Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Művészet By: Turi Krisztina.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Művészet By: Turi Krisztina."— Előadás másolata:

1 Művészet By: Turi Krisztina

2 "A művészet az emberi önvaló tökéletességének visszatükröződése
"A művészet az emberi önvaló tökéletességének visszatükröződése. Benne megtalálható minden vágy végső célja, és ez az, ami visszacseng: a tökéletesség időtlen harmóniája." (ismeretlen szerző)

3 A művészet jelentése Régen:
A művészet szó tágabb értelemben minden alkotó célú emberi igyekezetre vonatkoztatható. Ebből a széles perspektívából a művészet kulturális, történelmi vagy földrajzi környezettől függően általános fogalomként használható az összes teremtő szándékra, amit emberi törekvés mozgat. Ide tartoznak tehát mindazon képességek és mesterségek, amelyek különféle funkciójú emberi termékek, jelenségek létrehozását vagy a környezet átalakítását teszik lehetővé (például fémművesség, konyhaművészet, testdíszítés, harcművészet, kertművészet stb.)

4 Manapság: A művészet szót ma általában a szűkebb, esztétikai értelemben használjuk. Ennek a szűkebb értelmű fogalomnak azonban nincsen egységes, mindenki által elfogadott meghatározása. A szűkebben vett művészet határai nem tisztázottak, számos emberi termék határesetet jelent, amikor nehéz eldönteni, hogy műalkotásnak tekinthető-e vagy nem. Szócikkünk a szűkebben értelmezett művészet fogalmával foglalkozik.

5 A művészet formái Különböző funkciójú művészeteknek különböző formái vannak, amelyeknek fő gyűjtőformái lehetnek a építőművészetet, a képzőművészetet és előadóművészt vagy a szépművészet és alkalmazott művészet.

6 Modern művészet,

7 Maga a műalkotás lehet valami kézzelfogható konkrétumot kifejező (pl
Maga a műalkotás lehet valami kézzelfogható konkrétumot kifejező (pl. figuratív vagy elvont (nonfiguratív, absztrakt). Mint a művészettörténet minden idejében, napjainkban is születnek a szigorú műfaji kötöttséget áttörő, több műfajt egyesítő, vagy befogadó alkotások is. Nagyvonalúan tekintve, ilyen maga az építőművészetet is.

8 FESTÉSZET

9 A hagyományos művészeti formák közé tartozik a zeneművészet, az irodalom és a színművészet, az építőművészetet, a képzőművészeten belül a festészet, grafika, mozaikművészet, szobrászat, az éremművészet, korábban a textilművészet.

10 Rajzművészet

11 A rajzok ugyanúgy tele vannak nehezen megmagyarázható formákkal,mint a gyerekrajzok.
Pl.: a különös árnyak,a nyúlánk alakzatok vagy az apró lények a főalakok körül a sziklafestmények világát idézik.

12 A művészetek csoportosítása
Az egyik lehetséges felosztás szerint a művészeteket művészeti ágazatok alkotják, ilyen például a zene, a tánc, a képzőművészetet, az iparművészet, az építészet, az irodalom stb. Egy-egy ágazatot pedig művészeti ágak együttese alkotja. Így például a képzőművészeten belül a szobrászat, a grafika, a fotó, festészet.

13 Tánc Zene

14 Művészet felosztása A fogalmi és érzékletes művészeti felosztás szerint az elsőbe tartozik az irodalom (hiszen akár hallom, akár olvasom a szöveget, elsődleges a szavakból épített kompozíció, a fogalmi információ), a másodikba, az érzékletes művészetek közé tartozik a képzőművészetet, az iparművészet és a zene. A látvány vagy a zene elsősorban az érzékekre hat, nem fogalmilag fejti ki hatását, bár feldolgozása nem nélkülözi a fogalmi gondolkodást. Ebben az esetben is számos határeset létezik, például a képversek.

15 Irodalmi művészet Szűkebb értelemben
Az irodalom olyan történetek,költemények és színdarabok összessége, amelyek művészeti alkotásként határozhatók meg.

16 Iparművészetek Az iparművészet a gyűjtőfogalma azoknak a tevékenységeknek,amelyekkel használati -és dísztárgyakat,művészi igényű és technikájú kivitelezéssel hoznak létre.

17 A zene hatása A zene elsősorban az érzékekre hat, nem fogalmilag fejti ki hatását, bár feldolgozása nem nélkülözi a fogalmi gondolkodást. Ebben az esetben is számos határeset létezik, például a képversek.

18 Látvány hatása Ha egy képet látunk,eszünkbe jut,mintha a szabadban lennénk. Ez olyan,mint amikor a festő fest. Ő is a természetből nyeri az ihletét.

19 És végül: Néhány idézet: Azért tartjuk a művészeteket,hogy közelebb hozzák hozzánk a világot. Úgy kell festeni,hogy a néző azt higgye:körüljárhatja a fa törzsét.

20 VÉGE


Letölteni ppt "Művészet By: Turi Krisztina."

Hasonló előadás


Google Hirdetések