2014. évi Társadalombiztosítási jogszabály változások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSA
Advertisements

Köszöntöm a megjelent kollégákat
A társadalombiztosítás fedezeti rendszerét érintő évi változások
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Tb-Járulékok, szociális hozzájárulási adó
2013. évben várható változások a társadalombiztosítás fedezeti rendszerében Széll Zoltánné előadása.
„Első munkahely garancia” központi munkaerő-piaci program Munkáltatói Fórum március Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ.
A társadalombiztosítás fedezetére fizetendő járulékok, szociális hozzájárulási adó és egészségügyi hozzájárulás szabályainak módosítása 2014.
Munkajog és társadalombiztosítás II.
Járulékok, hozzájárulások, cégautóadó
A társadalombiztosítás fedezeti rendszerét érintő évi változások
A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló évi LXXX. törvény évi változásairól.
2012. évi adótörvény változások
8. Tétel Vállalkozásában lehetősége nyílik alkalmanként foglalkoztatni még egy fodrászt. Határozza meg, hogy mely foglalkoztatási forma keretén belül.
A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló törvény (Tbj.) változásai 2012-ben.
Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Szja-változások Karácsony Imréné szakállamtitkár Pénzügyminisztérium december 3.
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Szociális hozzájárulási adó
A járulékszabályok változása 2012.
Társadalombiztosítási
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS FEDEZETI RENDSZERÉT ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK 2012 Széll Zoltánné előadása.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
2012. évi adótörvény változások
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
1 TÁJÉKOZTATÓ A START, A START PLUSZ ÉS A START EXTRA KÁRTYA SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSÁRÓL ÉS EGY ÚJ JÁRULÉKKEDVEZMÉNY BEVEZETÉSÉRŐL  A START PLUSZ, illetve.
Az Európai Unió más tagállamába kiküldött munkavállalók társadalombiztosítási jogállása, közteher-fizetési kötelezettség Széll Zoltánné előadása.
SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Társadalombiztosítási változások 2015.
TB fedezeti rendszer évi LXXIV. törvény.
A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása
JÁRULÉKKEDVEZMÉNY az álláskeresők mikro-, kis-, és középvállalkozásoknál, valamint a civil szervezeteknél történő foglalkoztatásának támogatása (2005.
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
KÖZPONTI MUNKAHELYMEGŐRZŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER (1991. IV. tv. Flt; 6/1996. MÜM rendelet; 1/2009. MAT határozat) Németh Zsolt igazgató Nyugat-dunántúli Regionális.
A évi személyi jövedelemadó- és Tao-bevallások tapasztalatai, valamint kata és kiva jellemzők Komárom-Esztergom megyében Karácsonyi Norbert igazgató.
NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága
2015. ÉVI TÖRVÉNYVÁLTOZÁSOK A társadalombiztosítás fedezeti rendszerét érintő évi változások NAV Komárom-Esztergom Megyei Adóigazgatósága.
Változások a társadalombiztosítás fedezeti rendszerében 2013.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
A járulékszabályok változása Készítette: Görgei Zsolt.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
A társadalombiztosítás fedezeti rendszerét érintő évi változások.
Munkáltatói Fórum január Rendes Ágnes Komárom-Esztergom Megyei Adóigazgatóság.
Bevalláshoz kapcsolódó jogszabály módosítás Készítette: Pestuka Gabriella Osztályvezető NAV Csongrád Megyei Adóigazgatósága.
Szakképzési hozzájárulás legfontosabb szabályainak változása, az éves elszámolással kapcsolatos tudnivalók 2014.
Személyi jövedelemadó 2014 Guzmics Zsuzsanna Audit Service Kft. GGI INDEPENDENT MEMBER
Járulék Járulék, Szocho adó, Eho törvény sajátosságai
Készítette: dr. Solymár Gabriella osztályvezető A Munkahelyvédelmi akciótervhez kapcsolódó kedvezmények érvényesítése.
Könyvelői klub Bérkompenzáció Bérkompenzáció Magyar Közlöny: évi 157 száma 299/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet A munkabérek nettó értékének.
2015. évi változások Járulék, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó, kisadózó vállalkozók tételes adója, egyszerűsített foglalkoztatás.
Járulékfizetés január 01-jétől MAGYAR KÖZLÖNY 95. szám ( ): kihirdetve a évi LXXVII. Törvény (A közteherviselés rendszerének átalakítását.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
Tájékoztató az adózás rendjéről szóló törvény 2007-től hatályos változásairól.
Járulék- és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettséggel kapcsolatos változások év.
Egyéni vállalkozásból származó jövedelem adózása Mezőgazdasági kistermelők adózása TB járulékok.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
Az első házasok kedvezménye
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Összehasonlító példák
KATA változásai hatályos január 1.
Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Dr. Kiss Mariann.
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.
Dr. Kiss Mariann Tájékoztatási Főosztály
Széll Zoltánné előadása
Járulék, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó 2015.
Előadás másolata:

2014. évi Társadalombiztosítási jogszabály változások Polgári Péter előadó

Tb. jogrendszer alapja A Tb ellátás jogosultságot a saját egyéni befizetések teremtik meg. A munkáltatói járulék nem más, mint a szolidaritási elven alapuló hozzájárulás az ellátó rendszer működtetéséhez. A felosztó-kirovó rendszer olyan része, amely tb. Jogosultságot nem hoz létre

A járulék mértékek nem változtak: Járulék változás 2014-bEN A járulék mértékek nem változtak: Nyugdíjbiztosítási járulék 10 % Biztosított által fizetendő egészségbiztosítási – és munkaerő-piaci járulék mértéke 8,5% Pénzbeli egészségbiztosítási járulék 3 % Természetbeli egészségbiztosítási járulék 4 % Munkaerő-piaci járulék 1,5 % A foglalkoztató és egyéni vállalkozó által fizetendő korkedvezmény-biztosítási járulék 13 %

Járulék változás 2014-bEN Egészségügyi szolgáltatási Járulék Egészségügyi szolgáltatási járulék összege 6.660 ft - ról, 6.810 ft - ra változik. Ez által a napi összeg 227 ft- ra emelkedett.

Járulék változás 2014-ben Egészségügyi Szolgáltatási Járulék Tbj. Hatályos jogszabálya szerint a kieg. tev. Vállalkozónak nem kell megfizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, ha keresőképtelen, gyermekgondozási segélyben részesül fogvatartott ügyvédként, szabadalmi ügyvivőként, közjegyzőként fennálló kamarai tagság szünetel egyéni vállalkozói tevékenysége szünetel.

Járulék változás 2014-ben Egészségügyi Szolgáltatási Járulék Az elfogadott tv. Kibővítette a egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség mentességre okot adók körét. Állat-egészségügyi szolgáltató tev. Szünetel Ügyvédi tevékenysége szünetel Foglalkoztatás a munkaviszonyban vagy egyidejűleg fennálló több munkaviszonyban eléri a heti 36 órát. Az ügyvédekre vonatkozóan 1998.évi XI.Tv. pontosításaként Került be a tevékenység szüneteltetése. Ez alapozza meg a biztosítás szüneteltetését.

Járulék változás 2014-ben Egészségügyi Szolgáltatási Járulék Art. Szabályainak változása , magánszemély esetében ( NAV a kötelezettséget hivatalból törli : A magánszemély külföldi tartozódásának esetén amennyiben nem minősül belföldinek. A magánszemély elhalálozott. A belföldi illetőség megszűnése a Magyarországi lakcímtörlésével lehetséges . A NAV saját nyilvántartásában ezt rögzíti.

Biztosítási Jogviszony Szüneteltetése A Tbj.8 §-a pontosít és kiegészíti a biztosítási jogviszony szüneteltetésének eseteit. A Tbj.8 § a) pontja főszabály szerint a fizetés nélküli szabadságot jelöli meg, ezen belül kivételeket rögzít ( ennek a körét bővítette a jogszabály) Önkéntes katonai szolgálat teljesítésének ideje

Biztosítási Jogviszony Szüneteltetése A Tbj. 8 § további pontjai az alábbiakban változott: Az állat-egészségügyi szolgáltató tevékenységet végző állatorvos tevékenysége szünetel Az ügyvédi tevékenység szünetel A tanulószerződés szünetel

Biztosítási Jogviszony Nem Terjed ki A Tbj. 11 §-a: Nem terjed ki a biztosítás azon felsőoktatási hallgatóra, akik szakmai gyakorlatukat, gyakorlóhellyel kötött hallgatói munkaszerződés alapján végzik.( járulék és szoc.ho fizetési kötelezettség nincs.) Tbj. 11§ b) pontja a Mo-n. be nem jegyzet külföldi külföldi munkáltató által Mo. területén foglalkoztatott, harmadik állam állampolgárságú munkavállaló munkavégzése kiküldetése kirendelése Munkaerő-kölcsönzése esetén. Kritérium, hogy a jogcím alatti munkavégzés a 2 évet nem haladhatja meg.

Biztosítási Jogviszony Nem Terjed ki Új jogszabályhely Tbj.11/A §.: Az előzőekben említett munkavállaló csak abban az estben mentesülne a bizt. köt. és a járulékfizetési kötelezettség alól, ha foglalkoztatás megkezdését követően olyan nem látható esemény következik be, ami alapján: A mo-i munkavégzése ténylegesen vagy várhatóan 2 évnél hosszabb lesz. A mo-i munkavégzés kezdetét követően legalább 1 év után következik be, továbbá ezt a munkavállaló bejelnti 8 napon belül a NAV-nak

Családi Járulékkedvezmény Jogszabályi hely: Tbj. 24/A Alanya: Biztosított és a - családi kedvezményt megosztással érvényesítő – biztosított házastársa, élettársa. Mi az alapja?: Az Szja. Törvényben rögzített Családi kedvezményre vonatkozó jogszabályhely. Mit lehet csökkenteni? A biztosított által fizetendő természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék együttes összegét .

Családi Járulékkedvezmény A családi járulékkedvezmény feltételrendszere: A biztosítottat megillető családi kedvezmény összegéből Biztosított Biztosított és/ vagy a megosztással érvényesítő biztosított házastársa, élettársa által együttesen ténylegesen érvényesített családi kedvezménnyel csökkentett összeg16 %-a. Nem lehet több a biztosított tényleges egyéni járulékainak összegétől.

Családi Járulékkedvezmény A családi járulékkedvezmény feltételrendszere: A kedvezményt döntésük szerint az érintett személyek együtt is, de csak egyszeresen érvényesíthetik. A családi kedvezmény együttes igénybevételéről nyilatkozatot kell tenni (adóbevallásban, munkáltatói adómegállapitásban). A családi járulékkedvezmény összegét a biztosítottnak fel kell tüntetnie adóbevallásban, munkáltatói adómegállapitásban.

Családi Járulékkedvezmény Egyéni vállalkozó és társas vállalkozók esetében a családi járulékkedvezményt csak a ténylegesen elszámolt kivéteket és jövedelmeket terhelő egyéni járulékok figyelembe vételével lehet érvényesíteni! A biztosított mg.-i őstermelő által érvényesíthető családi járulékkedvezmény összegét saját maga állapítja meg a tevékenységből származó jöv. alapján. A családi járulékkedvezmény nem érinti a biztosított ellátásra való jogosultságát.

Családi Járulékkedvezmény Egyéni járulékok csökkentése prioritás szerint: Biztosítottat terhelő természetbeli egészségbiztosítási járulék Biztosítottat terhelő pénzbeli egészségbiztosítási járulék Biztosítottat terhelő nyugdíjjárulék

Szociális hozzájárulási Adó Adóalap: A munkaszerződésben meghatározott alapbér Egyéb munkavégzésre irányuló jogviszony esetén a szerződésben meghatározott díjazás. A külföldi kiküldetés esetén az alapbér: Az adott munkakörben foglalkoztatott kiküldetést megelőző egy évben ténylegesen elszámolt/kifizetett munkabér (statisztikai elszámolások szerinti törzsbér) havi átlagos összege. Ennek hiányában a tárgyhavi alapbér. A Tv. Továbbá rendelkezik a bizt. Jogviszony megszűnését követő adófizetési kötelezettségről. ( A jogviszony megszűnésének napjára)

Szociális hozzájárulási Adó Változás egyszerűsített vállalkozói adózók esetében: A vállalkozó egyszerűsített vállalkozó adóalanyisága év közben megszűnik a Tb ellátások magasabb szintű érvényesítése nyilatkozat alapján arányosan lehetséges. Többes jogviszonyban álló EVÁ-s a szoc. ho. Adó alapja az egyszerűsített vállalkozói adó alapjának 4 %-a akkor, ha Legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban is áll Közép vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanul, Tagként a kifizetővel az adóalap megállapításának különös szabályának hatálya alá tartozik, azaz társas vállalkozóként legalább a minimálbér 112,5 %-a után kell a szoc.ho-t megfizetnie.

Szociális hozzájárulási Adó Szociális hozzájárulási adókedvezmények módosítása: A munkabérek nettó értékének megőrzését célzó adókedvezmény 2013.december 31-ét követően hatályon kívül helyezik. Start Plusz, Start Extra vagy Start Bónusz adókedvezmények 2013. december 31-ét követően nem érvényesíthetőek, hatályon kívül helyezik. Szabad vállalkozási zónában működő vállalkozás kedvezményének igénybevétele: Tv. Feltételeknek megfelelően átlagos statisztikai állományú létszámát növeli és a kedvezményes időszakban legalább nem csökkenti A kedvezménnyel érintett munkavállaló lakhelye,legalább 6 hónapja, valamint a tényleges munkavégzés helye a szabad vállalkozási zónában található.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Békés Boldog Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!