„Drog-jogok” a mentőgyakorlatban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
 Csjt. nem határozza meg  Fogalma a történelem folyamán módosult  A jogirodalom alapján:  Szövetség - szerződés?  Férfi.
Pszichiátriai betegek gyógykezelése
A Drog és a Kábítószer fogalma
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz.
A testvériskolai pályázatba bevont gyerekek számára
Szenvedélyek fogságában - a drogok
A drogok, a kábítószerek és a függőségek
Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás
Egészségügy Betegjogok.
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
10. Tétel.
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Alkoholizmus.
Legfontosabb törvényeink
Legfontosabb törvényeink
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
„Oxyologiai alapismeretek” tanfolyam
Etikai alapelvek az ápolásban
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
1)A szakszerű egészségügyi ellátás biztosításához jutás szükségességének felismerése – Mikor, milyen esetekben hívjunk orvost? 2)A beteg gyermek ellátásával.
Kompetenciák a sürgősségi betegellátásban
4th East-Weast Colorectal Days October, 2008 Hajdúszoboszló A betegek jogai és az orvosi felelősség Magyarországon Patient's Rights and Medical.
Az új Btk. szükségessége, előkészítése; a büntethetőséget kizáró és megszüntető okok változása, különös figyelemmel a jogos védelem újraszabályozására.
Mérgezések „Minden anyag méreg…, de hogy méreg vagy gyógyszer, azt a dózis, ami meghatározza.” (Paracelsus)
Polgári védelmi kötelezettség, mentesség
A kényszeres drogfogyasztó személyisége, drogkarrier
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Cselekvőképesség fajtái
Keszitette:Szilagyi Emese
A jog, a környezet- és a természetvédelmi jog Előadó: dr. Németh Csaba.
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
KUKKOLÓK és KUKKOLTAK JOGAI
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
Alapjogi bevezetés Információs jogok.
az élethez, vagy a halálhoz való jog?
DROGOK Kszitette: Készitette: Bagladi Bence,Strommer Daniel s Liebel Bence Bagladi Bence,Strommer Daniel és Liebel Bence.
Kábítószer a magyar jogban
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
Állampolgári jogok és kötelességek
Dr. Torma Albert bv. o. ezds., bv. főtanácsos
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Munkaszervezési ismeretek
A betegellátás keretei és rendszere
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Az adatvédelem szabályozása
M.Tamás Márta Drogproblémák M.Tamás Márta
Szociális és egészségügyi ellátórendszer kínálta válaszok a demenciában szenvedők és családtagjaik számára.
TÁMOP / Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ A szociális szolgáltatásokat igénybevevők jogvédelme.
Ellátás-szervezési kérdések, korszerű ellátási formák, a szenvedélybetegségek megelőzésében és ellátásában Dr.Kassai-Farkas Ákos.
Az egyenlő bánásmód érvényesülése az egészségügyi ellátás során Pécs, Dr.Szendy Erzsébet betegjogi képviselő Pécs,
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
Káros szenvedélyek.
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
Káros szenvedélyek.
Káros szenvedélyek Az extasy.
Kábító szerek világa.
Káros szenvedélyek Drogok.
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Készítette: Mayer Vivien
Kábítószer Bármely szer, mely a szervezetbe jutva megváltoztatja a hangulatot, az érzékelés minőségét vagy az agy működését.
Előadás másolata:

„Drog-jogok” a mentőgyakorlatban Készítette: dr. Talabér János óraadó oktató SE EFK – ELTE ITK - HJF 2006

Vázlat I. A kábítószer fogalma II. A drog és társadalom: drogkultúra III. Az Alkotmány IV. A jogképesség megítélése V. A büntethetőség kérdése VI. Etikai kérdések a mentőgyakorlatban VII. Büntetőjogi kérdések VIII. Konklúzió

I. A kábítószer fogalma Olyan kémiai méreg, amely az egészségre nagyon ártalmas, a teljes szervezetet, főként a központi idegrendszert károsítja. A személy külső és belső leépüléséhez, személyiségének elnyomorodásához és halálhoz vezet. A szervezetbe kerülve eufóriát, színes álmokat, csapongó gondolatokat, hallucinációt, érzékcsalódásokat, látási zavarokat, koncentrációs zavarokat, szív- és érproblémákat, agykárosodást és légzési zavarokat idéz elő.  (c) http://gportal.hu/gindex.php?pg=10095&nid=2561

I.a. Kábítószer függőség A fogyasztó már képtelen kábítószer nélkül élni.  A függőségnek két fajtája van:       - Fizikai függőség: a normál testi funkciók megváltozása, azaz a szervezet megköveteli a kábítószer folyamatos jelenlétét.       - Pszichikai függőség: a normál állapot leépülése, azaz a fogyasztónak csak a kábítószer megszerzése és fogyasztása jár az eszében. 

I.b. Egyes drogok 1. Az alkohol és a dohány 2. Az agy élénkítése (koffein) 3. barbiturátok (szorongók drogja) 4. Az amfetaminok (upper, speed) 5. A hallucinogének (LSD, acid tablettes) 6. Az opiátok (morphin, heroine) 7. A kokain és a crack

II. A drog és társadalom Miért élünk drogokkal? megkönnyíti a kapcsolatteremtést, a társas együttléteket fesztelenebbé, nyíltabbá, közlékenyebbé teszik az embert átmenetileg megszabadítják gondjaitól

2. Beteg vagy áldozat?

Válasz: Mentőgyakorlatban = beteg Társadalomban = áldozat Mentőellátás társadalmi feladat mindkettőnek kell tekintenünk. Mégis érzékeny társadalmi kérdés, mert olyan társadalmi jelenség, amelyben a társadalom és egyén egyaránt felelős lehet. A társadalmi felelősség a liberalizmus irányában megnő, még konzervatívabb társadalmi berendezkedésben az egyént jobban felelőssé teszik. (ld. Btk.)

III. Az Alkotmány 1949. évi XX. törvény 54. § (1) A Magyar Köztársaságban minden embernek veleszületett joga van az élethez és az emberi méltósághoz, amelyektől senkit nem lehet önkényesen megfosztani. 70/D. § (1) A Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez (orvosi ellátáshoz).

1. Jogosult-e a személy az ellátásra, ha maga idézi elő a fenyegető állapotot? Ki mondhatja ki, hogy ki tehet az esetről? A mentő-dolgozó NEM. Jogtechnikailag: BÍRÓSÁGI HATÁROZAT Mindent el kell követni az életének megmentésére!

2. Az emberi méltósághoz való jog Eütv. 10. § Az egészségügyi ellátás során a beteg emberi méltóságát tiszteletben kell tartani. A beteg személyes szabadsága fizikai, kémiai, biológiai vagy pszichikai módszerekkel vagy eljárásokkal kizárólag sürgős szükség esetén illetőleg a beteg vagy mások élete, testi épsége és egészsége védelmében korlátozható. csak amíg az ok fennáll

Milyen joga van még a drog-hatás alatt álló betegnek? Titoktartáshoz való jog: 25. § A beteg jogosult arra, hogy az egészségügyi ellátásában részt vevő személyek az ellátása során tudomásukra jutott egészségügyi és személyes adatait csak az arra jogosulttal közöljék, és azokat bizalmasan kezeljék. Kapcsolattartási jog:11. § … a beteg a fekvőbeteg-gyógyintézetben meglévő feltételektől függően, betegtársai jogainak tiszteletben tartásával és a betegellátás zavartalanságát biztosítva gyakorolhatja. Ennek részletes szabályait - e jogok tartalmának korlátozása nélkül - a fekvőbeteg-gyógyintézet házirendje határozza meg. (kísérőt el kell vinni?)

Mely jogaival nem élhet a drog-hatás alatt álló beteg? Önrendelkezéshez való jog: 15. § (1) A beteget megilleti az önrendelkezéshez való jog, amely kizárólag törvényben meghatározott esetekben és módon korlátozható. Ellátás visszautasításának joga: 20. § (1) A cselekvőképes beteget megilleti az ellátás visszautasításának joga, kivéve, ha annak elmaradása mások életét vagy testi épségét veszélyeztetné. Intézmény (mentőautó) szabad elhagyásának joga (12. §)

3. Ki korlátozhatja a beteg szabadságát? Szakorvos Orvos Mentőorvos Mentőtiszt Szakképesített mentőápoló (más szakápoló nem) Szakképesített mentőtechnikus Hivatalos személy (rendőr, vám-és pénzügyőr, hivatásos katona, határőr, BV)

4. Ki nem korlátozhatja a beteg szabadságát? Nem egészségügyi szakember: Szakképesítéssel nem rendelkező ápoló Mentő-gépkocsivezető (ellátás alatt igen) Nem hivatalos személy (pl. biztonsági őr) Egyéb indifferens személyek az ellátás során (szomszéd, koma, jóbarát, haver, barátnő, stb.)

IV. Jogképesség megítélése Teljesen cselekvőképes: 18. életévét betöltött, gyámság (gondnokság) alatt nem álló, büntetőjogilag szabad állapotú nagykorú személy. Korlátoltan cselekvőképes: 14-18 éves, fiatalkorú (minores)

Cselekvőképtelen: 1. kiskorú személy (infantes:14. életévét nem betöltött) 2. gyámság (gondnokság) alatt álló 18 év feletti személy. 3. jogerős bírósági határozattal pszichiátria kényszerkezelésre utalt beteg 4. sürgősségi betegellátásban az a pszichiátriai sürgősségi ellátást igénylő 18. év feletti személy aki saját és mások testi épségét súlyosan veszélyezteti. Ide soroljuk a kábítószer hatása alatt álló egyént is. (Eütv. 199. §)

V. Büntethetőség kérdése Nem büntethető aki jogilag cselekvőképtelen, tehát: Kiskorú (14. év alatti) Gyámság alatt álló 18. életévet betöltött személy Pszichiátria kezelés alatt áll (bírósági határozat!) Sürgősségi gyógykezelés alatt áll (t<72 óra)

A sürgősségi kezelés után büntethetővé válik, az aki: Kóros elmeállapotát maga idézte elő (alkohol, drog) Akinek kóros állapota nem tartós és megelőző a cselekvény elkövetésének időpontjában (a jogban nincs „lucidum intervallum”) Akit a bíróság cselekvőképesnek ítél

VI. Kérdések a mentőgyakorlatban. Hogyan kezeljük az akut droghatás alatt lévő személyt? Pszichiátriai esemény? Mérgezés? Ennek eldöntése okoz inkább nagyobb dilemmát. ?

Célállomások: Addiktológia Toxikológia Az ellátás során azonban mindvégig tiszteletben kell tartani a beteg jogait.

Az ellátás Hogyan NE csináljuk:

CAVE: Ne alkalmazzunk a megfékezésen túli fizikai erőszakot Ne verjük, ütlegeljük, rugdossuk a beteget Ne szitkozódjunk Ne káromkodjunk A mentő-dolgozó a minimális megfékezésen túl NE alkalmazzon erőszakot, inkább NE kezdje meg az ellátást amíg a dühöngő drogos/elmebeteget a karhatalom meg nem fékezi.

Mindenkinek ugyanolyan joga van a mentőhöz? VI. Etikai kérdések Az esethívások priorítása: Kit mentsünk meg egyidejűleg? Őt vagy őt? Mindenkinek ugyanolyan joga van a mentőhöz?

Dilemmák: Egyidejűleg kihez indítsuk az egyetlen rendelkezésre álló kocsit? Mennyi az a minimum beavatkozás amit feltétlenül meg kell tennünk? Hogyan viszonyuljunk a drog hatása alatt álló személyhez szállítás alatt? Mennyit kommunikáljunk vele?

VII. Büntetőjogi kérdések Ami minket gyanúsítottként/vádlottként érinthet: 171. § Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés 1 évig terjedő sz.v. (alapból) 3 évig terjedő sz.v., ha maradandó károsodást okoz 1-5 évig terjedő sz.v., ha halált okoz (egy ember) 2-8 évig terjedő sz.v., ha több ember halálát okozza 5-10 évig terjedő sz.v., ha az elkövető a veszélyt szándékosan idézte elő (egy ember meghal legalább)

172. § Segítségnyújtás elmulasztása 2 évig terjedő szabadságvesztés (alapból) 3 évig terjedő sz.v., ha a sérült (rászoruló) meghal, és az illető megmenthette volna. 5 évig terjedő, ha a segítségnyújtásra az elkövető eleve kötelezett. (pl. orvosok, mentődolgozó, stb.)

173/H. § Egészségügyi önrendelkezéshez való jog megsértése 3 évig terjedő sz.v. ugyanígy, ha halottból tiltakozása ellenére szervet felhasználnak

175. § személyi szabadság megsértése 3 évig terjedő sz.v (alapban) 2-8 évig terjedő sz.v., ha bűnszövetségben, emberkereskedelemmel összefüggésben 5-15 évig terjedő sz.v., ha aljas indokból, hivatalos eljárás színlelésével, fiatalkorú

177/A. § Jogosulatlan adatkezelés 1 évig terjedő szabadságvasztés

222. § szolgálati titok megsértése 1 évig terjedő sz.v 3 évig terjedő sz.v, ha súlyos hátrányt okoz 1-5 évig terjedő sz.v., ha illetéktelen külföldi számára adták ki.

Ami minket védhet: 229. § Hivatalos személy elleni erőszak 3 évig terjedő sz.v. (alapban) 5 évig terjedő sz.v., ha fegyveresen követik el 2-8 évig terjedő sz.v., ha a csoportos, fegyveres elkövetés vezetője (az orvos, mentődolgozó is ide tartozik. A Btk. szerint ugyanis a közfeladatot ellátó személy elleni erőszakot is úgy kell büntetni, mint a hivatalos személy elleni erőszakot. (vö. 230. §) )

Néhány érdekesség a BTK-ban szereplő dózisokról (Btk 282. § és Btk ért Metadon 1 gramm Morfin 0,9 gramm Kokain 2 gramm Ketamin 1 gramm Kodein 1 gramm Dihidrokodein 0,8 gramm Petidin (Dolargan) 1 gramm Tetrahidrokannabiol (THC) 1 gramm

A „megtermeszt” kategóriában a kábítószer csekély mennyiségű, ha a növényegyedek száma maximum öt. A kábítószer-visszaélés jelentős, ha a meghatározott minimális mennyiség hússzorosát meghaladja. A nem sorolt kábítószereket morfinbázis élettani hatásához hasonlítjuk: Csekély: 0,9 gramm élettani hatásával megegyezik Jelentős: ha 18 gramm élettani hatásával megegyező vagy túllépi.

VIII. Konklúzió 1. a droghasználó interperszonális megítélése 2. társadalmi megítélés, társadalmi feladatok 3. mentés jellege, személyi szabadság korlátozása 4. kommunikáció a betegellátás során 5. jogi reflexiók 6. etikai felvetések