Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MINDEN AMI ENERGIA. Nagyon sok mindennapi dologban használhatnánk a fizika törvényeit energiagazdálkodásra. Általában viszont az emberek lusták használni.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MINDEN AMI ENERGIA. Nagyon sok mindennapi dologban használhatnánk a fizika törvényeit energiagazdálkodásra. Általában viszont az emberek lusták használni."— Előadás másolata:

1 MINDEN AMI ENERGIA

2 Nagyon sok mindennapi dologban használhatnánk a fizika törvényeit energiagazdálkodásra. Általában viszont az emberek lusták használni ezeket a trükköket, vagy egyszerűen nem ismerik őket.

3 Ezek közül szeretnék ismertetni párat.

4 1.

5 Használjuk a környezetvédők tippjeit, melyek gyakran egyértelműnek látszanak, de be kell vallanunk, hogy gyakran mi is inkább a kényelmes megoldást választjuk.

6 1. Ne hagyjunk gépeket és fogyasztókat működni, mikor nem használjuk őket! 2. Használjunk energiatakarékos izzókat! 3. Ne működtessünk egyszerre több gépet feleslegesen!

7 2.

8 Vannak nem túl ismert, viszont nagyon egyszerű módszerek is:

9 1. Minden olyan töltőt, adaptert, vagy bármilyen hálózati csatlakozót, amely transzformátort tartalmaz, húzzunk ki a konnektorból, amikor nem használjuk! Bedugott állapotban ugyanis az elektromos áram áttranszformálásával is energiát fogyasztunk. Ez a mennyiség a teljes üzemben működő készülék fogyasztásának általában a 70, de akár a 90 %-át is jelentheti.

10 Akkor ezt most magyarul:

11 Ha 1 óráig töltöd a telefonodat, azzal tegyük fel 10 ft-nyi áramot fogyasztasz. Ha utána csak bedugva hagyod még egy óráig, azzal valószínűleg 9 ft-ot dobsz ki az ablakon…

12 Ha egész nap bedugva hagyjuk a töltőnket és az előbbi árakkal számolunk, akkor egy nap 240 ft-ból 230-at feleslegesen fizetünk ki. Ez azt jelenti, hogy évi 83.950 ft-ot juttatunk az áram-szolgáltató zsebébe…

13 2. Az elektronikai eszközöknél (pl: TV, lejátszók, magnók) is ugyanez a helyzet, mivel ezek is tartalmazhatnak transzformátort, vagy ha az nem is de a LED-ek, raktározó-egységek is fogyasztanak. Ezért kell ezeket is áramtalanítani, mikor nem használjuk őket. Ezt jobb esetben a gyártók megkönnyítik egy nagy piros gombbal, de a legjobb, ha fogod, oszt kitéped a falbó’!

14 Mindez azért van, mert a transzformátornak csak annyi áramot kell a géphez engednie, amennyire annak szüksége van. A fennmaradó elektromos áram csak akkor nem vész kárba, hogyha a gép üzemel, vagy áramtalanítva van. Ha csak ki van kapcsolva, de nincs áramtalanítva (ezt általában egy LED, vagy izzó jelzi), akkor kb. 7/10-ed annyi áramot fogyasztunk, mint bekapcsolva, működés közben.

15 Figyeljünk tehát a az energiatakarékosságra, mert hosszútávon megéri. 10 év múlva, meglátjuk majd az eredményét…

16 Ha addig el nem ragadtatunk…

17 Köszönöm a figyelmet!

18 Created by: (c)G.a. More info: g.a.infocenter@gmail.com g.a.infocenter@gmail.com


Letölteni ppt "MINDEN AMI ENERGIA. Nagyon sok mindennapi dologban használhatnánk a fizika törvényeit energiagazdálkodásra. Általában viszont az emberek lusták használni."

Hasonló előadás


Google Hirdetések