Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kompetenciák a sürgősségi betegellátásban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kompetenciák a sürgősségi betegellátásban"— Előadás másolata:

1 Kompetenciák a sürgősségi betegellátásban
dr. Talabér János OMSZ Pesterzsébet ELTE, British-Hungarian College Budapest

2 Tartalom Fogalmi meghatározások
Az Eü. Tv 125. §-a és a „sürgős szükség” Betegellátók OMSZ-nál (személyi feltétel) A mentőtiszt-III jogi problémája Az „idegen elsősegély” fogalma Egyéb

3 1. Fogalmak Egészségügyi intézmény:
a jogi személyiséggel rendelkező (pl. kórház, rendelő, stb) jogi személyiséggel nem rendelkező egészségügyi szolgáltató. Fekvőbeteg szakellátásnak minősül a mentőellátás.

4 2. Invazív beavatkozás: a beteg testébe bőrön, nyálkahártyán vagy testnyíláson keresztül behatoló fizikai beavatkozás. 3. Életmentő beavatkozás: sürgős szükség esetén a beteg életének megmentésére irányuló egészségügyi szolgáltatás.

5 4. Sürgősségi betegellátást (mentést) igényel:
- személyi sérüléssel járó baleset - katasztrófa - szülészeti esemény - az orvos által rendelt sürgős (azonnali és egy órán belüli), illetve sürgősségtől függetlenül a mentési készenlétet igénylő őrzött szállítás (MICU) a mozgóőrség, donorszállítás.

6 2. Az Eü. törvény Jogszabályok: 1997. évi CXLII. törvény
5/2006 (II.7) Eü rendlet. Fontos még: 1949. Évi XX. törvény (Alkotmány) 2005. CXXXIX. törvény a felsőoktatásról

7 125§. Sürgős szükség esetén az egészségügyi dolgozó – időponttól és helytől függetlenül - az adott körülmények között a tőle elvárható módon és a rendelkezésére álló eszközöktől függően az arra rászoruló személynek elsősegélyt nyújt, illetőleg a szükséges intézkedést haladéktalanul megteszi.

8 A sürgős szükség Csak eü dolgozó ítélheti meg?
Helytől és időtől függetlenül? Az adott körülmények között? Miért nem „kompetenciája” szerint? Ki számít eü. dolgozónak?

9 1. „Orvos, fogorvos, gyógyszerész és más nem orvosi végzettséggel és/vagy szakképesítéssel rendelkező személy.” (Eütv.) 2. „A betegellátásban közreműködő, egészségügyi végzettséggel nem rendelkező személy, más egészségügyi végzettséggel rendelkező személy jelenlétében.” (rendelet)

10 OMSZ 1. Eütv. szerint minimumvizsgával rendelkező ápoló nem egészségügyi dolgozó vs. rendelet szerint lehetne? 2. Mentőszakápoló (mentőtechnikus) 3. Mentőtiszt (az Eütv. és az Ftv. nem ismeri csak a főiskolát végzett mentőtiszteket!!!) 4. Orvos 5 Szakorvos 6. Gépkocsivezető?  csak másik eü.dolgozó jelenlétében!

11 A mentőtiszt III. Történelmi reflexiók: háború alatt, után medikusok besegítettek Korábbi: egy ideig szünetelnek ( ), majd a mentőtiszt I. új típusú képzéssel (1978) előtérbe kerülnek. Korábbi törvények, rendeletek nem ismerik

12 1997-es Eü.törvény csak a főiskolai képzést ismeri el 1998-as rendelet megemlíti a mentőtiszt III-t, de nem ezen a néven (szigorló orvos) Egyik felsőoktatási törvény sem ismeri a szigorló orvos vagy mentőtiszt 3 végzettséget 2006-os rendelet lemásolja az 1998-as rendeletet

13 Mentőtiszt/orvos telítettség országosan (nem reprezentatív)

14 Beavatkozások és reanimáció megkezdése 100 esetre nézve

15 Beavatkozások 100 kivonulásra nézve

16 Szakápoló Kompetencia
Megfigyel betegvizsgálatot végez team tagjaként orvos vagy mentőtiszt irányításával, illetve önállóan vesz részt a betegek mentésében és ellátásában. alkalmazza a beteg vizsgálatához, akut ellátáshoz és mentéshez szükséges eszközöket, berendezéseket.

17 Felhatalmazás birtokában önállóan, indikáció alapján, gyógyszerel, intravénás folyadékpótlást végez
beteget szállít Mentésszervezési irányítási feladatokat lát el.

18 Mentőtiszt kompetencia
egyes (meghatározott) orvosi beavatkozások légút-biztosítás eszköz nélkül és eszközzel Komplex újraélesztés vérzéscsillapítás, sebellátás, immobilizáció

19 eszközök alkalmazása sürgősségi ellátásban használatos gyógyszerek, infúziók adása, gyomormosás végzése, szülés levezetése intézeten kívül, tudatzavar értékelése és ellátása, kényszerintézkedés katéterezés, halál megállapítása.

20 Orvosi Kompetencia Mentőtiszti, kiegészítve más orvosi tevékenységgel (pl. IV narkózis, pacemaker) Az átmenet nem tisztázott, hiszen: EÜ Tv. 125 § (2)-ben az is értelmezhető, hogy „kellő jártasság” birtokában kell lennie az orvosnak is. (vö. Dr Köves, Orvosi Műhibaperek c. könyve)

21 Köszönöm a figyelmet….


Letölteni ppt "Kompetenciák a sürgősségi betegellátásban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések