Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A forma fogalom használatai A forma mint elrendezés – A pythagoreusoknál alakult ki. – Rend, arány(ok), mérték („a szépség a részek világosan meghatározott.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A forma fogalom használatai A forma mint elrendezés – A pythagoreusoknál alakult ki. – Rend, arány(ok), mérték („a szépség a részek világosan meghatározott."— Előadás másolata:

1 A forma fogalom használatai A forma mint elrendezés – A pythagoreusoknál alakult ki. – Rend, arány(ok), mérték („a szépség a részek világosan meghatározott egyszerű arányában áll”, pl. húrok hosszának megfelelő arányai adnak harmóniát a hangzásban; a dór templomoknál az oszlopok szélessége és a közöttük lévő távolság aránya öt a nyolchoz; emberi arányok) – Vitruvius: ordinatio, dispositio, eurytmia, symmmetria A forma mint megjelenés, stílus (vs tartalom): integráló jelentés, kifejezés vagy felszín, ornamentika, járulékos díszítés (vö. Loos) – Figuratív (ábrázoló, mimetikus, tárgyias) formák és absztrakt (nem-ábrázoló) formák – Az avantgárd radikalizálta a forma önállóságát. A forma mint külső alak (vs anyag)

2 feltételek Éghajlat, táj és helyi adottságok Helyi (kulturális) hagyományok A kor szellemi állapota (ideológia, filozófia, művészet- és designelméletek) A megrendelő igényei, lehetőségek, kulturáltsága A gazdaság állapota A technika fejlettsége Társadalmi, hatalmi viszonyok Rendelkezésre álló, illetve kifejlesztett új anyagok Az alkotó személyisége Művészeti hatások A formálás folyamata

3 A formaalkotást/formát befolyásoló tényezők Éghajlat, táj és helyi adottságok Helyi (kulturális) hagyományok A kor szellemi állapota (ideológia, filozófia, művészet- és designelméletek) A megrendelő igényei, lehetőségek, kulturáltsága A gazdaság állapota Társadalmi, hatalmi viszonyok A technika fejlettsége Rendelkezésre álló, illetve kifejlesztett új anyagok Az alkotó személyisége Művészeti hatások

4 Objektív és szubjektív jelentéstartalom (?) Anyagi-szerkezeti felépítés Műszaki jellemzők Jelek, jelzések – észlelésük, értelmezésük – „A tárgyban a formával kifejezhető információ, az üzenet a tárgy kommunikációja révén válik jelentéssé.” A jelentés aspektusai a megközelítés szempontjából: észlelő-szemlélődő – használó - elemző. „Minden tárgy társadalmi értékek szótlan megtestesítője” (Hernádi Miklós)

5 Mi hiányzik? „A tárgy akkor nyeri el formáját, ha a funkciónak minden ismert szempont szerint megfelel, természetszerűen kellemes a használata és a környezethez is tökéletesen illeszkedik.”

6 Alkotás - befogadás cél-tartalom-forma észlelés-felismerés-értékelés

7 Minőség A használatban derül ki igazán, hogy harmónia van-e a tárgy objektív és szubjektív tulajdonságai között. Amikor egyensúly van a tárgyi tulajdonságok között, akkor jól formatervezett tárgyról beszélünk Plusz kiváló minőség (?): kiváló design. Design díjak, design klasszikus tárgyak – múzeumok. Kiváló műszaki tartalom + magas, esetenként különleges esztétikai minőség + erőteljes szimbolika – a forma kiemelkedése a többi tényező közül: design-ikonok Emblematikus tárgyak (mi különbözteti meg őket a ‚közönséges’ jó tárgyaktól?)

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17 Stílus: szecesszió Mit jelent? Hol, kikre vonatkozott az elnevezés? – Secession (kivonulás), fiatal művészek kivonulása a Künstlerhausból (Művészek Háza, a hivatalos művészet szervezete) Milyen elnevezések ismertek? – Secession Bécsben, szecesszió Budapesten, art nouveau Angliában és Franciaországban, az utóbbiban modern style is, Jugendstil Németországban, Stile Floreale vagy Liberty Olaszországban stb Mikorra datálható? – Kb. 1890 és 1910 között volt a fénykora.

18

19

20 Kik a képviselői? Otto Wagner és tanítványa, munkatársa, Josef Olbrich Josef Hoffmann és a Wiener Werkstätte (Kozma Lajos és a Magyar Műhely) Charles Rennie Mackintosh Victor Horte Henry van de Velde Peter Behrens Antonio Gaudi Hector Guimard Lechner Ödön Thoroczkai Wigand Ede Gödöllői Iskola (ld. Zeneakadémia)


Letölteni ppt "A forma fogalom használatai A forma mint elrendezés – A pythagoreusoknál alakult ki. – Rend, arány(ok), mérték („a szépség a részek világosan meghatározott."

Hasonló előadás


Google Hirdetések