Mit hoz a jövő? 4. Merre halad a történelem?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiáltó világ.
Advertisements

ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Feltehetek egy kérdést?
Ezért senki se kérkedjék az emberekkel. Hisz minden a tietek: Pál, Apolló, Kéfás, a világ, az élet, a halál, a jelenvalók, az eljövendők: minden a tietek.
Krisztus uralma alatt élni 5.
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
Krisztus uralma alatt élni 1. András hadművelet Johan Lukasse írása nyomán Megváltóm és Királyom.
A házasság még nem a mennyország
Folyamodjatok az Úrhoz,
Istenfélelem. Meghatározás  Istent és az Ő akaratát tartani a legfontosabbnak  NEM azt jelenti,hogy félni Istentől, habár meg van írva:  „Mert a mi.
Tisztelet - dicsőség Jon Palmer.
1 perc Isten jelenlétében / 1 perc Istennel
Isten?.
Tízparancsolat 2. Mózes 1-17.
ALAPIGE: 1Kir 3,
Lekció: 2Móz 20, 1-17  1Akkor mondta el Isten mindezeket az igéket: 2Én, az ÚR, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.  
„Szorongattatásomban az Úrhoz folyamodtam” Jónás 2, 3
BÁTOR VAGY GYÁVA (alamuszi) KERESZTYÉN VAGY?
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
A Biblia – Kisifi Isten Igéjének hasonlatai Isten Ígéjének hasonlatai.
Mózes 1. könyve A termtésről
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek
Az Élet Igéje október „Állhatatossággal fogjátok megmenteni lelketeket.” (Lk 21,19)
Bibliai gondolatok - olasz tájakkal és zenei aláfestéssel
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Helyettem meghalt Ő Elvette minden bűnöm Mondd, ó, mondd ki volt Ő? Meghalt a Golgotán, Függött a keresztfán, Jézus, Jézusnak hívják.
JÓ REGGELT !.
JÓ REGGELT ! Megköszönöm jó Atyám, hogy az elmúlt éjszakán megőriztél engemet és új napot kezdhetek.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Sokszor úgy érzem, Összeroskadok, Többé nem lesznek jó és szép napok,
Tisztelet – dicsőség Szellemi tekintély Jon Palmer.
Készítette: Jon A. Palmer
"Az Úr félelmében járva" Apcsel 9:31 Jon Palmer. Az Úr félelmében járva Az egyháznak tehát egész Júdeában, Galileában és Samáriában békessége volt: eközben.
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Az Élet Igéje június „Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi.
A félelem szerepe az életünkben
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
ISTEN hozott köztünk!.
A halottak feltámadása és az utolsó ítélet
7. Én lelkem, mire csüggedsz el? Mit kesergesz ennyire? :/: Bízzál Istenben s nem hágy el, Kiben örvendek végre. Ki nekem szemlátomást Nyújt kedves szabadulást,
Azért, hogy az isteni kegyelem által megtaláljuk ezt az utat, nagyon segít, ha sok módon keresünk és próbálkozunk, hogy azon az úton járjunk, amely.
Isten mondta.
JÓ REGGELT !.
1Mózes2,16-17; Jób1,6-22 Ter 2, Az Úristen parancsot adott az embernek: „A kert minden fájáról ehetsz. De a jó és rossz tudás fájáról ne egyél, mert.
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Szombat? Úr napja? Munkaszüneti nap?
Református istentisztelet 2015 január 11 vasárnap.
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
István király és a magyar keresztyén egyház kezdetei.
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
TANÉVNYITÓ ISTENTISZTELET Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld.
vasárnapi istentisztelet. Énekek Olyan békét, mint a folyó Olyan békét, mint a folyó, Olyan békét kaptam Tőled lelkembe. (2X)
A teremtő és gondviselő Atya
Isten lakhelye.
Vágyaink és kívánságaink
Előadás másolata:

Mit hoz a jövő? 4. Merre halad a történelem?

A Biblia történelemképe: 1. Volt kezdete – méghozzá „igen jó” (1Móz.,31). 2. Az önzés, a bűn tette és teszi tönkre. 3. Isten nem hagyott magunkra – akkor még rosszabb lenne a helyzet... 4. Ebben a formában nem érdemes vég nélkül folytatni. 5. Lezárul majd, de új kezdet követi majd a „gyógyultakkal”.

1. Milyen utat járt be eddig a történelem? 2. Mi várható még? Két nagy kérdés: 1. Milyen utat járt be eddig a történelem? 2. Mi várható még?

Dániel könyve 2. fejezete: - miről szól? - „ami ezután lesz” - ”az ábrázata rettenetes” (!) - összesen 4 nagy korszak - csökkenő értékrend (!) → hanyatló történelem - a végső megoldás: a kő = „az egek Istene támaszt birodalmat”

Bevezető megjegyzések: - Az emberi történetírás korlátai - A bibliai történetírás sajátossága - Kína kérdése - Ki a megmondhatója a jelképek jelentésének?

Az 1. korszak: - „Te vagy az arany fej...” (38.v) - csak Nabukodonozor! - oroszlán szárnnyal - Babilon

A 2. korszak: - „alábbvaló ” (39.v.), ti. ezüst - két kar - forduló medve - két szarv és időrendjük (Dán. 8.) - “Az a kétszarvú kos, melyet láttál, Médiának és Persiának királya.” (Dán. 8,20)

A 3. korszak: - réz - „az egész földre” (39.v.) - párduc + 4 szárny → gyorsaság - 4 fej → 4 utódállam - nagy szarv → az első király - „A szőrös kecskebak Görögország királya” (Dán. 8,21)

A 4. korszak: Nem azonosítja, de amit eleve értünk: - a hellének után következik - a vas jellemző rá (vö. Dán.7-ben is) - végig tart – tehát ma is fennáll valamiképp Hiszen nincs másik utána... Igaz, két szakasza van: Vas és cserép Fejből kinövő szarvak

A 4. korszak ismérvei Dán. 7.-ben: - „szemek, száj” = értelem → más, mint a többi (20) - „sokat szól a felséges ellen”, - „véli(!), hogy megváltoztatja az időket és a törvényt” (ld. nem egyszerűen ateista – vö. „maga ül be mint Isten az Isten templomába, Isten gyanánt mutogatván magát....”- 2Thess.2,4) - „megrontja a szenteket” 25.v. – azaz erőszakos, üldöző hatalom, - 1260 évig (!) élvezi azt a hatalmat, amivel ezt cselekszi – ld. hány európai állam mondhatja el magáról? (mi pl. nem!)

Ki követte a helléneket? - a Római Birodalom - felülmúlta a korábbiakat – ld. fennállása és kiterjedése - a vas jellemzi, nemcsak szó szerint, hanem átvitt értelemben is: fegyelem, szigor, stb. i.sz. 473-ban azonban véget ért a fennállása. De csak látszólag: valójában csak más korszakába lépett: Volt is, van is: „Roma eterna” = ”Róma örök”

A IV. parancsolat: „Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat; De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, a ki a te kapuidon belől van; Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, a mi azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt.” II. Móz. 20,8-11

Szombat vagy vasárnap? „Megemlítik a szombatnapot, amelyet nyilvánvaló módon a Tízparancsolat ellenére cseréltek fel a vasárnappal. Egyetlen példát sem hánytorgatnak annyit, mint a szombatnap megváltoztatását. Bizony, nagy az egyház hatalma - állitják -, hogy még a Tízparancsolat egyike alól is feloldott!” Ágostai hitvallás/XXVIII. Cikk

1260 év teljhatalom: - i.sz. 538 – Belizár felszabadítja Rómát - i.sz. 1798 – Bertier elhurcolja a pápát - összesen 1260 év: - hatalom királyok, és az emberek lelke felett - üldözés - a Biblia elzárása - súlyos erkölcsi problémák

A jelen kiváltságai: - 200 éve szabad a gondolkodás, szabad a lelkiismeret - nem becsüljük kellőképpen! - Elérhető a Biblia - de nem olvassák. Még a vallásos emberek sem! Pedig valaha emberek az életüket kockáztatták ezért! - Mivel a tömegek nem ismerik Krisztust, és nem tudják mit tart helyesnek, ezért könnyű visszaélni, akár az Ő nevében is.

A jövő: A végidő két főhatalma Jelenések 13. fejezet: - Az egyik: régi, ismerős, vallási természetű (ld. „imádják”, vö. Dán.7., 1260 év, stb.) - A másik: új keletű, rendhagyó módon a ”földből jön fel”. Az utóbbi kényszeríti a föld lakosait az előbbi imádására.

Ebből egyértelmű, hogy: - újra meg fog elevenedni a vallási üldözés, ahogyan régen is volt. - a középkor letűntnek hitt vallási hatalma megelevenedik – a „halálos sebe meggyógyul” → újra hatalmi tényező lesz. - és támogatást fog kapni attól a hatalomtól, amely egykor éppen menedékül szolgált az üldözései elől, és amely képes a világot kényszeríteni.

Mi a hatalom ”képe”: A középkori államegyházi modell két pillére: - Az állam tartsa fenn az egyházat és annak intézményeit. - Az állam polgári törvényekkel tegye kötelezővé az egyházi rendelkezéseket. → ld. Jel. 17. fejezet: Egy parázna, a hatalommal kacérkodó nő ül egy ”fenevadon” (hatalmon)..

A hatalom ”bélyege”: - a végén tehát kétféle kereszténység küzd egymással (→ nem az ateizmus, az iszlám, vagy a terrorizmus az igazi ellenfél!) - a hamis, hatalmi kereszténység és - a Biblián alapuló vö. „Az én országom nem e világból való...” (Ján. 18,36) → mi lehet megkülönböztető jegy, ami ugyanakkor nem leleplező, de kifejezi, hogy kinek engedelmeskedünk?

Konstantin vasárnap-rendelete: „A Nap tiszteletre méltó napján (venerabili die solis) az elöljárók és városlakók pihenjenek, és minden műhely zárva legyen. De vidéken a mezőgazdasági munkásoknak a törvény megengedi, hogy dolgozzanak vasárnap." i.sz. 321.

A vasárnap régi voltáról: „Ez a nap persze lehetne szombat vagy éppen szerda is, de a vasárnap, mint általános heti pihenőnap, az évszázadok során beépült az emberek életritmusába. Nagy Konstantin császár óta, 1700 éve.” (szabadvasarnap.hu)

A vélt megoldás a bajokra: - Összefogás – ld. ”Babilon” - korábbi előadásokon - az egyházakkal az élen – ld. Jel. 17. → globális összefogás, vallássoság, kényszer az belépésre - valamilyen értelemben és mértékben megoldani is látszik – átmenetileg, de:

Épp amikor megoldottnak tűnik... „Mert igen jól tudjátok ti magatok, hogy az Úrnak napja úgy jő el, mint a tolvaj éjjel. Mert a mikor ezt mondják: Békesség és biztonság, akkor hirtelen veszedelem jön rájok, mint a szülési fájdalom a terhes asszonyra; és semmiképen meg nem menekednek.” 2Thess. 5,2-3

ppppp Az utolsó előadás címe: Szabadulás a félelemtől, bűntudattól és jövőkép-nélküliségtől? Köszönöm a figyelmet! Az előadások hanganyaga letölthető a stramszki.hu oldalról. ppppp

Mi nem lesz többé? „Hisz az Úr megváltottai megtérnek, és ujjongás között Sionba jönnek; és örök öröm fejökön, vígasságot és örömöt találnak; és eltűnik fájdalom és sóhaj.” (Ésa.35,10) „És hallék nagy szózatot, a mely ezt mondja vala az égből: Ímé az Isten sátora az emberekkel van, és velök lakozik, és azok az ő népei lesznek, és maga az Isten lesz velök, az ő Istenök. És az Isten eltöröl minden könyet az ő szemeikről; és a halál nem lesz többé; sem gyász, sem kiáltás, sem fájdalom nem lesz többé, mert az elsők elmúltak.” (Jel.21,3-4)