Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Értékelés a pedagógiában

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Értékelés a pedagógiában"— Előadás másolata:

1 Értékelés a pedagógiában

2 Elemi iskolai bizonyítvány

3

4

5 Ellenőrzés és értékelés
A tanulókról, személyiségük fejlődéséről információk szerzése, a célból, hogy további fejlesztésük tartalma és módszere megalapozott legyen. A tanulók megnyilvánulásainak viszonyítása az elérendő, a pedagógiai tervekben rögzített célokhoz, követelményekhez. (norma, kritérium)

6 Az értékelés funkciói A tanárt tájékoztatja munkája eredményeiről,
A tanulót tájékoztatja a tanulásban elért eredményeiről, A szülők informálása, Mintát ad az értékelés módjára, Alakítja a közösség mércéjét, Szelektál, Motivál, Minősít, stb.

7 Az értékelés formái Diagnosztikus értékelés
Formatív – formáló, segítő értékelés, Szummatív értékelés

8 Az értékelés módjai Számszerű - mérés (normára, kritériumra orientált)
- becslés (osztályzás, pontozás) Szöveges - írásban - szóban

9 Az osztályzás problémái szociálpszichológiai szempont
Az osztályzat megállapításában a tanárt befolyásolhatja a tanulóról való előzetes tudása, a pedagógusok előfeltevései, az első jegy utáni besorolás, holdudvar - hatás, Pygmalion - effektus, a tanuló neme, a tanuló társadalmi háttere, tanár- diák kapcsolat aktuális állapota

10 Az osztályzás problémái mérésmetodikai szempont
Az osztályzattal a teljesítményt nem mérjük, hanem becsüljük! ugyanazt a teljesítményt különböző tanárok másképpen osztályozzák, ugyanaz a tanár ugyanazt a teljesítményt különböző időpontokban eltérő jegyekkel értékelheti, az osztályon belüli viszonyítási rendszer miatt a jegyek osztályon kívül nem összehasonlíthatók.

11 Az osztályzás problémái pedagógiai szempont
Az 5 fokú osztályzat csak leegyszerűsítő értékelésre alkalmas az osztályzat önmagában nem segíti a diákot a változásban, a teljesítménye javításában, a tantárgyi osztályzat lehetőséget ad arra, hogy fegyelmezési eszközként használják, az évközi jegyek átlagolása összemossa az értékelés funkcióit.

12 A szöveges értékelés Komplex Koegzisztált Parciális Formáló – segítő,
Osztályozást követő szöveges.

13 A tanulók az értékelés módjához igazítják tanulási módszerüket.
Fejlesztő értékelés Az értékelés folyamatának lépései: Mit akarunk értékelni? (feladat, képesség, folyamat) Miért akarunk értékelni? (formatív, szummatív) Ki értékel? (tanár, diák (ön, társ)) Hogyan értékelünk? A tanulók az értékelés módjához igazítják tanulási módszerüket.

14 Portfólió Mit jelent? Mire jó? munkák rendezett gyűjteménye,
az idők során előforduló különböző kontextusokban készül, reflexióval párosul. Mire jó? gazdagítja az együttműködést, a gyerek tanulásban való előrehaladásáról ad képet, gyerek által végzett önértékelés: saját fejlődésének és sikereinek tudatos megfigyelése bizonyítékot tartalmaz arra, hogy a gyerek teljesítette a kitűzött tanulási célokat a tanári eredményesség értékelése.

15 “Kulcs-kártya" „Címkézés „ A tárgy Ez egy …………………..
(a látható eredmény) Az előfordulás vagy helyzet, melyben realizálódott (a tanulási kontextus) A tárgyban megjelenő kompetenciák és személyes tulajdonságok (a reflexió) „Címkézés „ Ez egy ………………….. A következő helyzethez kötődik: ……………….., melyben a tanuló …….. Ez azt jelenti, .………… ………………………….…………………………...

16 Néhány további kérdés és minta a gyakorlatból

17

18

19 Aktualitások a közoktatásban
Vizsga – érettségi Szöveges értékelés Buktatás


Letölteni ppt "Értékelés a pedagógiában"

Hasonló előadás


Google Hirdetések