Mit tehetünk? www.climatechange.eu.com. • Tekerje lejjebb a fűtést! www.climatechange.eu.com 1°C-os hőmérsékletcsökkentés otthon  5-10%-os fűtésszámla.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gazdaságos közlekedésért... Budapest, FORENSIS Autóklub.
Advertisements

Passzívház.
A víz ökölógiai ismertetője
Mit tehetünk mi magunk a fenntartható fejlődés érdekében
Super Hybrid Engine (SHE) NB PM Team Sept. 02, 2008.
Kelemen Tas, BS Audit International
Széchényi Ferenc Gimnázium
Mi a CO2 lábnyom? Az CO2 lábnyom az ökológiai lábnyom részeként egy személy, szervezet, termék vagy rendezvény üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti.
Az Energiatakarékos megoldások Beke Adrián Felkészitő t.: Spek Krisztina Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola Slovenská ul.52, Kolárovo.
Matrix-modul (konténer) biogáz üzemek
GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
A kétütemű befecskendezéses (DITECH)motor
1/10 Energia – történelem - társadalom Közkeletű tévhitek, pótcselekvések.
A megújuló energiaforrások
Energiahatékonyak vagyunk? Szabó Valéria projektmenedzser.
Hogyan csökkenthetőek drasztikusan Önkormányzatának közüzemi kiadásai?
 A föld elég mindannyiunk szükségleteire, de nem elég mindannyiunk mohóságára! Mahatma Gandhi.
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Hybrid autók A projektünk témája az autók és a környezetvédelem, közelebbről a hibrid autók.
Energiatakarékos otthon
BURGÅRDEN OKTATÁSI KÖZPONT Tanétterem -és pékség.
MINDEN AMI ENERGIA. Nagyon sok mindennapi dologban használhatnánk a fizika törvényeit energiagazdálkodásra. Általában viszont az emberek lusták használni.
Raklap és Tüzép csoport Raklap és Tüzép csoport.
Energiatakarékos megoldások
Sopron Május 3. Lajtmann Csaba Reflex Környezetvédő Egyesület.
Megújuló energiaforrások.
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
Így takarékoskodj a vízzel!
Van élet az olaj után?!- A négy fő elem, mint alternatív energiaforrás
Fenntartható életmód és életstílus
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Flesh 2/12b ker. szi..
Fülemüle informatika verseny
ÖKOLÁBNYOM Név:Fazekas Réka Bettina
Világunk egyik globális környezeti problémája a levegőszennyezésből adódó üvegházhatás és felmelegedés. A személygépkocsikból áradó gázok is felelősek.
Passzívház Készítette: Timkó Mónika Felkészítő tanárom: Gráf Tímea Iskolám: Berzeviczy Gergely Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola 1047 Budapest.
Megújuló energiaforrások
MEGÚJULÓ ENERGIA-FORRÁSOK
Megújuló energiák Készítette: Simon Zalán 7. b
Megújuló energia Készítette: Bíró Tamás
Alternatív energiaforrások
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Megújuló energiaforrások
Szelektív hulladékgyűjtés
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Az Éghajlatváltozás.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
Hulladékkezelés, hulladékgazdálkodás.
1 E – utakon az EU Glattfelder Béla. Dekarbonizáció 80% Forrás: Európai Bizottság.
A LEGTISZTÁBB ENERGIA AZ, AMIT FEL SEM HASZNÁLUNK !
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Csökkentsük együtt a hulladékot!
Mi fán terem az ételhulladék?
Zöld hét 8. évfolyam A TAKARÉKOSSÁG. Mit értünk takarékosság alatt?
A tűz.
A tudományos eredmények meggyőzőek EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Az alternatív energia felhasználása
Műszaki és informatikai nevelés 5. osztály
Az alternatív energia felhasználása
Csökkentsük együtt a hulladékot! Az Európai Hulladékcsökkentési Hét bemutatja.
Légkollektor, azaz sörkollektor másképp
„Vegyünk egy nagy levegőt”
A hülyeség kora Ne légy hülye!
Fenntarthatósági témahét
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Energiaforrásaink.
Geotermikus energia.
Előadás másolata:

Mit tehetünk?

• Tekerje lejjebb a fűtést! 1°C-os hőmérsékletcsökkentés otthon  5-10%-os fűtésszámla megtakarítás (évente akár 300 kg-mal kevesebb szén-dioxid kibocsátás) • Programozza be a termosztátot! Ha éjszaka, illetve amíg nem tartózkodik otthon, alacsonyabbra állítja a hőmérsékletet  7-15%-os fűtésszámla megtakarítás. • Cserélje le szimpla üvegű ablakait dupla üvegű ablakokra! Ha van rá lehetősége. Hosszú távon megtérül a kiadás, mert a dupla üvegű ablakok csökkentik az ablakokon keresztüli energiaveszteséget  akár 70%-kal • Ne hagyja, hogy a meleg kiszökjön az ablakon! Rövid ideig szellőztessen. Ha egész napra nyitva marad az ablak (akár csak egy kis nyílásnyira is)  a 6 hidegebb hónap alatt (10ºC vagy alacsonyabb külső hőmérséklet esetén) majdnem 1 tonna a többlet szén-dioxid kibocsátás. • Hőszigetelje megfelelően otthonát! A falakon, tetőn és padlón keresztül távozó hő együtt a fűtésveszteség több, mint 50%- áért felel  szigetelje a melegvíz tározóit, a központi fűtés csöveit, valamint a falak réseit, és helyezzen alumínium fóliát a radiátorok mögé.

• Kapcsolja le a villanyt, ha nincs rá szüksége! 5 lámpa lekapcsolása a folyosókon és a szobákban = évi 60 euró megtakarítás (évi 400 kg szén-dioxid-kibocsátás csökkentés) • Használjon energiatakarékos égőket! Az energiatakarékos izzók ötször kevesebb villamos energiát használnak + akár 10-szer hosszabb ideig használhatók, mint a hagyományos izzók  megvásárlásuk költségesebb, de teljes élettartamukra nézve olcsóbbak a hagyományosnál. • Ne hagyja készenléti állapotban az elektromos készülékeket! Egy 3 óra hosszan bekapcsolt TV, amely ezt követően a hátralevő 21 órán keresztül készenléti állapotban van, a készenléti állapotban használja az összes energiafelhasználásának 40%-át. Ha egyetlen európai sem használná a készenléti állapotot, elég elektromos energiát takarítanának meg egy Belgium méretű ország energiaellátására. • Ha már nem használja, húzza ki a csatlakozóból a mobiltelefontöltőt! A töltő akkor is fogyasztja az áramot, ha nincs telefon rácsatlakoztatva  az energia 95%-a megy kárba, ha a töltőt állandóan bedugva tartjuk. • Használjon ventillátort! A légkondicionáló berendezések valóságos energiapusztítók: egy átlagos szobai légkondicionáló 1000 watt teljesítménnyel működik  átlagosan 650 g szén-dioxid- kibocsátást eredményez óránként. A ventilátorok alternatívát jelenthetnek  vagy használja takarékosan a légkondicionálót, és keresse a legenergiatakarékosabb modelleket! • Váltson zöld energiára! Jelenleg Európa villamos energiájának csak 14%-át állítják elő környezetbarát, megújuló energiaforrásokból, (mint a szél, víz, fa, biogáz, napenergia stb.). A kereslet mindig kínálatot teremt  ha van rá lehetősége, helyezzen például napelemeket háza tetejére. • Fedje le edényeit főzés közben! Ha főzés közben az edényt lefedi, rengeteg energiát takarít meg. Még hatékonyabb, ha magas nyomású főzőedényeket vagy gőzölőket használ: ezek körülbelül 70% energiát takarítanak meg. • Zuhanyozzon fürdés helyett! A zuhanyzáshoz négyszer kevesebb energia szükséges. Az energia megtakarítás maximalizálásához használjon kis vízátfolyású zuhanyrózsát, mely olcsó, és ugyanazt a komfortot biztosítja. • Zárja el a csapot! A csöpögő csapok annyi vizet használnak el, amennyi elegendő havi egy kád teletöltéséhez. Minden alkalommal ellenőrizze, hogy a csapok el legyenek zárva.

• Az elhasznált üvegeket vigye a visszaváltókba, a papírt és kartondobozokat, műanyagot, fémdobozokat válogassa külön a többi szeméttől!  Egy használt alumínium doboz újrahasznosítása tízszer kevesebb energiát fogyaszt mint egy új alumínium doboz legyártása (minden kilogramm alumínium előállításával 9 kg szén-dioxid-kibocsátás keletkezik).  1 kg újrahasznosított műanyag = 1,5 kg szén-dioxid-kibocsátás csökkenés  1kg újrahasznosított üveg = 300 g szén-dioxid-kibocsátás csökkenés  1kg újrahasznosított papír = 900 g szén-dioxid-kibocsátás + metán kibocsátás csökkenés • Válasszon minél kevesebb csomagolóanyagba csomagolt terméket, és amikor lehet, utántöltő termékeket! Ezzel is csökkentheti a hulladéktermelést és energiafelhasználást! Egy 1,5 literes üveg előállításához kevesebb energiára van szükség, és kevesebb hulladékot termel, mint három 0,5 literes üveg előállítása. • Vásároljon okosan! A szeméttelepek az EU üvegházhatást okozó gázkibocsátásának körülbelül 3%-áért felelnek .hasznosítsa újra a szerves hulladékot. Ha a kertben van rá lehetősége, komposztáljon! • Hasznosítsa újra a szerves hulladékot!

• Ha autóval jár munkába, próbálkozzon más alternatívákkal is! Kerékpározzon, gyalogoljon, tömegközlekedjen! Átlagosan az autóban elégetett 1 liter üzemanyag több, mint 2,5 kg szén-dioxid- kibocsátást eredményez  Az EU szén-dioxid kibocsátásának 10%-áért a személyautók felelősek. • Kerülje a rövid autóutakat! Az üzemanyag-fogyasztás és szén-dioxid-kibocsátás aránytalanul magasabb, ha a motor még hideg. • Ha teheti, az autóját mossa kézzel! Az autómosók több elektromos áramot és vizet használnak, mint a hagyományos módszer. • Gondoskodjon a megfelelő gumiabroncs-nyomásról! Ha a nyomás 0,5 bárral kisebb, a megnövekedett ellenállás miatt az autó 2,5%-kal több üzemanyagot fogyaszt  2,5%-kal több szén-dioxidot bocsát ki. • Ne hagyja fenn autóján az üres tetőcsomagtartót! A légellenállás és többlet súly következtében akár 10%-kal is növelheti az üzemanyag- fogyasztást és szén-dioxid-kibocsátást. Ha nem használja, szerelje le! • Ne siessen! Ha 120 km per órás sebességnél gyorsabban halad, az üzemanyag-fogyasztás 30%-kal magasabb, mint a 80 km per órás sebesség esetén. • Használja ritkábban a légkondícionálót! Ha az autóban működik a légkondicionáló, az üzemanyag-fogyasztás és szén-dioxid- kibocsátás körülbelül 5%-kal növekszik. • Közlekedjen vonattal! Az autójában egyedül utazó ember kilométerenként háromszor annyi szén-dioxidot termel ki, mint az, aki vonaton utazik. • Repülés helyett keressen más alternatívát! A légi közlekedés a világ legnagyobb ütemben növekvő szén-dioxid kibocsátó forrása. Ha mégis repülnie kell, vegye fontolóra a szén-dioxid-kibocsátásának „kiváltását”! Vannak olyan szervezetek, amelyek kiszámítják az utasok által okozott kibocsátást, és pénzt fektetnek a megújuló energiaforrásokba.

Köszönöm a figyelmet!