíthatja.
Sajtótájékoztató Sajtótájékoztató Az elektronikus ügyintézés lehetőségei az APEH ügyfélkapcsolati rendszerében Miskolc, szeptember 2.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Közigazgatási eljárás III.
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
A bírósági végrehajtás I.
Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Dr. Kiss Mariann.
A közigazgatási perek április 3..
E-ügyintézés az adózásban 2006.
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
Rehabilitációs járadék,-hozzájárulás
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.
Az adózás rendjének újraszabályozás
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Megjelent a végrehajtási rendelet!
Az adózás rendjéről szóló évi XCII. tv évi változásai
Dr. Kiss Mariann Tájékoztatási Főosztály
Pécs, szeptember 25. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
Az adózás rendjének újraszabályozás
Fontosabb illetékekkel kapcsolatos részletszabályok
2019. január 11. Adóeljárás Dr. Szabó Ildikó PhD.
Szakfelügyeleti tapasztalatok
Előadás másolata:

Az adózás rendjéről szóló törvény változásai

A gyakorlatot segítő változások Ügyintézési határidő - igazolás kiadás 8 napon belül Képviseleti szabályok Képviselet a miniszter hatáskörébe tartozó eljárásokban az Art. szerint. Képviselői mentesülés szélesítése minden bejelentett kötelezettségre. Egyéni vállalkozó tevékenységének szüneteltetése Adókötelezettségek teljesítése a szüneteléssel nem érintett tevékenységek esetén.

Nemzeti Adó-és Vámhivatal Államigazgatási és fegyveres rendvédelmi feladatot is ellátó kormányhivatal Önállóan működő és gazdálkodó központi költségvetési szerv Székhelye Budapest Szervezeti felépítése Központi szervek Központi Hivatal Bűnügyi főigazgatóság Informatikai feladatokat ellátó intézetek (SZTADI) Humánerőforrás fejlesztési feladatot ellátó intézet (oktatási igazgatóság)

Állami adóhatósági feladatokat ellátó szervei Központi hivatal (elnök, elnökhelyettesek) Középfokú Régiós főigazgatóságok (főigazgató) Alsó fokú Megyei igazgatóságok (igazgató) 3 fokú szervezet jött létre

Az Art. szerinti adóhatóságok NAV (Nemzeti Adó-és Vámhivatal) adóztatási szerve, mint állami adóhatóság NAV vámszerve, mint vámhatóság (2010. évi CXXII. Törvény) Önkormányzat jegyzője Adóhatóságok felügyelete Adópolitikáért felelős, illetve a NAV felügyeletére kijelölt miniszter

Bevallási szabályok I. A havi adó- és járulékbevallás A részmunkaidős foglalkoztatással összefüggő kedvezményes társadalombiztosítási járulék bevallása. (08-as bevallás, 13.számú melléklet) Adónyilatkozat Első alkalommal a 2011. évi adókötelezettségről A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége Minimális adattartalom: Személyes adatok, adóköteles jövedelem, adó, levont adóelőleg.

Bevallási szabályok II. Bevallási késedelem bejelentése A magánszemély bejelentést tehet, ha a bevallási határidőig nem állnak rendelkezésére a bevalláshoz szükséges iratok. A bevallás benyújtása igazolási kérelemmel történik. Az adóhatóság mulasztási bírságot a bevallás éve szeptember 20-ig nem szab ki. Önellenőrzés önellenőrzést csak az adóellenőrzésről szóló értesítés kézbesítését megelőző napig lehet benyújtani.

Bejelentési szabályok I. Biztosítotti bejelentés Az egyszerűsített foglalkoztatás feltételeinek megsértése esetén. A jogsértés feltárásától számított nyolc napon belül. Kivéve, ha az egyszerűsített foglalkoztatott a munkát nem vette fel és jövedelem kifizetésére sem került sor. Előtársaság bejelentési kötelezettsége Egyszerűsített foglalkoztatás esetén először adószám nélkül.

Bejelentési szabályok II. Értesítés törzsadatokról Csak az ügyfélkapu létesítésére nem kötelezett adózókat kell értesíteni a nyilvántartásba vett adatokról. Az áfa-nyilatkozat Nyilatkozni kell az áfa törvény általános szabályai szerinti adózás választásáról. Végelszámolással kapcsolatos bejelentési kötelezettség Csak a cégbejegyzésre nem kötelezett adózóknak. Adószám felfüggesztés - Fizetési könnyítés engedélyezése esetén adótartozás miatt nem alkalmazható

Adófizetés, elszámolás Az egészségügyi hozzájárulás is az szja bevallásban igényelhető vissza (a gyakorlat rögzítése). A pénzforgalmi számla megnyitására kötelezett adózó készpénz-átutalási megbízás útján nem fizethet. A túlfizetés akkor téríthető vissza, ha az adózó a bevallási kötelezettségeinek is eleget tett.

Adatszolgáltatási szabályok I. Ügyészi jóváhagyás A nyomozóhatóság ügyészi jóváhagyás nélkül is megkeresheti az adóhatóságot. Térítésmentes adatkérés Közhiteles nyilvántartások adatait az adóhatóság ingyenesen szerezheti be. Jegyző adatszolgáltatása Az önkormányzat jegyzője adatot szolgáltat az elhunyt magánszemély hozzátartozóinak adatairól.

Adatszolgáltatási szabályok II. Adatszolgáltatás a Bevándorlási Hivatalnak Megkeresésre, ellátás vagy támogatás megállapítása, a jogviszonyok jogszerűségének ellenőrzése céljából. Adatszolgáltatás nyugdíjbiztosítási szervnek Hivatalból, a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó által bevallott nyugdíjjárulék alapjáról és összegéről. Adatátadás támogatást folyósító szerveknek Megkeresésre, a költségvetésből vagy Uniós forrásból finanszírozott támogatások jogszerű megállapításához szükséges adatokról.

Adóhatósági igazolás kiállítása Együttes adóigazolás - Nem két kérelem, tartalmazza az adó-és vámhatóságnál nyilvántartott tartozásokat, illetve azok hiányát

Ellenőrzés I. Ellenőrzési határidő Egyszerűsített felszámolás esetén egységes ellenőrzési határidő – 45 nap. Igazgató 90 nappal, másodfok 90 nappal, elnök további 120 nappal meghosszabbíthatja. Külföldi adóhatóság megkeresése Az adóellenőrzés a megkereséssel nem érintett kérdésekben folytatható. A megkeresés alatt az adó-megállapításához való jog elévülése sem szünetel. Elővezetés Az első szabályszerű idézés elmulasztása esetén elővezethető az adózó volt képviselője, alkalmazottja.

Ellenőrzés II. Becslés A bejelentési kötelezettség elmulasztása: 12 havi működést vélelmezve kell az adóalapot megállapítani. Az „átlagadó” nem önálló adónem. Ismételt ellenőrzés elrendelése Az adózó által feltárt új tény, körülmény esetén, ha az adózó jóhiszemű volt. Az adóhatóság rendelkezésére álló adatok alapján, ha az ellátási jogosultságot teremt.

Hatósági eljárás I. Kézbesítési vélelem A kézbesítési vélelem beálltáról az adóhatóság nem értesíti az adózót. Kézbesítés többes képviselet esetén A kézbesítést az adóhatóság csak az egyik képviselő részére teljesíti. Eljárási határidő Vagyonszerzési illeték kiszabására irányadó ügyintézési határidő 60 napra változik.

Hatósági eljárás II. Szokásos piaci ármegállapítás A kapcsolt viszonyban álló felekre – ideértve a magánszemélyeket is – vonatkoznak az eljárás szabályai. Felügyeleti intézkedés iránti kérelem elutasítása A felügyeleti intézkedés iránti kérelem érdemi vizsgálat nélküli elutasítása esetén sem hoz határozatot vagy végzést a felettes szerv.

Végrehajtási eljárás I. Végrehajtható okirat Végrehajtható okirat az eljárási illetéket megállapító bírósági határozat. Visszatartási jog Mellőzhető a visszatartás magánszemély esetén is. Kamatfizetési kötelezettség Nem keletkezik az adóhatóságnak kamatfizetési kötelezettsége az inkasszót követő 8 napon belül, ha az adózó késedelmesen fizetett. Jogorvoslat A végrehajtási kifogás felterjesztési ideje 15 nap.

Végrehajtási eljárás II. Végrehajtás felfüggesztése Illetékügyekben a végrehajtási eljárás kérelemre felfüggeszthető, ha az illetékfizetési kötelezettség megszűnése várható. Fizetési könnyítés előterjesztése Nem szünetel a végrehajtás a fizetési könnyítési, adómérséklési kérelem esetén, ha korábban az ilyen tárgyú kérelemre indult eljárást megszüntették .

Elévülési szabályok Elévülés nyugvása Elévülés meghosszabbodása Nyugszik az elévülés az adózó halálának napjától a hagyatéki eljárás jogerős befejezéséig. Elévülés meghosszabbodása 6 hónappal meghosszabbodik az adó megállapításához való jog elévülése, ha felügyeleti intézkedés keretében új eljárást rendelnek el a döntés súlyosítása érdekében.

Mulasztási bírság Beszámolóhoz kapcsolódó szankció Mulasztási bírsággal sújtható az adózó, ha beszámolója nem felel meg a számviteli törvény előírásainak. Igazolatlan eredetű áru A bírság mértéke az áru forgalmi értékének 40%-áig terjedhet. Bírságolható személyek körének szűkítése Nem bírságolható az a személy, illetve annak a közvetlen vezetője, akinek munkaköri kötelezettsége a biztosítottak bejelentése. Számla, nyugta-kibocsátási kötelezettség elmulasztásáért az adózó alkalmazottja, képviselője, az értékesítésben közreműködő magánszemély továbbra is bírságolható.

Minősített adózó fogalma Az az adózó is bekerülhet, aki egy naptári éven belül legfeljebb 2 fizetési könnyítési, mérséklési kérelmet nyújtott be.

Hatályba léptető rendelkezések 2010. december 31-ét követő eljárásokban kell alkalmazni Hatályba lépéskor el nem bírált, megelőző időszakra teljesítendő kötelezettségekre is, de összességében kedvezőbbnek kell lenni.

Köszönöm a figyelmet!