A minősítés és az önértékelés kapcsolata, szerepe a minőségfejlesztésben Barlai Róbertné.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tanfelügyelet – egységes külső értékelés
Advertisements

Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Az OH TÁMOP fejlesztései
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Szervezetfejlesztési Program
Tanfelügyelet – A megújuló külső értékelési rendszer
Horizontális tanulás intézményi hálózati együttműködés
A tanári munka értékelése
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
Értékelés a közoktatásban
Fejlesztő célú szaktanácsadás
Az IMIP-ek kötelező felülvizsgálata és kiegészítése
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A pedagógusminősítési rendszer
Értékelés a pedagógiában
Mérés, értékelés és minőségbiztosítás a közoktatásban
A minősítésfejlesztés lehetősége és szükségessége
Méltányossági elvek a közoktatásban
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
KPSzTI Minőségfejlesztési munkacsoport
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Az intézményi önértékelés és kapcsolódása a külső értékeléshez
A megújuló köznevelés értékelési keretrendszere
TÁMOP ÚJ Oktatásszervezés -és várható hatásai Nagy Anna Magdolna Eger, szept.03.
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
Teljesítményértékelés a pedagógiai intézményekben
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Emberi Erőforrás Menedzsment Teljesítményértékelés
Az ember futhat, de nem menekülhet a megmérettetés elől. Az egyetlen gyerek se maradjon ki a mérésből jelszavát hangoztató korban az oktatásban dolgozóknak.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja

Kompetensek lettünk? június 27..
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
Tanfelügyeleti ellenőrzés ÉS intézményi öNÉRTÉKELÉS (TÁMOP-3.1.8)
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
TÁMOP /2-2F A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása A projekt az Európai Unió támogatásával,
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
Startol a tanfelügyelet – összefoglaló a legfontosabb változásokról, kiegészítésekről Maus Pál szakmai vezető TÁMOP
A köznevelési intézmények értékelési keretrendszere
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
Pedagógus életpálya Ellenőrzés, értékelés, minősítés Budapest, november 17. Környei László szakmai igazgató.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
Barlai Róbertné Maus Pál anyagának felhasználásával
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Teljesítményértékelés az óvodában
Barlai Róbertné augusztus.
Önértékelési projektterv
Minőségfejlesztési munkacsoport KPSZTI Április 17-
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Tapasztalatok és változások a Tanfelügyeletben
Králik Tibor igazgató, minőségfejlesztési szakértő
Horváth Cz. János Személyes adatok kezelése az intézményben
MICS-MÉCS-PÉR (vitaindító)
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

A minősítés és az önértékelés kapcsolata, szerepe a minőségfejlesztésben Barlai Róbertné

Intézményértékelés Az intézményértékelés területei három nagy csoportra oszthatók: feltételrendszer, humán tényezők, szervezet és működés. Ezek részterületei sokoldalú és átfogó információkat adhatnak az intézmény munkájáról. (Gallup Intézet) Az intézményértékelés lehet belső (önértékelés) és külső (PSZE). Az intézményértékelés fókusza: az intézmény pedagógiai munkája

Intézményi önértékelés „ A tanulók sikere az a hivatkozási pont, amely révén a pedagógusok önmagukat megítélik, és csak a legcinikusabb tanárok jelentik ki, hogy a tanulói teljesítménynek nincs köze a tanítás minőségéhez. A valóságban ezért az önértékelésnek nincs sem kezdete, sem vége, mert mindig teljesebbé válik és fejlődik.” (Önértékelés az európai iskolákban. Szerk. Baráth Tibor 2006)

A minőségfejlesztés alapja az EU szerint Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa 2001 februárjában elkészült a tagországoknak tett ajánlásából “Európai együttműködés az iskolai oktatás minőségének értékelésében“ (2001/166/ EC) annak egyik fontos pontját választotta: A külső értékelés fejlesztése annak érdekében, hogy az módszertani segítséget nyújtson az iskolai önértékelés számára és olyan külső képet nyújtson az iskolának, amely bátorítja a folyamatos fejlesztést, biztosítva azt, hogy ez ne szorítkozzék egyszerűen csak adminisztratív ellenőrzésre.

Az intézményi önértékelés eddigi története COMENIUS 2000 Közoktatási minőségfejlesztési program, benne az intézményi önértékelés – nyitott önértékelés, irányított önértékelés (meghatározott területekkel), intézkedési terv(ek). IMIP - benne intézményi önértékelés az intézmény által választott szempontokkal és módszerekkel (Kt. kötöttségek: szülők, alkalmazottak megkérdezése, országos kompetenciamérés felhasználása a fejlesztésben.)

A külső intézményértékelés Fenntartó feladata, 5 évenként legalább egyszer A szempontrendszer nem egységes, különböző rendszerek éltek, általában szakértői műhelyek gondozásában Tapasztalatok: eltérő minőség, uralkodik a papíralapúság, a bürokratikus működés ellenőrzése

A minőségfejlesztés és a pedagógusok értékelése Teljesítményértékelés bevezetése 2007-ben – saját belső rendszer megalkotásával. Tapasztalatok: eltérő minőségű rendszerek, nem rendszeres működtetés, gyenge visszacsatolás, gyengén működő pozitív megerősítés (mindenki jó), stb. Minősítés a Kjt szerint- 5 szempont önmagában, minden értelmezés nélkül. Első számú vezetők értékelése nem kötelező.

Mi az, amit továbbra is hasznosítható? Minden tapasztalat, amit eddig szereztünk. A szülők megkérdezése, amit már megszoktak, az eszköz változik. Az alkalmazottak megkérdezése, amit már megszoktak, az eszköz változik. A belső önértékelési team működése. A pedagógusok belső teljesítményértékelésének szemlélete, a visszacsatolás bevált gyakorlata.

Mi az, ami új lesz? Az intézményi önértékelés szempont- és eszközrendszere- fókuszban a tanulási folyamat A pedagógusok értékelésének szempont- és eszközrendszere- fókuszban a tanulási folyamat A vezető önértékelése- fókuszban a pedagógusok munkájának támogatása A külső értékelésekkel való összehasonlítás

A teljes értékelési rendszer Intézmény külső értékelése Pedagógusok és vezetők külső értékelése, minősítés Belső önértékelések: pedagógus, vezető, intézmény

A PSZE pedagógus-értékelés és a minősítés kapcsolata A pedagógusok minősítésének egyik információs forrása a PSZE keretében készült jegyzőkönyv a pedagógus munkájáról. (Knt: a minősítés előzménye az előzetes értékelés – foglalkozás-látogatás alapján.) A pedagógus mindkettőre felkészül, illetve folyamatosan gyűjti az információkat saját pedagógiai munkája eredményeiről. Folyamatosan reflektál magában a saját munkájára – nem 5 évenként ül le, milyen pedagógus vagyok én?

Középpontban a tanulási folyamat Hogyan tanítok, hogyan tanulunk? Milyen módszereket alkalmazok? Tudok-e figyelni mindegyik tanítványomra? Ki az, aki jól fejlődik és ki az akivel nem vagyok elégedett? Mit tudnék tenni, hogy ő is jobb legyen? Sikerült együtt valami eredményt elérnünk? Beszélnem kell vele erről? Stb.

A vezetők és a pedagógus-értékelés- minősítés A vezető a PSZE keretében a tanfelügyelőkkel együtt látogat 2 foglalkozást. A látottak megbeszélésén módja van értékelni a pedagógust a tanfelügyelők előtt. Kitölt egy értékelést a pedagógusról. A minősítő bizottság egyik tagja. A vezető tehát továbbra is kulcsszereplő egy-egy pedagógus munkájának minősítésében.

A vezető motiváló szerepe A vezetőnek az 5 éven belül sokféle alkalma van visszajelezni a pedagógus munkájáról – motiváló, ha elsősorban az erősségeire figyel, és arra építve ad számára feladatokat. Ezekbe a feladatokba bevonja a vezetés tagjait: helyettesei, munkaközösség-vezetők. Közösen tökéletesítik a belső teljesítményértékelési rendszert, összhangban a külső értékeléssel.

Az önértékelés megközelítései Légy őszinte önmagadhoz! Ne becsüld le az értékeidet, ezeket mutasd meg másoknak is! Légy büszke az erősségeidre! Folyamatosan akarj fejlődni! Tartsd fontosnak a tanulók véleményét! A külső értékelést fogadd fontos visszacsatolásként! Fogadd el, hogy nem lehetsz mindenben a legjobb, ez motivál a fejlődésedben!

A külső értékelés megközelítései Úgy ellenőrizz-értékelj másokat, ahogy Te elvárod, hogy a munkádat hogyan ellenőrizzék-értékeljék! Őszintén, de empatikusan jelezz vissza! Koncentrálj az érintett erősségeire! Szánj időt a visszacsatolásra, ehhez teremts megfelelő légkört! Támogasd mások fejlődési lehetőségeinek felismerését!

A munkaköri leírások felülvizsgálata. Az intézmény feladatai a PSZE és a pedagógusminősítés alkalmazásával kapcsolatban A munkaköri leírások felülvizsgálata. Pedagógusok teljesítményértékelésének igazítása a külső értékeléshez, a minősítés szempontjaihoz. A vezető értékeléséhez kapcsolódó intézményi szervezeti kultúra, klíma vagy egyéb- a vezetés munkájáról visszajelzést adó mérések folytatása- PSZE eszközök alapján (szülői, dolgozói elégedettségmérés). A külső intézményértékelés szempontjainak kiegészítése az intézményi specialitások követése céljából.

Mindenkinek szüksége van arra, hogy valamiben ő a legjobb!

Barlai Róbertné Kati barlaine@fpf.hu Köszönöm a figyelmet! Barlai Róbertné Kati barlaine@fpf.hu