Történeti episztemológia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

Jánosi Beatrix szeptember 08.
A filozófia vizsgatárgy története Világnézetünk alapjaiBevezetés a filozófiába 1990-től bizonytalanság: kötelező - nem kötelező Részt vettünk a nemzetközi.
Művészet By: Turi Krisztina.
A publicisztikai és tájékoztató műfajok
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
A történelem forrásai „Mélységes mély a múltnak kútja.
A tér képi megjelenítése 1. rész Geometriai alapok
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
A szocializmus Magyarországon szabadon választható tárgy SZOLNOKI FŐISKOLA 2010/2011-es tanév I. félév Levelező tagozat Társadalomtudományi Tanszék Dr.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
Településmarketing Értékaudit.
N ő történet és feminizmus Women’s history kontra gender history N ő történet versus társadalmi nem történet.
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
A modernkori történelem írott forrásai (1867–1989)
A történelemtanítás, történelemdidaktika általános kérdései
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A szociális kompetenciák fejlesztése drámapedagógiai módszerekkel
Az emberi tanulás.
A számok jelentősége: a kvantitatív történetírás témái és módszerei
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Történelemtanár képesítési követelményei Kaposi József szeptember.
Bevezetés a pszichológiába
NEVELÉSTÖRTÉNET.
NEVELÉSELMÉLET.
ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
ANDRAGÓGIATÖRTÉNET.
Az oral history A szóbeli források jelentősége, felhasználási lehetőségei és módszertani alapkövetelményei Vonyó József egyetemi docens november.
MÚLT ÉS TÖRTÉNELEM Történettudomány és történetfilozófia
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
Bevezető előadás Történelemdidaktika Dr. habil. Dárdai Ágnes /I.szem.
A marketingkommunikáció
műelemzés ELJÁRÁSOK, MÓDSZEREK
vizuális kommunikáció
Magyar politikai gondolkodás története 1. félév. 1. téma Miről szól a Magyar politikai gondolkodás története című tárgy?
Irodalom filmen. 1. Bevezetés A mozi, a film jelentősége a 20. századi európai (amerikai) kultúrtörténetben.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Propedeutika JOHANN KONRAD EBERLEIN Tartalom és belső tartalom: az ikonográfiai-ikonológiai módszer prezentációs anyag TÁMOP /2/A/KMR
A TÖRTÉNETI FORRÁSOK TIPIZÁLÁSA
Az irodalmi művek elemzésének és értelmezésének lehetséges szempontjai
A zsidóság nyelvei Vajon a Biblia nyelvén beszélt Dávid király? Bibliai héber és tiberiási héber Biró Tamás
A portfólió - óvodai szakterület
Magyarország gazdaság- és társadalomtörténete
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
ELBESZÉLÉS ÉS TÖRTÉNET
2008. február 22. Budapest 1 A magyar történettudomány az európai egységesülés korában Glatz Ferenc Akadémikus Az MTA Történettudományi Intézetének igazgatója.
Germanisztika (német) alapszakos képzés
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
A Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért személyes történeteket feldolgozó holokauszt- gyűjteménye A Zachor Alapítvány civil oktatási szervezet. Fő.
Bölcsész Hefop tananyag- fejlesztési zárókonferencia szept ELTE BTK.
A magyar nyelv és irodalom Készítette: Raátz Judit és Sályiné Pásztor Judit Szolnok–Budapest és 16.
Kárpát-medencei Magyar Könyvtárosok Konferenciája Csongrád, május 30. A magyar kultúra szerepe a Kárpát-medencében 1 Dr. Nagy Mihály Emberi Erőforrások.
A történelem forrásai Mindaz forrás, ami információt, adatot hordoz a múltról, a múltból.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
A forma fogalom használatai A forma mint elrendezés – A pythagoreusoknál alakult ki. – Rend, arány(ok), mérték („a szépség a részek világosan meghatározott.
Irodalom a figyelemfelkeltés kultúrájában
A stílus.
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
Életmód, szabadidő A fogalmak tisztázása.
Előadás másolata:

Történeti episztemológia Megismerhető-e a múlt? Vonyó József 2009. szeptember

Megismerhető-e a múlt? Igen – részlegesen Teljességgel soha – de szakszerű kutatómunkával egyre jobban Az ismeretek kettős dimenziója: Mennyiségi (megismerés) Mélységi (megértés) A felhalmozott ismeretek Új eljárások és módszerek Szemlélet – új megközelítések

A megismerés korlátai Három befolyásoló (korlátozó) tényező A forrás A kutató Az olvasó

A forrás mint korlát 1. Objektív (az eltelt idő és a körülmények hatásai) Eltűnése Mennyisége (kevés, sok) Állapota 2. Szubjektív (az írott forrás, műalkotás alkotójának befolyásoló szerepe) Érdek hamisítás Látásmód, értékrend, értékítélet (társadalmi státus, nemzetiség, vallás, iskolázottság, vagyoni helyzet stb. szocializáció) hatásai Műfaji sajátosságok (sajtó, napló – memoár, szóbeli emlékezés, film, irodalmi [művészeti] alkotás FORRÁSKRITIKA

A forrás Típusai Írásos Tárgyi a) Elsődleges (az esemény résztvevői egyidejűleg alkotják) Hivatalos iratok Személyes dokumentumok (levelek, naplók) Statisztikák Térképek b) Másodlagos (külső szemlélő kortársak egyidejűleg, vagy az események részesei utólag alkotják) Újság Memoárok Tárgyi Új információhordozók (fotó, film, internet) Szóbeli

Történeti érdeklődés és forrás gazdaság- társadalom- Politikatörténet életmód- történet kultúr- stb. Írott források egyéb források A technikai fejlődés hatása a történeti források típusainak alakulására

A kutató Saját korának hatásai A személyiség hatásai Más körülmények, értékek, szemléletmód Fontos kritérium: Klasszikus: Ragaszkodni a forrásokhoz Reális: EMPÁTIA a kutató a vizsgált korszak viszonyai alapján értékelje az eseményeket, tetteket és a személyeket – szakszerű és szigorú forráskritika A személyiség hatásai Érdek hamisítás Látásmód, értékrend, értékítélet (társadalmi státus, nemzetiség, vallás, iskolázottság, vagyoni helyzet stb.) hatásai

Az olvasó 1. Saját korának hatásai 2. A személyiség hatásai Más körülmények, értékek, szemléletmód 2. A személyiség hatásai Érdek hamisítás Látásmód, értékrend, értékítélet (társadalmi státus, nemzetiség, vallás, iskolázottság, vagyoni helyzet stb.) hatásai 3. Hogyan olvassunk történeti szöveget? A kor ismerete Beleélés

Irodalom Kötelező: Ajánlott: Ormos Mária: A történelem és a történettudományok. Tankönyvkiadó, Budapest, 2003. Gyáni Gábor: A történetírás fogalmi alapjairól. In Bódy Zsombor – Ö. Kovács József (szerk.): Bevezetés a társadalomtörténetbe. Hagyományok, irányzatok, módszerek. Osiris, Budapest, 2003. 11–53. Ajánlott: Romsics Ignác: Mi a történelem? In uő: Múltról a mának. Osiris, Budapest, 2004. 430–457. Romsics Ignác: A történész mestersége. Rubicon, 2003/6. sz. Ormos Mária: A történelem vonatán. Múlt és Jövő Kiadó, Budapest, 2005. 5–62.