Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Advertisements

Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK.
Tájékoztatás a Versenyképes tudás OP tervezetéről november 22. Közoktatás-politikai Tanács Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Szakképzés és gazdaság kölcsönhatása (műhelybeszélgetés: felnőttképzési szekció) Hajdúszoboszló február 7. Soós Roland igazgató ÉRÁK.
1 „ AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP, MINT A HUMÁNERŐFORRÁS-FEJLESZTÉS ESZKÖZE AZ ERÓPAI UNIÓBAN” Helyszín: BERZSENYI DÁNIEL FŐISKOLA EURÓPA- TANULMÁNYOK INÉZETE.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Az ÉRÁK szerepe és tevékenysége a régióban Soós Roland igazgató
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Készítette: Soós Roland igazgató ÉRÁK 2007 Összdolgozói értekezlet december 8.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
AZ EU SZOCIÁLPOLITIKÁJA Gyulavári Tamás
OFA Hálózat évi tevékenységei
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
1 A kompetencia alapú oktatás jövője a NFT II. tükrében Debrecen, Február 20. Hámoriné Váczy Zsuzsa, OKM.
Szociális és foglalkoztatás politika. Általános célok Fizetett munka költségei, járulékok, Egyenlőtlenségek megakadályozása az integráció, erőforrás megtakarítás.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A PROJEKT KÉPZÉSI ÜTEMEZÉSE ÉS CÉLCSOPORTJAI Kaposvár, szeptember 8.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
HU Phare program: A fogyatékkal élő emberek munkaerőpiacra jutásának elősegítése (A foglalkozási rehabilitáció eszköztárának rendszerszemléletű.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
A Calderoni Program helye és szerepe a HEFOP-ban Záró-konferencia március 27. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Telefon:
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
 MoodleMOT  Duális képzés 2014  „A duális képzés célja, hogy a hallgatók a leendő szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen, munkakörben összekapcsolják.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
1 P iaci háttér - Új készségek és munkahelyek  Az Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT) szektor az egyik legígéretesebb és gazdaságilag.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Szövetségi Munkaközösség Fogyatékkal Élő Embereket Foglalkoztató Műhelyek bejegyzett egyesület.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Háromszéki szakoktatás jövője
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
5. Tétel – A Life Long Learning
Előadás másolata:

Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK

AZ ELMÉLET : Az ESZA pillérei •A vállalkozói készségek fejlesztése •Az alkalmazkodóképesség növelése •A férfiak és nők esélyegyenlőségének biztosítása •A foglalkoztathatóság javítása

Az alkalmazkodóképesség növelésének szükségessége: •Az ipar átsruktúrálódása •A globális verseny •Az új technológiák megjelenése •A jövőbeni szükségletek pontos előrejelzésének nehézségei

Főbb célok az EU–ban és Magyarországon: •A vállalatok alkalmazkodóképességének növelése •A változásokhoz alkalmazkodni képes szakképzett munkavállalói réteg kialakítása •A munkaszervezés alkalmazkodóképességének növelése •A vállalkozói készségek fejlesztése •A humán potenciál növelése, elsősorban a kutatás a tudomány és a technika területén

Az alkalmazkodóképesség értelmezése az egyes szereplőknél: Vállalatok: nagyobb fokú rugalmasság modern munkamódszerek meghonosítása biztonság a dolgozók számára Szociális partnerek: közreműködés a vállalatok és a munkavállalók közötti párbeszédhez, mindkét fél számára előnyös garanciális szerződéses rendszer kialakulásához Munkavállalók: a szükséges ismeretek és képességek elsajátítása, frissítése a változó igényeknek megfelelően, új belépők gyors ismeretszerzése Állam: vállalatok számára könnyebbé és olcsóbbá tenni a dolgozóik továbbképzésébe történő beruházásokat

Az EU Foglalkoztatási irányelvek alapján támogatandó tevékenységek •Oktatás és szakképzés •Tanoncképzés •Előképzés főként az alapképzések területén •Foglalkoztatási rehabilitáció •A munkaerőpiac foglalkoztatás ösztönzését szolgáló intézkedések •Posztgraduális képzés, vezetők és műszaki szakemberek továbbképzése

A HAZAI GYAKORLAT Az előkészítés alatt álló magyar Nemzeti Foglalkoztatási Akciótervből adódó feladatok: •Szociális partnerek megállapodása a munkaszervezet modernizálásában és annak mikéntjében •A munkaszerződések megreformálása a foglalkoztatás flexibilitásának érdekében •Adókedvezmények és egyéb támogatások biztosítása az emberi erőforrások fejlesztésére

Eddigi kezdeményezések a foglalkoztatás területén: •Törekvés a rugalmas foglalkoztatás meghonosítására •Kísérletek a távmunka bevezetésére •Szakképzési alapból a saját munkavállalók képzésérefordítható rész törvényi újraszabályozása •Az Flt. alapján működő támogatási lehetőségek kiterjesztése •Regionális fejlesztések megindulása

Eddigi kezdeményezések az oktatás területén: •Kompetencia alapú szakmastruktúra fejlesztés elterjesztése •Élethosszig tartó tanulás elvének tudatosítása •Gazdaság és szakképzés kapcsolatrendszerének újrafogalmazása, áthidaló programok indítása •Képzési konzorciumok előkészítése •Közeledés a foglalkoztatási szolgáltató rendszerekhez •Gyors indítású képzések módszertanának fejlődése •A távoktatás és a nyitott szakképzés elterjed •Új pályázati források megjelenése

Az előttünk álló legfontosabb feladatok: -Jogi keretfeltételek megteremtése (pl.: Felnőttképzési Törvény ) -Az európai normák és ajánlások beépítése a hazai gyakorlatba -Társadalmi közmegegyezés kialakítása